ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα: Σημαντικές διαφορές στην υγεία αντρών και γυναικών

20 Μαΐου 2024, 06:00

images

Σημαντικές διαφορές μεταξύ της υγείας των γυναικών και των ανδρών, διαπιστώνει νέα μελέτη η οποία επικεντρώθηκε στην ανάλυση του παγκόσμιου χάσματος αναφορικά με την υγεία των δύο φύλων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health Journal, οι γυναίκες μπορεί να ζουν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες, ωστόσο βιώνουν περισσότερα χρόνια κακής υγείας.

Ποιες ασθένειες επηρεάζουν τις γυναίκες

Εξετάζοντας τις επιπτώσεις των 20 κυριότερων ασθενειών παγκοσμίως, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μη θανατηφόρες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μυοσκελετικών προβλημάτων, των προβλημάτων ψυχικής υγείας, οι παθήσεις των οστών και των μυών και η νόσος Αλτσχάιμερ, επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες.

Ποιες παθήσεις πλήττουν άντρες

Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από παθήσεις που προκαλούν πρόωρο θάνατο, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των αναπνευστικών και ηπατικών παθήσεων και των τραυματισμών που προκαλούνται από οδικά ατυχήματα.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών, επισημαίνουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν επιβλαβείς συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών και οι κακές διατροφικές επιλογές.

Την ίδια ώρα, οι άνδρες συχνά αποφεύγουν να επισκεφθούν το γιατρό μέχρι η κατάστασή τους να επιδεινωθεί, γεγονός που οδηγεί σε χειρότερα ιατρικά αποτελέσματα.

Ζουν επτά χρόνια περισσότεροι οι γυναίκες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περίπου επτά χρόνια περισσότερο από τους άνδρες. Οι διαφορές στην υγεία, σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ γυναικών και ανδρών συνεχίζουν να αυξάνονται με την ηλικία.

«Η έκθεση αυτή δείχνει σαφώς ότι τα τελευταία 30 χρόνια η παγκόσμια πρόοδος στον τομέα της υγείας ήταν άνιση», δήλωσε η δρ Luisa Sorio Flor, επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά ζουν περισσότερα χρόνια με κακή υγεία, με περιορισμένη πρόοδο στη μείωση της επιβάρυνσης των καταστάσεων που οδηγούν σε ασθένειες και αναπηρίες. Τα ευρήματα της μελέτης, αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στις μη θανατηφόρες ασθένειες που περιορίζουν τη σωματική και πνευματική λειτουργία των γυναικών, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ομοίως, οι άνδρες αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο και αυξανόμενο φορτίο ασθενειών με θανατηφόρες συνέπειες», πρόσθεσε.

Διαφέρουν σε βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες

Ένα βασικό σημείο που υπογραμμίζει η μελέτη, είναι το πώς οι γυναίκες και οι άνδρες διαφέρουν σε πολλούς βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι με τη πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να βιώνουν τις ασθένειες με διαφορετικό τρόπο σε κάθε στάδιο της ζωής και σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Η πρόκληση που προκύπτει, επισημαίνει η μελέτη, είναι να σχεδιαστούν, να αξιολογηθούν και να εφαρμοστούν οι τρόποι πρόληψης και θεραπείας από νεαρή ηλικία των κύριων αιτιών νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας με γνώμονα το φύλο.

Η έρευνα μοντελοποίησης χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Disease Study 2021 και δεν συμπεριέλαβε παθήσεις υγείας που σχετίζονται με το φύλο, όπως γυναικολογικές παθήσεις ή καρκίνο του προστάτη.

Η ανάλυση εκτιμά ότι για 13 από τις 20 κορυφαίες αιτίες ασθένειας και θανάτου, συμπεριλαμβανομένων του Covid-19, των οδικών τραυματισμών και μιας σειράς καρδιακών, αναπνευστικών και ηπατικών παθήσεων, το ποσοστό ήταν υψηλότερο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες το 2021.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα