Επί τάπητος χαλαρώσεις για ανεμβολίαστους και συναθροίσεις
14 Φεβρουαρίου 2022, 07:40
Η σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεικτών τις δύο τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί ελπίδες για ουσιαστικό ξεκλείδωμα των περιοριστικών μέτρων. Ανάμεσα στα μέτρα που θα εξετάσουν αύριο στις 7:45 το πρωί ο υπουργός Υγείας και οι επιδημιολόγοι είναι η χαλάρωση των μέτρων για ανεμβολίαστους και η αναπροσαρμογή των πρωτοκόλλων.
Οι επιδημιολόγοι ήδη έχουν αποστείλει τις εισηγήσεις τους προς τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ανάμεσα στις εισηγήσεις των επιδημιολόγων είναι ο τερματισμός του διαχωρισμού των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Δηλαδή τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα να μπορούν να εισέρχονται σε χώρους εστίασης, γήπεδα, θέατρα, γάμους και βαπτίσεις κατόπιν προσκόμισης αρνητικού τεστ.
Θα εξεταστεί επίσης, το ενδεχόμενο αύξησης του μέγιστου αριθμού παρευρισκομένων σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, γάμους και βαπτίσεις από 200 άτομα σε 250, η αύξηση του αριθμού ατόμων ανά τραπέζι από 8 σε 12, αλλά και η αύξηση του αριθμού των συναθροιζομένων σε οικίες από 10 άτομα σε 15.
Ανάμεσα στις εισηγήσεις που είχαν τεθεί στην προηγούμενη συνεδρία του κ. Χατζηπαντέλα με τους επιδημιολόγους, είναι η μείωση του ποσοστού τηλεργασίας από 50% σε 25%, κάτι που αναμένεται να τεθεί ξανά αύριο προς συζήτηση.
Επιπλέον θα συνεχιστεί η συζήτηση για επέκταση του test to stay και στη δημόσια υπηρεσία.
Η απόφαση για το ποια μέτρα θα υιοθετηθούν και πότε θα εφαρμοσθούν ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει μετά τη σύσκεψη του υπουργού Υγείας με τα μέλη της επιδημιολογικής επιτροπής.
Καλύτερα τα δεδομένα
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι τάσσεται υπέρ των ριζοσπαστικών αποφάσεων ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Δεν ξέρω πόσο γενναίες θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν το πρωί της Τρίτης στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας», είπε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα εισηγηθεί «να επιστρέψουμε στην προ των Χριστουγέννων κατάσταση και σε μικρό χρονικό διάστημα, εάν συνεχίσει η πτωτική πορεία των δεικτών, η χαλάρωση των μέτρων να είναι ουσιαστική όπως στις άλλες χώρες».
Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε επίσης, ότι «ίσως ήρθε η ώρα που θα πρέπει να σκεφτούμε και την κατάργηση της χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους».
Αναμονή μερικών ημερών ακόμη πριν το μεγάλο ξεκλείδωμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων συνέστησε η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, η οποία μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι δεν έχει εκλείψει ακόμη ο κίνδυνος εμφάνισης νέας μετάλλαξης.
«Σίγουρα τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα, διότι φαίνεται ότι άρχισε να επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον στην κοινότητα, γι’ αυτό και οι λοιμώξεις είναι πιο ήπιες, ενώ το ποσοστό θετικότητας μειώθηκε σταθερά κάτω από το 3%», είπε.
Σχετικά με τη μετάβαση από την κατάσταση της πανδημίας στην ενδημία, η κ. Κολιού ανέφερε ότι «θα το αντιληφθούμε όταν θα μειωθεί αισθητά ο αριθμός των λοιμώξεων, ενώ τα συμπτώματα των ασθενών θα είναι όπως της γρίπης, αν και πιστεύω ότι ακόμη έχουμε δρόμο».
Ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε τις τελευταίες ημέρες και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε μια μόνο εβδομάδα μειώθηκε κατά 16% πέφτοντας χθες στους 182 ασθενείς.
Χθες εντοπίστηκαν 2.047 νέα περιστατικά από 81.650 διαγνωστικές εξετάσεις ενώ το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,51%. Οι νοσηλείες μειώθηκαν στις 182, με 41 ασθενείς να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Της Ηρώς Ευθυμίου