ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων απαιτεί διεθνή συνεργασία

20 September 2022, 13:24

images

Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων απαιτεί διεθνή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στην διεθνή αυτή προσπάθεια, τονίζει η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου.

Στον χαιρετισμό στην εκπαιδευτική δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας με θέμα: "Trafficking in Human Beings - Labor Exploitation", η Υπουργός Δικαιοσύνης ευχαρίστησε αρχικά την CEPOL για την ανάθεση της διοργάνωσης του συνεδρίου στην Κυπριακή Αστυνομία, σημειώνοντας πως τέτοιες εκπαιδεύσεις ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ στον αγώνα κατά της εμπορίας ανθρώπων, μιας από τις σοβαρότερες μορφές διεθνικού εγκλήματος.

Είπε πως η συμμετοχή εκπαιδευτών από χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και από Διεθνείς/Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, όπως Europol, Empact, Cepol, IOM, ELA, καταδεικνύει τη σημασία του θέματος, αλλά και την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των Αρχών Επιβολής του Νόμου και φορέων της ΕΕ και άλλων χωρών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Η κ. Δράκου είπε πως παιδιά, γυναίκες, μετανάστες και πρόσφυγες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην εμπορία ανθρώπων, σημειώνοντας πως στις μέρες μας η εμπορία έχει ποικίλες μορφές και διαρκώς εξελίσσεται. Τόνισε ότι η αντιμετώπιση της απαιτεί στενή και συνεχή συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών.

Η Κύπρος, ανέφερε, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης από την Τουρκία μέσω της πράσινης γραμμής, είναι χώρα προορισμού για θύματα εμπορίας.

«Είναι σαφές ότι το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων συνδέεται με τη μετανάστευση. Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αποτελούν εύκολο στόχο για τους διακινητές. Οι δράστες προσεγγίζουν με διάφορους τρόπους μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες, προσφέροντάς τους βοήθεια για μετακίνηση, διαμονή και εργασία, με στόχο την εκμετάλλευσή τους», είπε και πρόσθεσε παράλληλα πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση Ουκρανών προσφύγων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε η Υπουργός, η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων χωρών είναι υψίστης σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό των δραστών και των θυμάτων.

Η κ. Δράκου ανέφερε πως η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι μία από τις προτεραιότητες της ΕΕ, η οποία έχει δημιουργήσει και αναπτύξει αρκετούς μηχανισμούς συνεργασίας για τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών της.

Σημείωσε πως η Κυπριακή Αστυνομία συνεργάζεται στενά και ανταλλάσσει πληροφορίες με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου άλλων κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, μέσω της Europol, της CEPOL και της Interpol, ενώ συμμετέχει ενεργά σε κοινές επιχειρήσεις και προγράμματα της EMPACT, μέσω του Αστυνομικού Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, συνέχισε η κ. Δράκου, επιδιώκοντας την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, η Κύπρος έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες με πολλές χώρες για συνεργασία στην πρόληψη και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων, δίνοντας έμφαση στη σύναψη τέτοιων συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης των θυμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, επεσήμανε η κ. Δράκου, η Κύπρος έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, σημειώνοντας πως το 2019, οι κυρώσεις για την εμπορία ανθρώπων που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία της χώρας αυξήθηκαν σημαντικά και προστέθηκε μια νέα διάταξη σχετικά με την ποινικοποίηση της χρήσης σεξουαλικών υπηρεσιών από θύματα εμπορίας.

Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε η Υπουργός, η ποινή για τα βασικά αδικήματα αυξήθηκε από το μέγιστο των 10 ετών σε 25 χρόνια κάθειρξη και σε ισόβια κάθειρξη για εμπορία ανθρώπων για αφαίρεση οργάνων. Επίσης, είπε, προστέθηκε ένα νέο άρθρο, το οποίο ποινικοποιεί τη χρήση σεξουαλικών υπηρεσιών που παρέχονται από θύματα εμπορίας ανθρώπων. «Ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων που λάβαμε, ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις Εμπορίας Ανθρώπων έχει αυξηθεί σημαντικά», πρόσθεσε.

Η κ. Δράκου είπε στη συνέχεια πως λόγω της πολύπλευρης φύσης της εμπορίας ανθρώπων, καμία χώρα δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει μόνη της αυτό το διεθνικό έγκλημα, τονίζοντας πως αυτή η παγκόσμια απειλή απαιτεί συντονισμένη απάντηση σε όλα τα επίπεδα.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των ειδικών που συμμετέχουν σε αυτό το συνέδριο θα εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο τις γνώσεις και θα συμβάλει στην επίτευξη του κοινού στόχου για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων σε όλες τις μορφές της.

Σχετικά Άρθρα