Εξακόσια εβδομήντα οκτώ νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος στην Κύπρο το 2000-2017
30 Νοεμβρίου 2020, 06:37
Εξακόσια εβδομήντα οκτώ νέα περιστατικά σημειώθηκαν στην Κύπρο τη χρονική περίοδο 2000-2017, που αφορούσαν στον καρκίνο του στόματος, ενώ ειδικότερα την τελευταία πενταετία διαγιγνώσκονται περί τα 45 με 55 νέα περιστατικά ετησίως με τους άντρες να παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα προσβολής από τις γυναίκες, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την εκστρατεία πρόληψης κατά Καρκίνου του Στόματος, που θα διεξαχθεί από τις 30/11/20 μέχρι τις 6/12/2020, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως ο καρκίνος του στόματος και του στοματοφάρυγγα αποτελούν τον 8ο πιο συχνό καρκίνο στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι υπολογίζεται ότι ετησίως στην Ευρώπη καταγράφονται περί τα 100.000 νέα περιστατικά.
Όπως προσθέτει μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, αλλά και εντός των ίδιων των χωρών, παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στον αριθμό των νέων περιστατικών, που σχετίζονται με την διαφορετική έκθεση των πολιτών τους στους παράγοντες κινδύνου, αλλά και με το επίπεδο ανάπτυξης των χωρών και την προσβασιμότητα στο Σύστημα Υγείας.
Σε σχέση με την Κύπρο, αναφέρει ότι κατά τη χρονική περίοδο 2000 - 2017 σημειώθηκαν 678 νέα περιστατικά που αφορούσαν καρκίνο στο χείλος, τη γλώσσα, το στόμα, τους σιαλογόνους αδένες τις αμυγδαλές και το στοματοφάρυγγα (κατηγορίες C0 – C10), για να συμπληρώσει πως τα συνηθέστερα περιστατικά καρκίνου του στόματος εντοπίζονται στα πλάγια χείλη της γλώσσας και στο έδαφος του στόματος.
«Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος αυξάνει ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών. Κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνισή του είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία «ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, ενώ και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος».
«Κλινικά», αναφέρεται, «ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται με τη μορφή λευκής ή ερυθρής πλάκας, καθώς και με τη μορφή πληγής ή όγκου συνηθέστερα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος. Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως μέσα από τη σωστή αυτοεξέταση που πρέπει να γίνεται από όλους μια φορά το μήνα, αλλά και μέσα από τις τακτικές ανά εξάμηνο επισκέψεις στον οδοντίατρο».
Επίσης, προσθέτει πως «η εύκολη προσβασιμότητα της στοματικής κοιλότητας στην κλινική εξέταση δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης με θετικές επιπτώσεις στη συνέχεια τόσο στο προσδόκιμο επιβίωσης όσο και στην ποιότητα ζωής», για να σημειώσει ότι «η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του στόματος αποτυπώνεται παραστατικά στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι με την υιοθέτηση σωστών στρατηγικών πρόληψης, τα νέα περιστατικά καρκίνου μπορούν να μειωθούν κατά 30% ενώ αν ο καρκίνος του στόματος εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης αυξάνεται από 50% σε 80%».
Για την 8η εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του στόματος, αναφέρει ότι λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επικρατούν και στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τα ευρύτερα μέτρα που λαμβάνονται για αναχαίτιση της πανδημίας, οι φετινές εκδηλώσεις θα διαφοροποιηθούν και θα περιλαμβάνουν διαδικτυακά σεμινάρια επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας με θέματα όπως τη διαχείριση των επιπλοκών που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα μετά τις ογκολογικές θεραπείες, αλλά και τις χειρουργικές επεμβάσεις.
Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, σε όλους τους ασθενείς που θα επισκέπτονται για προγραμματισμένο ραντεβού τις Οδοντιατρικές Κλινικές που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτήρια, θα δίνεται σχετικό ενημερωτικό υλικό, ενώ θα γίνεται εξατομικευμένη ενημέρωση και εξέταση.
Tags: Καρκίνος