Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά για κολύμπι στην Κύπρο
04 Αυγούστου 2021, 12:00
Εξαιρετικής ποιότητας νερά, διαθέτουν οι ακτές της Κύπρου, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα, η Κύπρος βρισκόταν το 2019 στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, για την καλή ποιότητα νερών κολύμβησης. Ο αντίστοιχος μέσος όρος έφτανε στο 88,36% για το σύνολο των ακτών της ΕΕ.
Παράλληλα, στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2020 φέρουν την Κύπρο στην πρώτη θέση στην ποιότητα νερών κολύμβησης στην ΕΕ, με 100% των ακτών να διαθέτουν εξαιρετικής ποιότητας νερά.
Σε σχετική δήλωσή του, ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής είχε αναφερθεί στα στοιχεία, σημειώνοντας ότι για την κολυμβητική περίοδο 2020, τα νερά κολύμβησης της Κύπρου αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικής ποιότητας με ποσοστό συμμόρφωσης 100%, που έφερε την Κύπρο στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ότι αφορά τα καθαρότερα νερά κολύμβησης.
Στη δεύτερη θέση βρισκόταν η Αυστρία με 97,7%, στην τρίτη η Ελλάδα με 97,1% και στην τέταρτη η Μάλτα με ποσοστό 96,6%.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η ετήσια αξιολόγηση των ευρωπαϊκών κολυμβητικών περιοχών είναι πολύ σημαντική καθώς δείχνει πόσο καλά εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, επιτρέποντας στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το πού θα πάνε για να απολαύσουν τις περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη.
Σημαντική για την υγεία η ποιότητα των νερών κολύμβησης
Ο κ. Καδής είχε επίσης, επισημάνει την άμεση σχέση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με την υγεία, το περιβάλλον και τον τουρισμό.
Τόνισε ότι «τα άριστα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για την υγεία των λουομένων και το περιβάλλον αλλά και την οικονομία της Κύπρου, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ποιότητα της θάλασσας μας και την τουριστική δραστηριότητα».
Για την κολυμβητική περίοδο του 2020, η οποία είχε διάρκεια από 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου 2020, έτυχαν παρακολούθησης 112 περιοχές νερών κολύμβησης σε όλη την παράκτια ζώνη της Ελεύθερης Κύπρου σε μηνιαία τουλάχιστον βάση, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια δειγματοληψία πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.
Η παρακολούθηση των ωκεανών σε πλαίσιο ΕΕ επικεντρώνεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προώθηση της βιώσιμης αλιείας και στην εξασφάλιση υγειών ωκεανών.
Ένας από τους στόχος της ΕΕ είναι η διατήρηση των ωκεανών διασφαλίζοντας τη βιώσιμη χρήση τους. Αυτό περιλαμβάνει τη διαφύλαξη των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, την προστασία τουλάχιστον του 30% των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών, καθώς και την πρόληψη και τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και των επιπτώσεων της οξίνισης των ωκεανών.
Της Χριστίνας Χριστοφόρου
Tags: νερό