ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κανένας θάνατος σήμερα στην Ελλάδα- 16 νέα κρούσματα

25 Απριλίου 2020, 19:00

images

Όπως είπε σήμερα στην Αθήνα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παγκοσμίως έχουμε καταγεγραμμένα 2.760.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Στην Ελλάδα ανακοινώνονται 16 νέα κρούσματα και συνολικά 2506 με το 56% να είναι άνδρες. Οι 11 από τους σημερινούς είναι γνωστές επαφές κρουσμάτων που προέκυψαν από ιχνηλάτηση επαφών. Εξ αυτών τα 578 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1174 με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης νοσηλεύονται σήμερα 47 ασθενείς σε ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 67 έτη και οι 13 είναι γυναίκες. Το 89,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Και 63 έχουν βγει από ΜΕΘ. Επίσης σήμερα δεν έχουμε κανένα θάνατο και συνολικά στη χώρα 130. Οι 34 ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 74 έτη, και το 90% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Έχουν γίνει μέχρι τώρα 63.087 τεστ.

Για το άνοιγμα Ειρηνοδικείων- Πρωτοδικείων από την προσεχή Δευτέρα

Kαθώς ανοίγουν από την προσεχή Δευτέρα κάποια δικαστικά μέγαρα, ορίστηκαν τα εξής μέτρα:

-σύσταση για χρήση μάσκας από όλους.

-παρουσία αντισηπτικού σε όλους τους χώρους.

- τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου τουλάχιστον.

-1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα στους κλειστούς χώρους.

-και κάθε άλλο μέτρο για προστασία της δημόσιας υγείας όπως ορίζεται από τις δικαστικές αρχές.

Μεταλλάξεις του ιού

Μια από τις καλές παγκοσμίως επιστημονικής ομάδες στην Ελβετία που αναλύει δείγματα από 33 χώρες, έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με τη δυνατότητα και το ρυθμό μετάλλαξης του Sars-covid-19. Είναι γνωστό ότι οι ιοί εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις. Και αυτές μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου και την μεταδοτικότητα ενός ιού. Η μελέτη των Ελβετών μας δείχνει πως μπορεί να κινηθεί ο ιός στο μέλλον και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. 

Με το ολικό γονιδίωμα του νέου κορωνοϊού να έχει αναλυθεί, δείχνει βραδεία ταχύτητα μετάλλαξης σε σχέση με ιούς της γρίπη αφού μόνο 40 σε 28.000 νεουκλεοτίδια του κορωνοϊού άλλαξαν το διάστημα αυτό. Αυτό δίνει ελπίδες για ένα εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό για χρόνια καθώς φαίνεται ότι ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη. 

Σε ερώτηση που διατύπωσε η υπογράφουσα σχετικά με την ασφάλεια της υδροχλωροκίνης και τους ασθενείς που την έχουν ήδη λάβει στη χώρα μας ο κ. Τσιόδρας απάντησε: 

Για το θέμα τοποθετήθηκε χθες η Επιτροπή και ειδικά οι κλινικοί γιατροί και λοιμωξιολόγοι που έχουν δικά τους αποτελέσματα από την χορήγηση του φαρμάκου. Δεν έχουμε πληροφορίες για παρενέργερεις παρότι δίνεται κατά κόρον στα ελληνικά νοσοκομεία. "Και θεωρώ καλό που οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο από νωρίς", σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως συμπλήρωσε απαντώντας στο ερώτημά μας για την αξιοπιστία του διάσημου Γάλλου λοιμωξιολόγου που την ανακοίνωσε ως θεραπεία, "ο Γάλλος καθηγητής έκανε και δεύτερη ανακοίνωση με περισσότερα περιστατικά και έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αλλά επειδή οι περισσότεροι το δίνουν κατά κόρον, απουσία άλλης θεραπείας, χωρίς να έχει δοκιμαστεί επαρκώς το φάρμακο, κριτικάρεται η έλλειψη της ομάδας ασθενών που δεν θα πάρει κάτι (placebo) για να γίνει σωστά η μελέτη. Μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή ότι η θεραπεία πρέπει αν γίνεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Μας λείπει και εμάς η ομάδα ελέγχου καθώς αποφασίσαμε για ηθικούς λόγους να το παίρνουν όλοι. Αλλά θα το παρακολουθήσουμε και με μελέτες από το εξωτερικό".

Ενώ σε ό,τι αφορά την διεθνή μελέτη που έχει ξεκινήσει ο ΠΟΥ και για την οποία ρωτήσαμε τον κ. Τσιόδρας είπε: "Και η Ελλάδα έχει δηλώσει συμμετοχή στη solidarity. Και όποιος γιατρός θέλει μπορεί να συμμετέχει. Χρησιμοποιεί τη rendemsivir, το φάρμακο για το aids, ένα φάρμακο άλλο μαζί με ιντερφερόνη και χρησιμοποιεί και την χλωροκίνη. Είναι σημαντικό ότι συμμετέχουμε κι εμείς. Αλλά όσο μειώνεται η κυκλοφορία του ιού, τόσο δεν έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα, πράγμα που προσωπικά εύχομαι γιατί δεν θέλω να αρρωσταίνει ο κόσμος". 

Για την σταδιακή επίτευξη ανοσίας

Για το θέμα αυτό ερωτηθείς ο καθηγητής δήλωσε: "Είναι σημαντικό να εντεθεί ο πληθυσμός σταδιακά σε ανοσία. Δεν είναι γνωστή ποια είναι η σταδιακή ωστόσο και που θέλουμε να φτάσουμε. Άλλοι λένε για 50% του πληθυσμού και άλλοι για 70%. Δεν μπορεί να γίνει όμως απότομα. Εξάλλου ο ΠΟΥ λέει ότι ίσως δεν δημιουργείται ανοσία. Εγώ δεν συμφωνώ. Άλλοι επιστήμονες λένε ότι η έκθεση φέρνει μια ανοσία που θα διαρκέσει περίπου 1 έτος και αυτό με βρίσκει πιο σύμφωνο. Και όντως μία ομάδα, λιγότερο ευπαθής είναι τα μικρά παιδιά, και θα μπορούσε να ξεκινήσει από αυτά η σταδιακή ανοσία. Αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα απόφαση για αυτό".

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα