ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έργο για σχεδιασμό αναγκών στον τομέα υγείας - Τί περιλαμβάνει

23 Νοεμβρίου 2023, 06:00

images

Σάρκα και οστά παίρνει η υλοποίηση του έργου για το σχεδιασμό των αναγκών και των δυνατοτήτων στον τομέα της υγείας (Capacity Planning), μετά την τεχνική στήριξη που έλαβε το Υπ. Υγείας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Κοντεμενιώτη, συντονιστή του έργου και κλινικό φαρμακοποιό στη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του εποπτικού και ρυθμιστικού ρόλου του Υπουργείου, με απώτερο στόχο να μπορεί να προβαίνει σε τεκμηριωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για θέματα πολιτικών υγείας.

«Σχεδιασμός αναγκών και δυνατοτήτων, ουσιαστικά αφορά την ανάπτυξη των ικανοτήτων του Υπουργείου να μπορεί να αξιολογεί το τι πόρους έχει διαθέσιμους (ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμός, υποστατικά) και τι πόρους θα έχει στο μέλλον με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν ή και που θα υπάρξουν μελλοντικά», σημείωσε.

«Ουσιαστικά», εξήγησε, «το πρόγραμμα παντρεύει τις ανάγκες με τις δυνατότητες που υπάρχουν, για να μπορέσουν να ληφθούν κάποια μέτρα, ούτως ώστε το υπουργείο να μπορεί να ανταπεξέλθει στις διάφορες ανάγκες και κυρίως τις μελλοντικές».

Για παράδειγμα, επισημαίνει, αν διαφαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης σε κάποιους γιατρούς ή πρόβλημα με αυξημένα περιστατικά κάποιας πάθησης, τότε ενδεχομένως να πρέπει να ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή και το Υπουργείο να προβεί στον κατάλληλο σχεδιασμό.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός των αναγκών και των δυνατοτήτων στον τομέα της υγείας (Capacity Planning) είναι εξαιρετικά σημαντικός για τον σωστό προγραμματισμό και λειτουργία των συστημάτων υγείας, αφού διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντεμενιώτη, «είναι μια άσκηση η οποία θα γίνεται συνεχώς με σκοπό να πληροφορεί όσους λαμβάνουν αποφάσεις για το που πρέπει να στοχεύσουν, έτσι ώστε να βελτιστοποιηθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και κατ΄επέκταση το επίπεδο υγείας των πολιτών».

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Τεχνικής Βοήθειας και έχει παράσχει υποστήριξη προς το Υπουργείο Υγείας σε ορισμένους βασικούς τομείς που θέτουν τις βάσεις για το capacity planning.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υλοποίηση του capacity planning, το Υπουργείο Υγείας έχει εργαστεί στους ακόλουθους 6 Πυλώνες, στους οποίους έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος:

1.  Ανάπτυξη Ρυθμιστικού πλαισίου (Regulation): Σκοπός του πυλώνα είναι η ανάπτυξη ρυθμιστικού πλαισίου για τη θεσμοθέτηση, εισαγωγή και εποπτεία προτύπων ποιότητας στον τομέα της υγείας. Μέσω αυτού γίνεται προσπάθεια χαρτογράφησης των ελλείψεων των νομοθεσιών και ταυτόχρονα αντλεί πληροφόρηση για αξιολόγηση της κατάστασης.

2.  Εκτίμηση Αναγκών Υγείας (Health Needs Assessment): Σκοπός του πυλώνα είναι η συστηματική αξιολόγηση των αναγκών του πληθυσμού σε θέματα υγείας και παροχής υπηρεσιών υγείας.

3.  Ανάπτυξη Σύστηματος Δεδομένων Ποιότητας – Ελάχιστο Σύνολο Δεδομένων (Quality Data System – Minimum Data Set): Αφορά στη δημιουργία βάσης δεδομένων που θα πρέπει να συλλέγονται, για την παγκύπρια παρακολούθηση δεικτών ποιότητας στην παροχή φροντίδας υγείας.

4.  Έλεγχος Υποδομών Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Εγκαταστάσεις και Εξοπλισμός (Health Facilities Audit): Σκοπός του Πυλώνα είναι η δημιουργία μητρώου καταγραφής υποδομών περιλαμβανομένου και εξοπλισμού υψηλού κόστους και αξιολόγησής τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες υγείας των πολιτών.

5.  Ανάπτυξη και Σχεδιασμός Ανθρώπινου Δυναμικού του Τομέα της Υγείας: Αφορά στη συστηματική συλλογή δεδομένων για τους επαγγελματίες υγείας με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών που να διασφαλίζουν την επάρκεια της Κύπρου σε ανθρώπινο δυναμικό που να καλύπτει τις ανάγκες υπηρεσιών υγείας.

6.  Τελευταίος πυλώνας του προγράμματος, είναι η εκπαίδευση των παρόχων υγείας μέσω της εφαρμογής Capacity Planning σε τοπικό επίπεδο (πάροχοι). Συγκεκριμένα αυτό αφορά την εφαρμογή της όλης μεθοδολογίας Capacity Planning σε επίπεδο υπηρεσίας ή νοσοκομείου για να βοηθήσει τους παρόχους υπηρεσιών υγείας να εντοπίσουν οποιαδήποτε αναντιστοιχία που πιθανόν υπάρχει σε σχέση με την παροχή και τη ζήτηση της υπηρεσίας αυτής.

Επόμενα Βήματα

Tο Υπουργείο Υγείας προχωρεί στην στελέχωση λειτουργικών μονάδων σε θέματα εποπτείας και σχεδιασμού αναγκών και δυνατοτήτων.

Στη συνέχεια θα ζητηθεί μια τεχνική υποστήριξη για το μοντέλο της παρεχόμενης υγείας. «Δηλαδή», σημειώνει ο κ. Κοντεμενιώτης, «μπορεί να πρέπει να δώσουμε έμφαση σε θέματα πρόληψης παρά σε θέματα θεραπείας».

Σημειώνεται ότι η Υπ. Υγείας, Πόπη Κανάρη δήλωσε πρόσφατα ότι τα αποτελέσματα του έργου θα ανακοινωθούν σήμερα Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα