ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γκεμπρεγέσους, ΠΟΥ: Προειδοποιεί για κατάρρευση συμφωνίας για πανδημία

22 Ιανουαρίου 2024, 20:42

images

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκφράζει φόβους ότι τα σχέδια για μια παγκόσμια συμφωνία ετοιμότητας για την πανδημία θα καταρρεύσουν εν μέσω καβγάδων και παραπληροφόρησης, προειδοποιώντας τη Δευτέρα ότι οι μελλοντικές γενιές «μπορεί να μη μας συγχωρήσουν».

Συγκλονισμένα από την πανδημία του Covid-19, τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ αποφάσισαν πριν από περισσότερα από δύο χρόνια να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση μιας διεθνούς συμφωνίας με στόχο να διασφαλίσουν ότι οι χώρες είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την επόμενη υγειονομική καταστροφή ή να την αποτρέψουν εντελώς.

Το σχέδιο ήταν να επισφραγιστεί η συμφωνία στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του 2024, το όργανο λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ, που συνέρχεται στις 27 Μαΐου.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε ότι η δυναμική έχει επιβραδυνθεί από παγιωμένες θέσεις και «έναν χείμαρρο ψεύτικων ειδήσεων, ψεμάτων και θεωριών συνωμοσίας».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πάρει την πρωτοβουλία, το όλο έργο κινδυνεύει να μην πάει πουθενά. 

Ο χρόνος είναι πολύ λίγος. Και υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα που απομένουν να επιλυθούν", είπε ο Τέντρος στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ στη Γενεύη. Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα ήταν «μια χαμένη ευκαιρία για την οποία οι μελλοντικές γενιές μπορεί να μην μας συγχωρήσουν», υπογράμμισε.

Ο Τέντρος ανέφερε ότι όλες οι χώρες χρειάζονται την ικανότητα να ανιχνεύουν και να μοιράζονται παθογόνα που παρουσιάζουν κίνδυνο, καθώς και έγκαιρη πρόσβαση σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια. Ακόμη, ζήτησε μια «ισχυρή συμφωνία που θα βοηθήσει στην προστασία των παιδιών και των εγγονών μας από μελλοντικές πανδημίες».

Ο Τέντρος τόνισε ότι οι ισχυρισμοί ότι η συμφωνία θα εκχωρούσε την κυριαρχία στον ΠΟΥ ή θα του έδινε την εξουσία να επιβάλει lockdown και εντολές εμβολίων ήταν «εντελώς ψευδείς». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να σαμποτάρεται αυτή η ιστορική συμφωνία, αυτό το ορόσημο στην παγκόσμια υγεία», υπέδειξε.

«Ακραίος όγκος εργασίας»

Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ αποφάσισαν τον Δεκέμβριο του 2021 να δημιουργήσουν ένα νέο διεθνές μέσο για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, με στόχο να διασφαλίσουν ότι τα προβλήματα και αδυναμίες που μετέτρεψαν τον Covid-19 σε παγκόσμια κρίση δεν θα μπορούσαν να επαναληφθούν ποτέ.

Ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, υπενθύμισε στις χώρες πώς η πανδημία «διέλυσε τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά μας συστήματα και έγινε πρόβλημα πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων». Εν μέσω μεγάλων γεωπολιτικών συγκρούσεων, αυτό είναι ένα πράγμα στο οποίο συμφωνεί ο κόσμος, είπε.

Ο Ρόλαντ Ντρις από την Ολλανδία, ο οποίος συμπροεδρεύει στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι το έργο είχε συμπυκνώσει μια επταετή διαδικασία σε δύο χρόνια. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να είναι φιλόδοξη, καινοτόμος και με σαφείς δεσμεύσεις.

Σχετικά με τις διαφωνίες, ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για την πρόληψη της πανδημίας, ενώ η Αφρική ήθελε τη γνώση και τη χρηματοδότηση για να λειτουργήσει αυτό, καθώς και την κατάλληλη πρόσβαση σε πανδημικά «αντίμετρα», όπως εμβόλια και θεραπείες. Είπε ακόμη ότι απομένουν δύο συνεδρίες των δύο εβδομάδων για να διεξαχθεί ένας «ακραίος» όγκος εργασίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης παράλληλες διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας (IHR), ο οποίος σύμφωνα με πολλές χώρες είχε πολλές ελλείψεις.

Σύμφωνα με αυτούς, ο Τέντρος κήρυξε τον Covid-19 έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος στις 30 Ιανουαρίου 2020 - το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού που είναι διαθέσιμο σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Αλλά μόνο τον Μάρτιο του 2020, όταν περιέγραψε την επιδείνωση της κατάστασης ως πανδημία - μια λέξη που δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του IHR - ο κόσμος άρχισε να δραστηριοποιείται, οπότε ο ιός ήταν ήδη ευρέως διαδεδομένος. Ο Τέντρος κήρυξε το τέλος της διεθνούς έκτακτης ανάγκης τον Μάιο του 2023.

Ο Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπροεδρεύει στις διαπραγματεύσεις για το ΔΚΥ. Όπως και ο Τέντρος, επέκρινε μια «συντονισμένη και εξελιγμένη εκστρατεία» παραπληροφόρησης και παραπληροφόρησης που προσπαθεί να υπονομεύσει τη διαδικασία. Ανέφερε ότι υπήρξαν 300 προτεινόμενες τροπολογίες που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Σχετικά Άρθρα