ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γκουτέρες: Το ανθρωπιστικό δίκαιο δεν είναι μενού αλά καρτ

01 Νοεμβρίου 2023, 05:31

images


Έντονη ανησυχία για «επικίνδυνη κλιμάκωση» της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και εξάπλωση του πολέμου «πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας» εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Ανησυχώ βαθύτατα για την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στη Γάζα», αναφέρει σε δήλωσή του, καταγγέλλοντας το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι.

Επαναλαμβάνοντας την καταδίκη του για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και το αίτημά του για απελευθέρωση των ομήρων, ο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης τον θάνατο αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. «Είμαι συγκλονισμένος από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα 2/3 των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά», συμπληρώνει και απευθύνει έκκληση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

«Η προστασία των αμάχων και στις δύο πλευρές είναι πρωταρχικής σημασίας και πρέπει να γίνεται σεβαστή ανά πάσα στιγμή», αναφέρει σε δήλωσή του. «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο θεσπίζει σαφείς κανόνες που δεν γίνεται να αγνοηθούν. Δεν είναι μενού αλά καρτ και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά», υπογραμμίζει.

«Παραμένω πολύ ανήσυχος για τον κίνδυνο επικίνδυνης κλιμάκωσης πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας και απευθύνω έκκληση στους ηγέτες να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί ευρύτερη ανάφλεξη», διαμηνύει, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για «άμεση» κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.

Nεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά»

Η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά», δήλωσαν τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζοντας φόβους για περαιτέρω θανάτους παιδιών από αφυδάτωση.

«Οι πιο έντονοι φόβοι μας ότι ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν θα μετατρεπόταν σε δεκάδες, μετά σε εκατοντάδες και τέλος σε χιλιάδες, έγιναν πραγματικότητα μέσα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών», δήλωσε ο Τζέιμς Ελντερ, εκπρόσωπος της Unicef.

«Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί: περισσότερα από 3.450 παιδιά φέρεται να έχουν σκοτωθεί, και κόβει την ανάσα η διαπίστωση ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε μέρα», υπογράμμισε. 

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας υποφέρουν, εξάλλου, από την έλλειψη πόσιμου νερού, διευκρίνισε.

«Η ικανότητα παραγωγής νερού της Γάζας αντιπροσωπεύει μόλις το 5% της συνήθους ημερήσιας παραγωγής της. Οι θάνατοι παιδιών - κυρίως βρεφών - που οφείλονται στην αφυδάτωση συνιστούν αυξανόμενη απειλή».

Η Unicef ζητεί άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, με το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης προς τη Γάζα για να καταστεί δυνατή η ασφαλής πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Αν δεν υπάρξει εκεχειρία, ούτε νερό ούτε φάρμακα, θα οδεύσουμε προς ακόμη μεγαλύτερη φρίκη για τα αθώα παιδιά», δήλωσε ο Ελντερ.

«Είναι αβάσταχτο να σκεφτόμαστε αυτά τα παιδιά θαμμένα κάτω από τα ερείπια, με ελάχιστες πιθανότητες να βγουν από εκεί», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Οι κάτοικοι της Γάζας δεν πεθαίνουν μόνο εξαιτίας των άμεσων βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Έχουμε 130 παιδιά γεννημένα πρόωρα, που εξαρτώνται από τις θερμοκοιτίδες, εκ των οποίων το 61% βρίσκεται στον βορρά», δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ. «Μια επικείμενη καταστροφή για τη δημόσια υγεία πλησιάζει».

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 8.500 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.

Σχετικά Άρθρα