HIV: Μεγαλύτερη απειλή o στιγματισμός και όχι ο ιός
13 Νοεμβρίου 2023, 16:19
Μεγαλύτερη απειλή των ατόμων με ΗΙV αποτελεί ο κοινωνικός στιγματισμός και όχι ο ίδιος ο ιός, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου συζητήθηκε η ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων.
Όπως αναφέρθηκε, η επιστήμη και τα νέας γενιάς φάρμακα, οδήγησαν σε εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν να καταστείλουν τον ιό σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.
Σημειώνεται ότι τα άτομα μάλιστα που έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο σώμα τους, μπορούν να κάνουν ακόμη και παιδιά με ασφάλεια.
Με βάση τα πιο πάνω, τονίστηκε ότι τα άτομα με HIV μπορούν να ζήσουν σε μεγάλο βαθμό μια φυσιολογική και αξιοπρεπή ζωή. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι η έλλειψη ενημέρωσης της κοινωνίας για το θέμα αυτό, στιγματίζει και περιθωριοποιεί τα άτομα αυτά.
Την ίδια ώρα στην Κύπρο, όπως ακούστηκε στην συνεδρίαση, γιατροί αρνούνται να περιθάλψουν οροθετικούς ασθενείς. Η συγκεκριμένη καταγγελία που αφορά γυναικολόγο, εξετάζεται από το γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).
Παράλληλα, το επίδομα το οποίο παίρνουν τα οροθετικά άτομα δεν ξεπερνά τα €350, τα οποία είναι πολλές φορές αποκομμένα από την εργασία με αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε, να μην μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα καλούνται να καλύψουν τα έξοδα φαρμάκων (ψυχοφάρμακα) που δεν είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ και φτάνουν μέχρι τα €100.
Μείωση των νέων διαγνώσεων
Ο Δρ Γεώργιος Σιακαλλής, υπεύθυνος της Γρηγορίους Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας ανέφερε ότι μετά από 10 χρόνια υπάρχει μείωση των νέων διαγνώσεων.
«Για φέτος αναμένουμε ότι το έτος θα κλείσει με περίπου 22% μείωση στις καινούριες διαγνώσεις. Η Κύπρος τα δύο τελευταία συναπτά έτη, ήταν πρώτη χώρα στη Ευρώπη όσον αφορά τις καινούριες διαγνώσεις κατά αναλογία πληθυσμού (με την έννοια ότι δεν μπορούμε να πούμε σίγουρα ότι η διάγνωση έγινε στον χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας)», ανέφερε.
«Θέλουμε τουλάχιστον το 95% των ατόμων που παρακολουθούνται και παίρνουν αγωγή και είναι σε καταστολή να έχουν καλή ποιότητα ζωής. Η δειγματοληπτική έρευνα όμως δεν κάλυψε τα 150 οροθετικά άτομα που παρακολουθούνται», τόνισε.
Το αποτέλεσμα έδειξε ότι μόνο το 48% αυτών των ατόμων έχουν καλή ποιότητα ζωής με τον γιατρό να χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ως παταγώδης αποτυχία.
Όπως ακούστηκε, η Γρηγόριος κλινική είναι υποστελεχωμένη αφού αυτή την στιγμή υπάρχουν 1200 άτομα που χρειάζονται περίθαλψη και μόνο ένας γιατρός.
Η πρόεδρος του ΚΥΦΑ, Στέλλα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι ενώ ιατρικά έχουμε προχωρήσει, κοινωνικά δεν κάναμε τίποτα. «Δεν καταφέραμε να καταρρίψουμε το στίγμα. Φοβούνται να το πουν στις εργασίες τους, στους γιατρούς τους ότι είναι οροθετικοί με τον φόβο της απόρριψης. Πολλοί σταματούν να παίρνουν τα φάρμακα τους», είπε.
Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι μπορεί να παρέχουμε φάρμακα αλλά ψυχολογικά δεν τους στηρίζουμε. Δεν μπορούμε να τους δίνουμε φάρμακα και να τους απορρίπτουμε σε όλα τα άλλα θέματα, είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έδωσε το παράδειγμα δικού της ανθρώπου ο οποίος πέθανε αφού σταμάτησε να παίρνει την φαρμακευτική του αγωγή μετά από την απόρριψη της κοινωνίας και του συστήματος. «Είχε κάνει αίτηση να βγει σε πρόωρη σύνταξη (52 χρόνων), αφού δεν μπορούσε να εργαστεί. Από τα ιατρικά συμβούλια του έλεγαν ότι μπορεί να εργαστεί και όταν η υπόθεση έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο τον απέρριψαν. Από εκείνη τη στιγμή σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακα του», είπε.
Δεν μεταδίδεται ο ιός με αγωγή
Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Κουκουμάς, είπε πως «η επιστήμη έχει καταστήσει ορατή στον ορίζοντα τη δραστική συρρίκνωση, ακόμα και την απαλλαγή της ανθρωπότητας από τον ιό HIV, επειδή ακριβώς όταν ένα οροθετικό άτομο ακολουθεί τη φαρμακευτική αγωγή δεν μεταδίδει τον ιό και αυτό είναι ο λόγος που έχουν μειωθεί δραστικά παγκοσμίως οι μολύνσεις».
Ταυτόχρονα, ανέφερε, «η επιστήμη έχει κάνει τέτοια άλματα, που μπορεί να διασφαλίσει στα οροθετικά άτομα ένα κανονικό προσδόκιμο ζωής και μια συγκρίσιμη ποιότητα ζωής».
«Είναι δυστύχημα ενώ η επιστήμη κάνει άλματα τα συστήματα υγείας να μην προχωρούν με τους ίδιους ρυθμούς να υπάρχουν μέσα στις νομοθεσίες και διατάγματα όπως το αντίστοιχό στην κυπριακή νομοθεσία τα οποία να διέπονται από αναχρονιστικές αντιλήψεις και πόσο δε μάλλον να συνεχίζει να είναι βαθιά ριζωμένη η προκατάληψη μέσα στην κοινωνία, η οποία δεν βασίζεται κάπου επιστημονικά δεδομένου ότι και εδώ η επιστήμη έχει μιλήσει αμετάκλητα ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί με κανενός είδος κοινωνική συναναστροφή πόσο δε μάλλον όταν ένα οροθετικό άτομο ακολουθεί τη αγωγή του δεν μεταδίδει τον ιό», είπε.
Όπως σημείωσε «αν και υπάρχουν θετικές εξελίξεις», ωστόσο, «περιμένουμε από το κράτος πιο απτά αποτελέσματα και στη στελέχωσή της Γρηγορίου Κλινικής και στις υποδομές, αλλά να υλοποιηθούν και οι αποφάσεις σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και βεβαίως το ζήτημα της ευημερίας των οροθετικών ατόμων, της αξιοπρέπειας, την κοινωνικοοικονομικής αρωγής από το κράτος γιατί με ένα επίδομα 350 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν τα οροθετικά άτομα πόσο μάλλον δε που λόγω της κοινωνικής προκατάληψης καταδικάζονται στο περιθώριο και ενίοτε στην ανεργία».
Σε σχέση με την καταγγελία για τον πάροχο υγείας, που αρνήθηκε σε οροθετικό άτομο υπηρεσίες, είπε ότι «αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και εμείς θα εξετάσουμε ξανά τη νομοθεσία και θα περιμένουμε απαντήσεις από τον ΟΑΥ, για να διευκρινιστεί ποιος συγκεκριμένα έχει την ευθύνη γι΄ αυτό το απαράδεκτο γεγονός».
Της Μόνικας Μακρυγιάννη