ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ΕΤΕΠ σύναψε συμφωνία δανείου €75 εκ. με την CureVac για την ανάπτυξη εμβολίων

06 Ιουλίου 2020, 14:41

images

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB - ΕΤΕΠ) σύναψε συμφωνία δανείου 75 εκ. ευρώ με την CureVac για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης ανάπτυξης εμβολίων περιλαμβανομένου του εμβολίου CVnCoV για τον SARS-CoV-2, ανακοίνωσε σήμερα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ.

Όπως ανακοινώθηκε το δάνειο θα στηρίξει τις προσπάθειες της εταιρείας να επεκτείνει τις υπάρχουσες πιστοποιημένες ικανότητες παραγωγής (Good Manufacturing Practice - GMP) και να επιταχύνει την ολοκλήρωση του τέταρτου εργοστασίου παραγωγής της στο Tübingen της Γερμανίας. Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα διατεθεί σε τρεις δόσεις 25 εκ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση των προκαθορισμένων ορόσημων.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η πλατφόρμα τεχνολογίας mRNA της CureVac έχει δείξει δυναμικό στην κλινική ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων και θεραπευτικών με βάση mRNA. "Η ιδιόκτητη πλατφόρμα RNAoptimizer® της εταιρείας στοχεύει στη βελτιστοποίηση των ιδιοτήτων των φαρμάκων mRNA βάσει των τριών πυλώνων της: σχεδιασμός πρωτεϊνών, βελτιστοποίηση mRNA και παράδοση mRNA". "Η τεχνολογία μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να προκαλεί ποικίλους βαθμούς ανοσοαπόκρισης έναντι συγκεκριμένων πρωτεϊνικών αντιγόνων, πιθανώς να παρέχει ισχυρά εμβόλια για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών σε χαμηλή δόση, όπως η λύσσα, καθώς και ανοσοθεραπείες για τη θεραπεία του καρκίνου", αναφέρεται. "Η τεχνολογία μπορεί επίσης να προσαρμοστεί για να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού για σκοπούς θεραπείας με πρωτεΐνες και αντισώματα, παρέχοντας έτσι δυνητικούς νέους θεραπευτικούς τρόπους για ασθενείς που πάσχουν από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών", αναφέρει η Κομισιόν.

Η διευκόλυνση για τη χρηματοδότηση των λοιμωδών νόσων (IDFF) του προγράμματος Horizon 2020 της ΕΕ στηρίζει το δάνειο στην CureVac. Το IDFF είναι ένα παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ της Koμισιόν και της ΕΤΕπ και έχει υποστηρίξει 13 εταιρείες με συνολικό δανεισμό 316 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη θεραπειών, εμβολίων και διαγνωστικών ενάντια σε διάφορες μολυσματικές ασθένειες.

Η Mariya Gabriel, Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, δήλωσε "από την αρχή της πανδημίας, αυξήσαμε τη χρηματοδότηση για τη χρηματοδοτική διευκόλυνση των μολυσματικών ασθενειών κατά 400 εκατομμύρια ευρώ για να επιτρέψουμε στην ΕΤΕπ να επεξεργαστεί μεγαλύτερο όγκο έργων που αντιμετωπίζουν αυτήν την ασθένεια".

"Δεν χρειάζεται πανδημία για να αποδείξουμε ότι τα νέα εμβόλια μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πρόοδο για τη δημόσια υγεία", δήλωσε ο Ambroise Fayolle, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνος για την καινοτομία και την υγεία. "Χάρη στη συνεργασία μας με την Κομισιόν, μπορούμε να χρηματοδοτούμε ολοένα και πιο καινοτόμες εταιρείες βιοτεχνολογίας και ιατρικής, όπως η CureVac, στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων, θεραπευτικών και διαγνωστικών λύσεων. Πρόκειται για μια προστιθέμενη αξία της Ευρώπης και η ΕΤΕπ κάνει ό, τι μπορεί για να μεγιστοποιήσει αυτήν την αξία για χάρη των πολιτών", αναφέρει.

Ο Pierre Kemula, Διευθυντής Οικονομικών της CureVac, πρόσθεσε: "είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Μας επιτρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω στην πλατφόρμα τεχνολογίας mRNA μας για την καταπολέμηση απειλητικών για τη ζωή ασθενειών. Εργαζόμαστε εντατικά για να αναπτύξουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο mRNA χαμηλής δόσης κατά του SARS-CoV-2 και ξεκινήσαμε μια κλινική δοκιμή φάσης 1 του CVnCoV τον Ιούνιο. Ανυπομονούμε να επισπεύσουμε την ολοκλήρωση του εργοστασίου βιομηχανικής κλίμακας για να παρέχουμε εξαιρετικά απαραίτητη προσφορά καινοτόμων εμβολίων με βάση το mRNA. "

Σχετικά Άρθρα