Κ. Ιωάννου: Ο καρκίνος αντιμετωπίζεται ως ζήτημα Δημόσιας Υγείας
27 Οκτωβρίου 2020, 17:42
Στην Κύπρο πέραν των τρεισήμισι χιλιάδων καρκινοπαθών πολιτών βιώνουν τις επιπτώσεις της πάθησης σε ατομικό, αλλά και οικογενειακό επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε ότι δικαιολογημένα ο καρκίνος θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως ζήτημα Δημόσιας Υγείας, έχοντας πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία αλλά και τα Συστήματα Υγείας των κρατών.
Σε χαιρετισμό του κατά την 48η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, ο κ. Ιωάννου είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές και τις επιπτώσεις, που έχει ο καρκίνος στην κυπριακή κοινωνία, το Υπουργείο Υγείας στοχευμένα εντατικοποίησε τις ενέργειές του στον τομέα της πρόληψης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου, μέσω διαφόρων προγραμμάτων, όπως είναι η αναβάθμιση του πληθυσμιακού ελέγχου του καρκίνου του μαστού παγκύπρια, καθώς και του παχέος εντέρου.
«Εντάξαμε το εννιαδύναμο εμβόλιο εναντίον του ιού HPV στα κορίτσια της 1ης τάξης Γυμνασίου και από την φετινή χρονιά εντάσσονται στο πρόγραμμα και τα αγόρια της ίδιας ηλικίας. Η παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας έχει περιληφθεί σε αυτές που αποζημιώνονται από τον ΟΑΥ στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Ακόμα, αναγνωρίζοντας πως η αντιμετώπιση του καρκίνου πρέπει να είναι ολιστική και πολύπλευρη έχει θεσμοθετηθεί το Συμβούλιο Ογκολογίας, μέσω του οποίου θα εξετάζονται περιστατικά και θα αποφασίζεται η ενδεδειγμένη και εξατομικευμένη για κάθε ασθενή θεραπεία», είπε.
Επιπρόσθετα, ανάφερε ότι «σε πλήρη συνάρτηση με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική κατά του Καρκίνου, επικαιροποιήσαμε την Εθνική Στρατηγική Καρκίνου στο πλαίσιο υλοποίησης της οποίας πετύχαμε, ανάμεσα σε άλλα, να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε προγράμματα πρόληψης, να ολοκληρώσουμε το Κέντρο Μαστού και να θέσουμε τις βάσεις για την ανακουφιστική φροντίδα».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επέβαλε φέτος η πανδημία του κορωνοϊού, που δεν επέτρεψαν την υλοποίηση της «Πορείας Χριστοδούλας», αλλά ούτε και άλλων εκδηλώσεων που πραγματοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ο Σύνδεσμος για την οικονομική ενίσχυσή του, κρίθηκε αναγκαίο το κράτος να σταθεί αρωγός, έτσι ώστε το έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου να συνεχιστεί απρόσκοπτα προς όφελος των ασθενών.
Όπως είπε «αναγνωρίζοντας το πολυδιάστατο και εξαιρετικά απαιτητικό έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε, ως κρατική ενίσχυση, ποσό ύψους 500.000 ευρώ», για να σημειώσει ότι οι συγκεκριμένες δράσεις του Υπουργείου Υγείας και του Κράτους δεν θα υλοποιούντο χωρίς τη συμβολή και τη στήριξη του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.
«Τρανό παράδειγμα», πρόσθεσε, «της συμβολής του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου είναι ο χώρος που βρισκόμαστε σήμερα. Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, ο Σύνδεσμος κατάφερε να ολοκληρώσει τον περασμένο Μάιο και να θέσει στη διάθεση των καρκινοπαθών συμπολιτών μας τον ανακαινισμένο χώρο του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας ‘Αροδαφνούσα’».
Την προσφορά του Αντικαρκινικού Συνδέσμου εξήρε ο Επίτροπος Εθελοντισμού
Σε χαιρετισμό στην 48η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΑΣΚ, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη, εξήρε τη μεγάλη αξία της προσφοράς του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, που αξιοποιεί τον εθελοντισμό για τη στήριξη των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας.
Ο κ. Γιαννάκη είπε πως το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» και το Ευαγόρειο Κέντρο στη Λεμεσό προσφέρουν δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς, προσθέτοντας πως ο Αντικαρκινικός λειτουργεί στα σωστά πλαίσια, με διαφάνεια στα οικονομικά του και χρηστή διοίκηση.
"Κάτι που, με βάση τη νέα νομοθεσία και χωρίς να υπάρχει δικαιολογία για επιπρόσθετη παράταση στην εφαρμογή της, συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας, όχι μόνο του ιδίου του Συνδέσμου, αλλά και όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων", ανέφερε.
Ο Επίτροπος συνέχισε λέγοντας ότι σε μια εποχή με πολλές προκλήσεις και σε ένα δύσκολο περιβάλλον εν μέσω της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται για αντιμετώπιση της πανδημίας, ο εθελοντισμός και ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι ακόμα πιο σημαντικός.
"Σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους, ο σύγχρονος εθελοντισμός εξελίχθηκε σε ένα οριζόντιο εργαλείο για όλους τους τομείς της κοινωνίας, για την αντιμετώπιση οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων προβλημάτων. Στην Κύπρο, ο τομέας της υγείας ενεργοποιεί έναν μεγάλο αριθμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εθελοντών", ανέφερε.
Tags: Καρκίνος