ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκές κοινοπραξίες για ετοιμότητα σε πανδημίες και επιδημίες

09 Αυγούστου 2024, 06:00

images

Διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά την ετοιμότητα της Ευρώπης, σε θέματα ετοιμότητας πανδημιών και επιδημιών.

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ζωή Δωροθέα Πανά, «πρακτικά συμμετέχω σε Ευρωπαϊκές Επιστημονικές Κοινοπραξίες, με στόχο να βελτιώσουμε το οικοσύστημα της Ευρώπης σε θέματα ετοιμότητας πανδημιών και επιδημιών».

Τονίζει ότι, είναι σημαντικό να επιταχύνουμε τη βελτίωση της ετοιμότητάς μας για πανδημία της ΕΕ και του εθνικού οικοσυστήματος, κάνοντας αναφορά στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής HERA.

Σε πρόσφατο άρθρο του Guardian, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η γρίπη είναι το παθογόνο που είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσει μια νέα πανδημία στο προσεχές μέλλον.

Διεθνής έρευνα, αποκαλύπτει ότι το 57% των ανώτερων ειδικών σε θέματα παθήσεων, πιστεύει τώρα ότι ένα στέλεχος του ιού της γρίπης θα είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών.

Η πεποίθηση ότι η γρίπη είναι η μεγαλύτερη απειλή πανδημίας στον κόσμο βασίζεται σε μακροχρόνιες έρευνες που δείχνουν ότι εξελίσσεται συνεχώς και μεταλλάσσεται, δήλωσε ο Jon Salmanton-García του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη.

Η επόμενη πιο πιθανή αιτία πανδημίας, μετά τη γρίπη, είναι να πρόκειται για έναν ιό που ονομάζεται Νόσος Χ και είναι ακόμα άγνωστος στην επιστήμη, σύμφωνα με το 21% των ειδικών που συμμετείχαν στη μελέτη. Πιστεύουν ότι η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από έναν μικροοργανισμό που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί που θα εμφανιστεί από το πουθενά, όπως έκανε ο ιός Sars-CoV-2, η αιτία του κορωνοϊού, όταν άρχισε να μολύνει ανθρώπους το 2019.

Ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Sars-CoV-2 παραμένει απειλή, με το 15% των επιστημόνων που συμμετείχαν στη μελέτη να τον χαρακτηρίζουν ως την πιο πιθανή αιτία πανδημίας στο προσεχές μέλλον.

Άλλοι θανατηφόροι μικροοργανισμοί όπως οι ιοί Lassa, Nipah, Ebola και Zika αξιολογήθηκαν ως σοβαρές παγκόσμιες απειλές μόνο από το 1% έως το 2% των ερωτηθέντων. «Η γρίπη παρέμεινε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η υπ’ αριθμόν ένα απειλή όσον αφορά το δυναμικό της πανδημίας στα μάτια της μεγάλης πλειοψηφίας των επιστημόνων του κόσμου», πρόσθεσε ο Salmanton-García.

Καμπανάκι ΠΟΥ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυκλοφορία του ιού που προκαλεί την Covid-19 αυξάνεται σε όλες τις χώρες, ενώ παρατηρείται «ανησυχητική μείωση» της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Ο ιός κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες», δήλωσε η διευθύντρια του ΠΟΥ για την πρόληψη και την προετοιμασία για επιδημίες και πανδημίες Μαρία Βαν Κερκόουβ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης που διαθέτουμε σε 84 χώρες, δείχνουν ότι το ποσοστό των θετικών τεστ για τον ιό SARS-CoV-2 αυξάνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες», τονίστηκε.

Προς το παρόν, τα κρούσματα κορωνοϊού σε Κύπρο και Ευρώπη καταγράφονται μειωμένα την τελευταία εβδομάδα, με τους επιδημιολόγους να εκτιμούν ότι η μικρή έξαρση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα, υποχωρεί.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα