Φλέγον ζήτημα η έλλειψη αίματος για μεταγγίσεις
12 Μαΐου 2022, 10:38
H Eθνική Στρατηγική Θαλασσαιμίας και Λοιπών Αιμοσφαιρινοπαθειών, η αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος έλλειψης αίματος για μεταγγίσεις, καθώς και η πρόταση για εφαρμογή και τροποποίηση του περί Αιμοδοσίας Νόμος του 1997 θα τεθούν υπό συζήτηση σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.
Σύμφωνα με επιστολή του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) και του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Σύνδεσμου (ΠΑΣ), Πάνου Εγγλέζου προς την Επιτροπή, την αφορμή για το θέμα αυτό έδωσαν τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις τεράστιες προκλήσεις στην επάρκεια του αίματος με αποτέλεσμα τις συνεχείς αναβολές των μεταγγίσεων και τις τρέχουσες ελλείψεις.
Όπως αναφέρει ο κ. Εγγλέζου, «το γεγονός αυτό μας έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα, έχουμε αποστείλει ως ΔΟΘ σχετική επιστολή στον Έντιμο κ. Υπουργό Υγείας για συζήτηση του φλέγοντος αυτού ζητήματος και παρουσίαση της πρότασης μας για Ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Αίματος. Αυτό άλλωστε αποτελεί και αναγκαιότητα και προϋπόθεση στο πλαίσιο του περί Αιμοδοσίας Νόμος του 1997».
Πρόσθεσε ότι «με τη λειτουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Αιμοδοσίας θα διασφαλιστεί το πρόγραμμα αιμοδοσίας και κατ’ επέκταση η ασφάλεια και επάρκεια του αίματος για όλους τους πολίτες και ειδικότερα τους πάσχοντες με μεταγγισιοεξαρτώμενη θαλασσαιμία και όχι μόνο τους οποίους και εκπροσωπούμε».
Σε προηγούμενη του επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο κ. Εγγλέζος επεσήμανε ότι «η Κύπρος είναι παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα του αίματος, επιτυγχάνοντας αυτάρκεια εδώ και δεκαετίες βασισμένη σε μη αμειβόμενη εθελοντική αιμοδοσία – είναι μια από τις λιγοστές χώρες του κόσμου κατά τον Π.Ο.Υ. που να έχει να καταφέρει μέσω της συνεχούς ενημέρωσης, επαγρύπνησης να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο σε τέτοιο βαθμό».
Υπογράμμισε επίσης ότι σε αυτό έχουν συμβάλει οι εκάστοτε Κυβερνήσεις του τόπου, οι οποίες στήριξαν και προώθησαν τη δημιουργία και ενίσχυση των εργαλείων, τρόπων και μέσων ώστε να επιτευχθεί αυτός το στόχος και να διαφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση σε μεταγγίσεις όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των πολύ-μεταγγιζόμενων πασχόντων με θαλασσαιμία, οι οποίοι μεταγγίζονται δια βίου και η ποιότητα της ζωής τους και η κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη εξαρτάται από αυτήν την επάρκεια.
Της Ουρανίας Στυλιανού