Η Ρωσία ξεκινά εμβολιασμούς για COVID-19 προς το τέλος του έτους
01 September 2020, 06:50
Ο Ρώσος Υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε χθες ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα ξεκινήσουν στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η Ρωσία τον μήνα αυτό έγινε η πρώτη χώρα στην οποία οι αρμόδιες αρχές ενέκριναν το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μετά από περίπου δύο μήνες κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, γεγονός που είχε προκαλέσει ερωτήματα στους κύκλους των διεθνών εμπειρογνωμόνων όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Στο μεταξύ, πρωτοφανή πτώση του καταναλωτικού τζίρου εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, προβλέπει η ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio. Πανιταλικά, προβλέπεται ότι η μείωση θα αγγίξει τα 116 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά μέσο όρο, ο κάθε πολίτης θα ξοδέψει 1.900 ευρώ λιγότερα απ`ό,τι το 2019.
Σύμφωνα με την Confcommercio, "για να επιστρέψουμε στο περσινό επίπεδο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστο πέντε χρόνια". Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η εκτίμηση ότι το 57% της πτώσης της κατανάλωσης καταγράφεται στις οκτώ βόρειες περιφέρειες, οι οποίες θεωρούνταν ανέκαθεν "η οικονομική ατμομηχανή της Ιταλίας".
Σύμφωνα με νέα επεξεργασία των στοιχείων του ιταλικού ινστιτούτου στατιστικής Istat, τέλος, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 12,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 17,7% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1995 μέχρι σήμερα.
Εξάλλου, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Πορτογαλίας έκαναν βουτιά 40% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους καθώς ο κορονοϊός στέρησε τη χώρα από τα έσοδα που φέρνουν οι ξένοι τουρίστες, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκε σήμερα.
H Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΙΝΕ) της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε την προηγούμενη εκτίμησή της ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 16,3% σε σχέση με ένα έτος πριν και κατά 13,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, στις οποίες περιλαμβάνεται ο τουρισμός, μειώθηκαν κατά περίπου 40% σε σχέση με τα δεύτερο τρίμηνο του 2019, υποχωρώντας στα 13,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι εξαγωγές μόνο των υπηρεσιών, στις οποίες κυριαρχεί ο τουρισμός, έκαναν βουτιά 56% σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά περίπου 14% στα 28 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά σχεδόν 11% σε περίπου 9 δισ. ευρώ. "Επρόκειτο για μία βίαιη ανάσχεση της πορτογαλικής οικονομίας και εξακολουθούμε (να βλέπουμε) μόνο την κορυφή του παγόβουνου", δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
Αν και η τουριστική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία της ΙΝΕ, η έξαρση του κορωνοϊού συνέχισε να πλήττει τον κλάδο, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κράτησαν μακριά τους επισκέπτες από τη Βρετανία -που είναι η μεγαλύτερη αγορά της Πορτογαλίας- έως αργά τον Αύγουστο. Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Πορτογαλία τον Ιούλιο ήταν μειωμένος κατά 83% σε σχέση με ένα έτος πριν, σε περίπου 305.800, ενώ η πτώση τον Ιούνιο ανήλθε στο 96%.
Το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία αυξήθηκε στο 8,1% από 7,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΙΝΕ. "Πρέπει να βγάλουμε τη χώρα από την οικονομική ύφεση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία", δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. "Θα αντιδράσουμε σε αυτή την κρίση με την ίδια αποφασιστικότητα που αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη" το 2010-13, είπε.
Στη Σλοβενία το έλλειμμα στον προϋπολογισμό αυξήθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ στο πρώτο επτάμηνο του 2020 από 27,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, εν μέρει λόγω των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων ως συνέπεια της κρίσης του κορωνοϊού. Το σλοβενικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 12,3% σε ετήσια βάση στο επτάμηνο, ενώ οι δαπάνες του αυξήθηκαν κατά 25,2% στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας από την κυβέρνηση προς τους πολίτες και τις εταιρείες που επλήγησαν από την πανδημία.
Η Σλοβενία αναμένει φέτος ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 4,2 δισ. ευρώ ή 9,3% του ΑΕΠ έναντι πλεονάσματος 0,5% το 2019, ανέφερε το υπουργείο. Η σλοβενική κυβέρνηση επέβαλε γενική καραντίνα στα μέσα Μαρτίου και άρχισε να την αίρει σταδιακά στο δεύτερο μισό του Απριλίου. Η Σλοβενία έχει ανακοινώσει έως τώρα 2.883 κρούσματα κορωνοϊού και 133 θανάτους.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε επείγουσα αίτηση των πολέμιων των μέτρων κατά του κορωνοϊού για άρση της απαγόρευσης κατασκήνωσης διαμαρτυρίας διαρκείας στο Βερολίνο. Η κατασκήνωση διαμαρτυρίας επρόκειτο να γίνει στη λεωφόρο 17ης Ιουνίου από τις 30 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου.
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε μεταξύ άλλων την Κυριακή το απόγευμα ότι η εκτίμηση προηγούμενης δικαστικής απαγόρευσης (της διαδήλωσης του Σαββάτου από το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου) δεν ήταν προφανώς λανθασμένη (αφού δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό). Κατά συνέπεια, η διοργάνωση μιας τέτοιας κατασκήνωσης διαρκείας ενέχει ιδίως άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, διότι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση δεν θα τηρήσουν τις απαιτούμενες ελάχιστες αποστάσεις, ώστε να προστατευθούν από τον κορωνοϊό, επιχειρηματολόγησε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.