Εξηγήσεις στην επιτροπή υγείας για παραπομπές ασθενών στο εξωτερικό
04 September 2023, 06:00
Την επιτροπή υγείας της βουλής, αναμένεται να ενημερώσει σήμερα η κυβέρνηση για τις προθέσεις της που αφορούν τη μεταφορά της αρμοδιότητας αποστολής ασθενών στο εξωτερικό από το Υπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ και τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν.
Η επιτροπή υγείας, συνέρχεται σήμερα εκτάκτως για το θέμα, μετά το σάλο που προκλήθηκε για τη μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής , από το Υπουργείο Υγείας στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
Στη συνεδρίαση της επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν , η Υπουργός Υγείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Επίτροπος Εποπτείας του Γενικού Συστήματος Υγείας και εκπρόσωποι του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) και της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ).
Ανησυχίες ΔΗΣΥ
Έντονες ανησυχίες για τη μεταφορά στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας της ευθύνης της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, εξέφρασε ο Δημοκρατικός Συναγερμός μέσω του Αναπληρωτή Προέδρου , Ευθύμιου Δίπλαρου ενώ παρέμβαση στο θέμα έκανε και η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζοντας ότι το σχέδιο παραπομπής ασθενών στο εξωτερικό ήταν εξαιρετικά παθογόνο και προβληματικό για πάρα πολλά χρόνια.
Όπως υποστήριξε ο κ. Δίπλαρος που είναι και πρόεδρος της επιτροπής υγείας της βουλής, η έντονη ανησυχία και διαφωνία του Δημοκρατικού Συναγερμού πηγάζει από τα όσα προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν από μία τέτοια απόφαση, εφόσον ανακύπτουν ζητήματα τεχνογνωσίας και υποδομών. Απαιτείται επίσης και μεταβατική περίοδος ούτως ώστε να τροποποιηθούν η νομοθεσία και το λογισμικό, τόνισε.
Αρνητικά στο ενδεχόμενο ένταξης της υπηρεσίας αποστολής ασθενών στο εξωτερικό στον ΟΑΥ, έχουν επίσης τοποθετηθεί η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ, ενώ το ΑΚΕΛ φαίνεται ότι τάσσεται υπέρ.
Ελεγκτική Υπηρεσία: Παθογόνο και προβληματικό το σχέδιο
Σε ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε ότι το σχέδιο παραπομπής ασθενών στο εξωτερικό ήταν εξαιρετικά παθογόνο και προβληματικό για πάρα πολλά χρόνια.
Όπως τόνισε, στην τελευταία τους έκθεση στις 21.3.2022, αναφέρεται ρητά ότι το σχέδιο επιδότησης ασθενών στο εξωτερικό από το ΥΥ, δεν συνάδει με το άρθρο 33 του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου και ότι η Υπηρεσία εισηγείται, η όποια πολιτική απόφαση, να ρυθμιστεί νομοθετικά.
«Η Υπηρεσία μας έχει ταυτόχρονα καταγράψει τα τελευταία χρόνια πολύ σοβαρές παθογένειες και καταχρήσεις στο ΓεΣΥ και αναδείξει περιπτώσεις όπου ο ΟΑΥ χειρίστηκε θέματα κατά τρόπο που, συγκρινόμενος με το ΥΥ, τον άφηνε ιδιαίτερα εκτεθειμένο. Στη βάση των πιο πάνω, η Υπηρεσία μας παραμένει στη θέση ότι η απόφαση για το ποιος θα έχει την ευθύνη διαχείρισης του προγράμματος είναι πολιτική. Η απόφαση αυτή, όποια και να είναι, απαιτεί τη ψήφιση νέων κανονισμών που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Υπό κάποιες προϋποθέσεις ενδεχομένως να απαιτηθεί τροποποίηση και της νομοθεσίας», υπογράμμισε.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία διευκρίνισε ότι εφόσον κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο ή κανονισμοί στη Βουλή, η Υπηρεσία θα εκφράσει και εκεί τις τεκμηριωμένες απόψεις και εισηγήσεις της επί του θέματος.
ΟΑΥ: Αναγκαία η ανάπτυξη υποδομών
Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ, Άγγελος Τρόπης δήλωσε ότι μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, διότι ο Οργανισμός ακόμα δεν έχει αναπτύξει τις απαραίτητες υποδομές και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να μπορέσει να το κάνει.
«Μας έχει ενημερώσει πρόσφατα η Υπουργός Υγείας ότι αυτό θα πρέπει σταδιακά να το αναλάβει ο Οργανισμός, όπως προβλέπει ο νόμος. Ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα της Υπουργού και είναι πρόθεσή του να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσουν σταδιακά αυτές οι αποστολές στο εξωτερικό να μεταφερθούν στον Οργανισμό», είπε.
Ο κ. Τρόπης πρόσθεσε ότι χρειάζεται πολλή προεργασία, να μπουν οι διαδικασίες κάτω και να συσταθούν τα απαραίτητα ιατροσυμβούλια.
«Δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει άμεσα, είναι κάτι το οποίο χρειάζεται χρόνο όμως ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Υπουργού για να αναλάβει αυτό το ρόλο σταδιακά, βάση κατάλληλων χρονοδιαγραμμάτων όπως προβλέπει ο νόμος».
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: ασθενείς, ΟΑΥ, Υπουργείο Υγείας