Eπιστημονική Επιτροπή: Κρίσιμη η κατάσταση με κορωνοϊό στην Κύπρο παρά τη βελτίωση
14 Ιανουαρίου 2021, 12:42
Έκκληση προς τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα που είναι σε ισχύ, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση των επιδημιολογικών δεικτών, αλλά κυρίως στη δραστική μείωση των νοσηλευόμενων και των θανάτων ασθενών με COVID-19, απηύθυνε σήμερα ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης.
Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου με το γενικό εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ Κρίστη Λοϊζίδη και τον επιστημονικό σύμβουλο για θέματα εμβολιασμών Χρίστο Πέτρου, ο κ. Τσιούτης επανέλαβε ότι άτομα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα, δηλαδή βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, κούραση, αντιμετωπίζονται ως ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού μέχρι να αποδειχτεί διαφορετικά μέσω εργαστηριακών εξετάσεων. «Τα άτομα αυτά οφείλουν να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους», τόνισε, αφού έχει διαπιστωθεί ότι περίπου τα 2/3 των περιστατικών έχουν συμπτώματα κατά τη διάγνωση.
«Η βασική αρχή, ο βασικός γνώμονας των μέτρων που έχουν ληφθεί κλιμακωτά από τον Οκτώβριο έχει στόχο τη μείωση των συναθροίσεων, τη μείωση του συνωστισμού, τη μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων και τη μείωση των επαφών. Δεδομένης της κατάστασης που είδαμε κυρίως τον Δεκέμβριο, τα τελευταία μέτρα είχαν στόχο να μειωθεί σιγά-σιγά το φορτίο στην κοινότητα και παρατηρώντας τις εισαγωγές στα νοσοκομεία βλέπουμε αρκετούς συμπολίτες μας και να νοσούν και να μπαίνουν στις ΜΕΘ, αλλά δυστυχώς και θανάτους», επεσήμανε ο κ. Τσιούτης.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «η ηλικία είναι ο πιο σοβαρός παράγοντας κινδύνου και αυτοί (σ.σ. οι ηλικιωμένοι) είναι ο κύριος στόχος προστασίας μας, όπως θα ακούσουμε και για τους εμβολιασμούς». Όπως σημείωσε, είχε παρατηρηθεί μεγάλη μετάδοση μέσα στο σπίτι και στους χώρους εργασίας και για αυτό λήφθηκαν τα τελευταία μέτρα.
Αναφερόμενος, ακολούθως, στους ελέγχους που διενεργούνται με rapid test αντιγόνου, ο κ. Τσιούτης επεσήμανε ότι «με την χρήση των ταχέων αντιγονικών τεστ η Κύπρος έχει κάνει πάνω από 600,000 εξετάσεις από τον Νοέμβριο. Είμαστε σε αναλογία πρώτοι στην Ευρώπη».
«Αναμφίβολα αυτό μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα ήταν ένας τρόπος αναχαίτισης της κατάστασης. Αν δεν λαμβάνονταν αυτά τα μέτρα θα ήταν πολύ χειρότερη η εικόνα. Είδαμε μια αύξηση στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά τώρα τις τελευταίες ημέρες αρχίσαμε και βλέπουμε μια πτώση. Αν και είναι πρώιμο να το συμπεράνουμε, φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα του περιορισμού των συναθροίσεων στα σπίτια. Περιμένουμε όμως για να δούμε αν αυτή η μείωση και το αποτέλεσμα είναι πραγματικό», εξήγησε ο κ. Τσίουτης.
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το ποσοστό θετικότητας παραμένει ψηλό παρά τη μείωση και, με στόχο να μειωθεί περαιτέρω, υπάρχει ανάγκη να συνεχίσουμε προσηλωμένα με την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων.
Νοσηλεύονται καθημερινά περίπου 200 ασθενείς
O Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κρίστης Λοϊζίδης, είπε ότι στα νοσηλευτήρια, «νοσηλεύονται καθημερινά περίπου 200 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός σε σοβαρή έως κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης φροντίδας». Η διαχείριση των περιστατικών, εξήγησε ο κ. Λοϊζίδης, «γίνεται στη βάση ειδικού σχεδίου δράσης, το οποίο εκπονήθηκε από την επιχειρησιακή ομάδα COVID-19 του ΟΚΥπΥ, που αποτελείται από 18 άτομα». Το πλάνο, «αξιολογείται συνεχώς, αναλόγως των αναγκών, αλλά και της πρόβλεψης ροής ασθενών στα νοσηλευτήρια μας».
Η Κύπρος 8η στην ΕΕ στη χορήγηση εμβολίων
Από πλευράς του, ο επιστημονικός συνεργάτης των Ιατρικών Υπηρεσιών για θέματα εμβολιασμού, Χρίστος Πέτρου, είπε ότι το Εθνικό Πλάνου Εμβολιασμού για την COVID-19 υλοποιείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εμβολιασμοί στις στέγες ευγηρίας και στους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής, ενώ έχει αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και των επαγγελματιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Παιδίατροι, Ογκολόγοι, Γυναικολόγοι, κοκ). «Μέχρι την περασμένη Κυριακή είχαν δοθεί δόσεις σε συνολικά 6,035 άτομα και μέχρι την Κυριακή, η Κύπρος κατατασσόταν 8η στις χώρες της ΕΕ στη χορήγηση εμβολίων. Βεβαίως η χορήγηση εμβολίων γίνεται και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εμβολίων. Η πρακτική που ακολουθούμε είναι να υπάρχει άμεση διάθεση του εμβολίου και να γίνονται τα ραντεβού ανάλογα με τις ποσότητες που καταφθάνουν κάθε εβδομάδα. Αλλά η πρακτική μας είναι να κατακρατούνται οι μισές δόσεις ώστε να δοθούν στα ίδια άτομα για τη 2η δόση. Άρα οι μισές δόσεις από αυτές που είχαν έρθει την πρώτη εβδομάδα, ναι υπάρχουν, για να αποτελέσουν την δεύτερη δόση», δήλωσε ο κ. Πέτρου.
Σημείωσε πως η χορήγηση της 2ης δόσης αρχίζει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.