ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η συνοχή της Ευρώπης δοκιμάζεται από τον κορωνοϊό

27 Μαρτίου 2020, 09:05

images

Με βέτο απειλούν τη Σύνοδο Κορυφή των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας η Ιταλία και η Ισπανία που προφανώς περιμένουν τη μέγιστη έκφραση αλληλεγγύης αυτές τις στιγμές... Πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης RAI ανέφεραν χθες βράδυ ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσεθ,  ο οποίος επίσης περίμενε συγκεκριμένες αποφάσεις στήριξης.  

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Αλλά η Γερμανία απέρριψε την ιδέα έκδοσης ευρωομόλογου για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, στην οποία εισέρχεται η Ευρωζώνη με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ να δηλώνει ότι πρόκειται για «συζήτηση - φάντασμα». Και συνέστησε προσοχή «όταν κάποιες λαμπρές ιδέες παρουσιάζονται ως καινούργιες, ενώ αποτελούν επανάληψη προ πολλού απορριφθεισών προτάσεων».

Τι είναι το κορωνο-ομόλογο

Η χρήση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά και των κορωνο-ομολόγων, αναδεικνύεται ως προληπτική γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία επέμεναν και προς της τηλε-διάσκεψης στην χωρίς όρους υιοθέτηση του ESM και των κορωνο-ομολόγων, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας. Αλλά οι χώρες του βορρά και ειδικά οι Γερμανία και η Ολλανδία, δεν ήθελαν να εγκρίνουν δραστικές λύσεις τέτοιου τύπου.

Η διαφωνία είχε διαφανεί προ ημερών και στο Eurogroup όπου εννέα ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ζητώντας τη δημιουργία κορωνο-ομολόγων, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τη σχετική επιστολή συνυπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, η Βελγίδα πρωθυπουργός Σόφι Βίλμες, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, Ξαβιέ Μπέτελ και ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα.

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα