Καμιά επίπτωση στην υγεία κατοίκων από ασφαλτικό στο Μιτσερό
04 Αυγούστου 2022, 15:54
Η μελέτη για την εγκατάσταση μιας μονάδας ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Μιτσερού, έχει καταδείξει ότι, πέραν πάσης αμφιβολίας, η λειτουργία της μονάδας αυτής με τους αυστηρούς όρους που τίθενται, δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» σε σχέση με τα εργοστάσια παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, το Υπουργείο αναφέρεται στο ιστορικό της απόφασης.
Όπως αναφέρει, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής Ιδαλίου για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της υγείας τους από τη λειτουργία στην περιοχή τους τριών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, το Υπουργικό Συμβούλιο όρισε, στις 2 Οκτωβρίου 2019, διυπουργική επιτροπή, αποτελούμενη από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τον Υπουργό Εσωτερικών, την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, τον Υπουργό Υγείας και την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για διερεύνηση του θέματος.
«Από τότε άρχισε μια πρωτόγνωρη, σε επίπεδο μεθοδολογίας και σχεδιασμού, διαδικασία διερεύνησης του θέματος και επίλυσης του προβλήματος, η οποία περιλάμβανε διόρθωση του ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, άντληση εμπειρογνωμοσύνης από ομάδα ακαδημαϊκών συμβουλών, καθώς και συνεργασία και συντονισμό όλων των συναρμόδιων τμημάτων και υπηρεσιών για τη διαχείριση του πολυσύνθετου ζητήματος», σημειώνει.
Προσθέτει ότι βασικό συμπέρασμα της διυπουργικής επιτροπής ήταν ότι τα συγκεκριμένα εργοστάσια είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή εκείνη χωρίς να προηγηθεί η διενέργεια απαραίτητης Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), διότι αυτό δεν προβλεπόταν τότε στη νομοθεσία.
Στη βάση του συμπεράσματος αυτού, συνεχίζει η ανακοίνωση, με οδηγίες των συναρμόδιων Υπουργών, το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ετοίμασαν αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία μονάδων αυτού του τύπου, το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο, οι εγκαταστάσεις παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος περιλαμβάνονται πλέον στις αδειοδοτούμενες εγκαταστάσεις και για τη λειτουργία τους θα πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια εκπομπής αέριων αποβλήτων, μέσω της οποίας η αρμόδια αρχή μπορεί να τους επιβάλει τους απαραίτητους όρους λειτουργίας.
«Οι πρόνοιες του νέου νομοθετικού πλαισίου καθιστούν, πλέον, αδύνατη την αδειοδότηση των μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Ιδαλίου, κυρίως λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που σχετίζονται με τα υψομετρικά και μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής και την εγγύτητα των μονάδων από τις οικιστικές ζώνες. Ήταν αυτά τα δεδομένα που δημιουργούσαν το πρόβλημα στην περιοχή, γεγονός που αναγνωρίστηκε και από την ομάδα ακαδημαϊκών που μελέτησε το θέμα της μετεγκατάστασης των μονάδων αυτών σε άλλες περιοχές», αναφέρεται.
Ήταν τα ίδια δεδομένα, προστίθεται, που μαζί με τις πραγματικές και επαναλαμβανόμενες μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, έπεισαν το Δικαστήριο να αποφασίσει την αναστολή της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή Ιδαλίου, όπου χωροθετούνται περιμετρικά της οικιστικής περιοχής τρεις ασφαλτικές μονάδες, οι όροι μιας ενδεχόμενης ΜΕΕΠ, όπως υποβάλλεται σήμερα στις αρμόδιες υπηρεσίες για τέτοιου είδους αναπτύξεις, δεν θα ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν εφόσον: (α) η μια μονάδα βρίσκεται τοποθετημένη σε απόσταση μικρότερη των 400 μέτρων από τις πιο κοντινές κατοικίες, (β) οι μονάδες βρίσκονται τοποθετημένες σε σημαντικά χαμηλότερο υψόμετρο από την οικιστική περιοχή και (γ) οι μονάδες βρίσκονται στην κατεύθυνση ισχυρών ανέμων που πνέουν προς την οικιστική περιοχή, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Ένας αριθμός επιπρόσθετων προϋποθέσεων θα παραβίαζε επίσης τους απαιτούμενους όρους για την υποβολή μιας τέτοιας ΜΕΕΠ για παραμονή των ασφαλτικών μονάδων στην περιοχή Ιδαλίου.
Δέσμευση της Κυβέρνησης, αναφέρεται, ήταν εξ αρχής ότι, μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος σε νέες θέσεις θα μπορούσαν να αδειοδοτηθούν μόνο εάν μέσα από τις προβλεπόμενες μελέτες διασφαλιζόταν ότι δεν θα υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις στους κατοίκους που ζουν πλησιέστερα στις θέσεις αυτές.
Η ΜΕΕΠ για την εγκατάσταση μιας μονάδας ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Μιτσερού, προστίθεται, έχει καταδείξει ότι, πέραν πάσης αμφιβολίας, η λειτουργία της μονάδας αυτής με τους αυστηρούς όρους που τίθενται, δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων.
Tags: Ασφαλτικό, δημόσια υγεία