ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επέκταση εμβολίου κατά ευλογιάς των πιθήκων – Θα χορηγείται και στους εφήβους

20 September 2024, 16:52

images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε την έγκριση του εμβολίου Imvanex, ώστε να χορηγείται και σε εφήβους ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών.

Το Imvanex είναι το μόνο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων που έχει εγκριθεί επί του παρόντος στην ΕΕ μαζί με μια αντιιική αγωγή (Tecovirimat SIGA).

Η έγκριση δόθηκε μετά από σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος θεώρησε το εμβόλιο αποτελεσματικό και ασφαλές γι’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, το εν λόγω εμβόλιο εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην ΕΕ το 2013 για την προστασία των ενηλίκων από την ευλογιά. Η έγκριση αυτή επεκτάθηκε το 2022 για την προστασία των ενηλίκων από την ευλογιά των πιθήκων και τη νόσο που προκαλείται από τον ιό του εμβολίου.

Δεδομένης της σημασίας του εμβολίου, ιδίως για την Αφρική, ο EMA έδωσε προτεραιότητα στην αξιολόγηση της επέκτασης της έγκρισης του εμβολίου για τη χορήγησή του στους εφήβους, και η Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο μέσω ταχείας διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Ο EMA συνεργάζεται με τις αφρικανικές ρυθμιστικές αρχές για την προώθηση των εγκρίσεων εμβολίων στην Αφρική, για τη στήριξη της αντιμετώπισης της επιδημίας στην περιοχή.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Το γεγονός ότι οι έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών μπορούν πλέον να προστατεύονται από την ευλογιά των πιθήκων χάρη σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου».

«Μολονότι ο συνολικός κίνδυνος μόλυνσης από την ευλογιά των πιθήκων για τον γενικό πληθυσμό της ΕΕ παραμένει χαμηλός, εργαζόμαστε συνεχώς σε επίπεδο ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε καλά προετοιμασμένοι», προσθέτει.

«Μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Αφρικανική Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του Αφρικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (Africa CDC), καθώς και με άλλους τοπικούς και διεθνείς εταίρους για τον έλεγχο της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στην αφρικανική ήπειρο. Μόνο μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας μπορούμε να ξεπεράσουμε τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας», κατέληξε.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα