«Φρένο» σε νοσηλευτές από τρίτες χώρες
17 Ιουνίου 2024, 15:40
Πληθαίνουν οι φωνές αναφορικά με την πρόθεση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Δαμιανού για εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους νοσηλευτές προσπαθούν να βάλουν φρένο στην πρόθεση του Υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα επιφέρει εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με την Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) να συγκαλεί την Παρασκευή 21 Ιουνίου σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων νοσηλευτικής και μαιευτικής για συζήτηση και καθορισμό κοινής γραμμής.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες τα επόμενα χρόνια σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να εξευρεθούν 470 νοσηλευτές, με το Υπουργείο να προωθεί μεταξύ άλλων διευκολύνσεις στην εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες.
ΠΑΣΥΔΥ: «Θυσιάζεται η ασφάλεια των πολιτών»
Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει εκ νέου έντονο προβληματισμό και ανησυχία επισημαίνοντας ότι, δεν μπορεί να αφεθεί να θυσιαστεί η ασφάλεια των πολιτών και η ποιότητα της παρεχόμενης υγειονομικής φροντίδας στο βωμό της εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων αψηφώντας τον ανθρώπινο παράγοντα και τοποθετώντας τον ασθενή σε δεύτερη μοίρα.
Σημειώνεται ότι, σε πρόσφατες του δηλώσεις ο κ. Δαμιανός ήταν σαφής επί του θέματος τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για αντιμετώπιση του προβλήματος της υποστελέχωσης είναι να έρθουν νοσηλευτές από το εξωτερικό.
«Αν είναι από την ΕΕ καλώς, φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι εφικτό καθώς υπάρχουν οι ίδιες ανάγκες σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η μόνη λύση δεν μπορεί να είναι άλλη, από την εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες, διατηρώντας πάντα τα ίδια ποιοτικά κριτήρια», σημείωσε.
Την ίδια ώρα η ΠΑΣΥΔΥ κάνει λόγο για έντονη παρέμβαση και αλλοίωση του επιπέδου γνώσης της ελληνικής γλώσσας για νοσηλευτές που διεκδικούν θέσεις εργασίας στην κυπριακή επικράτεια και η μητρική τους γλώσσα δεν είναι τα ελληνικά και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τον περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμο, το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου καθορίζεται ως ο αρμόδιος φορέας για καθορισμό και έλεγχο του ελάχιστου ασφαλούς επιπέδου γνώσης της Ελληνικής γλώσσας από πρόσωπα των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η Ελληνική.
Ως εκ τούτου το 2022, σύμφωνα με τη συντεχνία, το Συμβούλιο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο καθορίστηκε το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας για το νοσηλευτικό επάγγελμα λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες της νομοθεσίας, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής και ποιοτική παροχή φροντίδας στους πολίτες της Κύπρου.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΥgeiaWatch, o πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), Πρόδρομος Αργυρίδης, παρατήρησε ότι ως βραχυπρόθεσμη λύση θα μπορούσαν να έρθουν νοσηλευτές από τρίτες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες, τη νομοθεσία, και το κριτήριο της γλώσσας, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους ασθενείς.
Επίσης, τόνισε την ανάγκη για αξιοπρεπή αντιμισθία και αποφυγή φτηνών νοσηλευτικών χεριών και επισήμανε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι ελλείψεις θα αυξηθούν με τις αφυπηρετήσεις πολλών νοσηλευτών.
Στο ίδιο τέμπο και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) Θεόδωρου Πετέλη, ο οποίος υπέδειξε ότι, «η ΠΑΣΥΝΟ από το 2020 προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας ότι θα παρουσιαζόταν πρόβλημα με τον αριθμό των νοσηλευτών στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι «πέρασαν τέσσερα χρόνια χωρίς να γίνει τίποτα επί της ουσίας. Η εφαρμογή της νομοθεσίας, στην οποία προβλέπεται και η καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη».
Υπενθυμίζεται ότι με κοινή τους ανακοίνωση ο Παγκύπριος Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) και οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, εξέφρασαν πρόσφατα τις ανησυχίες τους για το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι νοσηλευτές που θα έρθουν από τρίτες χώρες, δεν θα βλάψουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, Χρίστος Χριστοδούλου, σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι απλώς η κάλυψη του αριθμού των ελλείψεων, αλλά και η παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας και πρότεινε ως λύση την επανένταξη στον κλάδο, νοσηλευτών που έχουν αποχωρήσει και εργάζονται σε άλλους τομείς ή σε συναφή επαγγέλματα.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) Δρ Μάριος Καραϊσκάκης, υποστήριξε ότι η καλύτερη λύση είναι η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση νέων στις σπουδές νοσηλευτικής, κάτι που όμως χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί.
Ως άμεση λύση υποστήριξε, είναι η εργοδότηση αποφοίτων φοιτητών νοσηλευτικής από τρίτες χώρες που γνωρίζουν τη γλώσσα και τον τρόπο εργασίας στην Κύπρο και επιπλέον πρότεινε την προσέλκυση περισσότερων φοιτητών από ξένες χώρες στα κυπριακά πανεπιστήμια και τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών για την εργοδότηση νοσηλευτών ως βοηθητικό προσωπικό.
Σημειώνεται ότι ΟΕΒ χαιρετίζοντας την πρόθεση του Υπουργού Υγείας για σύναψη διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες για απασχόληση νοσηλευτών υπογράμμισε ότι αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν αφενός την ασφάλεια των ασθενών και αφετέρου θα μετριάζουν το πρόβλημα.
Συγκεκριμένα η ΟΕΒ, μέσω ανακοίνωσής της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως αναφέρει, εάν το πρόβλημα της στελέχωσης δεν επιλυθεί αμέσως, κάποιες επεμβάσεις/ χειρουργεία σύντομα θα αρχίσουν να αναβάλλονται και αριθμός κλινικών αναμένεται ότι θα αναστείλουν την λειτουργία τους υποστηρίζοντας ότι μοναδική διέξοδος είναι η εργοδότηση νοσηλευτικού προσωπικού από τρίτες χώρες και η αξιοποίηση αλλοδαπών νοσηλευτών που αποφοιτούν από Κυπριακές Σχολές Νοσηλευτικής.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη