ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Κύπρος παρέχει ασφαλές και ελεγμένο αίμα στους ασθενείς

23 Μαΐου 2024, 11:31

images

Η Κύπρος είναι «πολύ μπροστά» σε ό,τι αφορά την ποιότητα ασφαλούς και ελεγμένου προσφερόμενου αίματος στους ασθενείς, δήλωσε  η Προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος, Ανδρούλα Παναγιώτου, ερωτηθείσα σχετικά, με αφορμή το σκάνδαλο μεταγγίσεων μολυσμένου αίματος σε ασθενείς στην Βρετανία, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 3.000 ανθρώπων, στους οποίους χορηγήθηκε αίμα μολυσμένο με ιούς, κυρίως της ηπατίτιδας C και του HIV.

Είπε ότι για διάφορες λοιμώξεις, οι οποίες είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενες γίνεται μοριακός έλεγχος στο αίμα και έλεγχος με χημιοφωταύγεια, που είναι η τελευταία τεχνολογία σε αυτό τον τομέα.

«Εμάς μας βοηθά και το γεγονός ότι οι αιμοδότες μας είναι εθελοντές αιμοδότες που δίνουν τακτικά αίμα, ελέγχονται συνέχεια, όπως και το γεγονός ότι δεν πληρώνουμε για να αιμοδοτήσει κάποιος, οπότε αποφεύγουμε τα άτομα που θέλουν να αιμοδοτήσουν για να πάρουν λεφτά για τη δόση τους», σημείωσε μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι έχει γίνει επιθεώρηση φέτος και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έδωσε συγχαρητήρια στην Κύπρο για τις τελευταίες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του αίματος.

«Γίνονται και έλεγχοι ποιότητας, γίνονται έλεγχοι και από εργαστήρια του εξωτερικού, έχουμε το ISO που είμαστε διαπιστευμένοι, είμαστε πολύ μπροστά στο θέμα ποιότητας», συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι η Κύπρος διαθέτει πολύ καλής ποιότητας αίμα και δεν είχε ευτυχώς οποιαδήποτε περιστατικά μολυσμένου αίματος.

«Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προσφέρουμε ασφαλή προϊόντα στους ασθενείς μας, γίνονται όλοι οι έλεγχοι ποιότητας, έχουμε τις τελευταίες μεθόδους ελέγχου του αίματος, έχουμε εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι ελέγχονται συνέχεια κι έρχονται συνειδητά να δώσουν αίμα για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους οπότε δεν πρόκειται να μας αποκρύψουν κάτι στη συνέντευξη που δίνουμε ή στο ερωτηματολόγιο που συμπληρώνουν», σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν στο ερωτηματολόγιο υπάρχει ερώτηση αν κάποιος μεταγγίστηκε στη Βρετανία, ανέφερε ότι απλώς υπάρχει η ερώτηση, αν έχει μεταγγιστεί. Ο ιατρός, σημείωσε, εξετάζει το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη, κάνει διάφορες ερωτήσεις στον αιμοδότη για να δει κατά πόσο μπορεί να αιμοδοτήσει.

Επεσήμανε ότι υπάρχει αποκλεισμός αιμοδοσίας για άτομα που έχουν μεταγγιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετά χρόνια.

«Να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές αιμοδότες μας, οι οποίοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μας και γι αυτό τον λόγο δεν έχουμε την ανάγκη να αγοράζουμε αίμα από το εξωτερικό ή παράγωγα του αίματος, που εμπεριέχει διάφορους κινδύνους», είπε.

Τόσο συχνά που έρχονται οι αιμοδότες, συμπλήρωσε, αποκλείουμε το γεγονός να μεταδώσουν κάποια ασθένεια στους ασθενείς μας.

Κληθείσα να σχολιάσει το σκάνδαλο στη Βρετανία, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως «φαίνεται ότι έγιναν πολλές παραλείψεις συνεχόμενες και δυστυχώς έγινε και συγκάλυψη οπότε δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα το πρόβλημα».

Η κ. Παναγιώτου κάλεσε τους αιμοδότες να προσέρχονται για αιμοδοσία συχνά, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που έχει εθελοντές αιμοδότες.

«Οσο μπορούμε και κρατούμε την εθελοντική αιμοδοσία τότε έχουμε λιγότερους κινδύνους να μεταδώσουμε ασθένειες», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα