Επιστολή Κυριακίδου στους Υπ. Υγείας της ΕΕ για μετάλλαξη Όμικρον
30 Νοεμβρίου 2021, 06:51
Τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ αποσκοπούν στο να δοθεί χρόνος στους επιστήμονες για να αναλύσουν τη μετάλλαξη Όμικρον και να ελεγχθεί η κατάσταση με την πανδημία, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλα Κυριακίδου. «Προτιμώ σε 2 ή 3 εβδομάδες να θεωρηθεί ότι ήταν κάπως υπερβολική η αντίδρασή μας παρά να μην έχουμε υπολογίσει τους πιθανούς κινδύνους από αυτή τη μετάλλαξη», είπε τη Δευτέρα, μιλώντας στις Βρυξέλλες σε ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο.
Αναφερόμενη στις ενέργειες που προβαίνει η Κομισιόν, η Επίτροπος Κυριακίδου ανέφερε εξάλλου ότι απέστειλε τη Δευτέρα επιστολή στους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών μελών της ΕΕ, επισημαίνοντας τέσσερα σημεία. Όπως είπε, ζήτησε από τα κράτη μέλη να προχωρήσουν άμεσα με τους εμβολιασμούς, δεύτερον ζήτησε να προχωρήσουν όλα τα κράτη μέλη με τις ενισχυτικές δόσεις σε όσους συμπλήρωσαν έξι μήνες από την τελευταία δόση, τρίτον ζήτησε εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και τέταρτον την ενίσχυση των προγραμμάτων ιχνηλάτησης, καθώς και της αλληλούχισης ώστε να μπορούν πιο εύκολα να εντοπίζουν την ύπαρξη της μετάλλαξης Όμικρον.
Αναφερόμενη στην έκτακτη συνάντηση που είχε νωρίτερα χθες με την ομάδα G7, σε επίπεδο Υπουργών Υγείας, υπό την προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι αυτή έγινε «για να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, την ανάγκη να υπάρχει συντονισμός την ανάγκη να προχωρήσουμε με τα προγράμματα εμβολιασμού και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, ώστε να δοθεί χρόνος στους επιστήμονες να μπορούν να αναλύσουν αυτή τη νέα μετάλλαξη».
«Αναμένουμε ότι στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν νέα περιστατικά αυτής της μετάλλαξης σε όλες τις χώρες για αυτό ο καθένας και η κάθε μία μας θα πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι και να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα», είπε.
Αναφέρθηκε εξάλλου στην απόφαση της ΕΕ για «φρένο έκτακτης ανάγκης» σε ταξίδια από χώρες από το νότιο τμήμα της Αφρικής και είπε ότι «το σημαντικό είναι να έχουμε δύο εβδομάδες για να συγκρατήσουμε όσο μπορούμε τη διασπορά, ώστε οι επιστήμονες να μελετήσουν τη μετάλλαξη.
Η κ. Κυριακίδου, η οποία αναμενόταν ακολούθως να έχει συνάντηση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σημείωσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει συντονισμός.
Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την έκκληση του ΠΟΥ να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα και οι χώρες να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση στη βάση της εκτίμησης των κινδύνων, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι «δεν είμαστε υπέρ του να κλείσουμε σύνορα», αλλά η προσπάθεια είναι να δούμε πως θα συγκρατήσουμε τα περιστατικά σε περιοχές για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες για αρκετά περιστατικά της μετάλλαξης Όμικρον.
Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι τιμωρούνται χώρες της περιοχής αυτής. Σημείωσε την αμεσότητα και τη διαφάνεια με την οποία χειρίστηκε την ενημέρωση η Νότια Αφρική για τη μετάλλαξη, λέγοντας ότι ενημέρωσαν αμέσως για «να μπορούμε και εμείς να πάρουμε τα μέτρα μας».
Ερωτηθείσα αν θεωρεί στην παρούσα φάση σημαντικότερη την ενισχυτική δόση ή τον εμβολιασμό όσων δεν έλαβαν ακόμη καμία δόση του εμβολίου, η κ. Κυριακίδου απάντησε «και τα δύο».
Η Επίτροπος κλήθηκε τέλος να σχολιάσει και τις αντιδράσεις γονέων για τα μέτρα που αφορούν παιδιά, σημειώνοντας πως «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία, μια πολύ δύσκολη κατάσταση». Κάλεσε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι με το μέτρο της μάσκας, το οποίο αφορά παιδιά σε πολλές χώρες «προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας» τουλάχιστον, όπως είπε, στην παρούσα φάση, μέχρι να δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης.