ΕΥ για ΓΝΛ: Καθυστερήσεις μεταξύ διασωληνώσεων και έναρξης χειρουργείων
27 Φεβρουαρίου 2024, 10:15
Καθυστέρηση μεταξύ της διασωλήνωσης (αναισθησία) και της έναρξης του χειρουργείου διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στο μητρώο χειρουργείων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας , σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε αρκετές περιπτώσεις ο χρόνος μεταξύ της διασωλήνωσης (αναισθησία) και της έναρξης του χειρουργείου έφθασε μέχρι και την 1 ώρα και 45 λεπτά ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το πιο πάνω φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε στα χειρουργεία τα οποία διενεργήθηκαν κατά τις απογευματινές ώρες.
Όπως σημειώνεται και σε προηγούμενη έκθεση της Υπηρεσίας για το ΓΝΛ, για το έτος 2016 ο χρόνος αυτός κυμαινόταν από 40 μέχρι 60 λεπτά.
Χωρίς ιατρικό πρωτόκολλο
Επιπλέον, στην ειδική έκθεση για τον έλεγχο του ΓΝΛ για το 2016 ζητήθηκε όπως αποσταλεί στην Υπηρεσία για ενημέρωση το ιατρικό πρωτόκολλο, το οποίο να αναφέρεται στη διασωλήνωση των ασθενών κατά τη διενέργεια προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων.
Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο για το 2022, τέτοιο ιατρικό πρωτόκολλο δεν υπάρχει.
Περαιτέρω, η διοίκηση του ΓΝΛ κλήθηκε να διερευνήσει τους λόγους που παρατηρείται η καθυστέρηση κατά το κανονικό ωράριο εργασίας σε αντίθεση με την απογευματινή εργασία και να ενημερώσει την Υπηρεσία σχετικά.
Ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του ΓΝΛ ανέφερε ότι η καθυστέρηση μεταξύ της διασωλήνωσης και της έναρξης της χειρουργικής επέμβασης, ενδεχομένως να οφείλεται σε καθυστέρηση στην αλλαγή και στον συντονισμό των αναισθησιολόγων/ νοσηλευτών, κατά την αλλαγή από τον έναν ασθενή στον άλλο.
Επιπλέον, ανέφερε ότι ζητήθηκε από την Υπεύθυνη του Αναισθησιολογικού Τμήματος να διερευνήσει και να ενημερώσει σχετικά τη Διεύθυνση του ΓΝΛ, για τους λόγους στους οποίους οφείλεται η εν λόγω καθυστέρηση.
Τέλος, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι όσον αφορά στο θέμα δημιουργίας ιατρικού πρωτοκόλλου, δεν έλαβε καμία απάντηση αναφορικά με τη θέση του Οργανισμού.
Η ΕΥ συνέστησε στον Οργανισμό όπως εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ιατρικού πρωτοκόλλου και να το αποστείλει στην Ελεγκτική Υπηρεσία.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: ΟΚΥπΥ, Χειρουργικές επεμβάσεις