Επ. Υγείας: Συζητά τη θέσπιση κριτηρίων για κέντρα αποκατάστασης
11 Μαρτίου 2021, 15:28
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συζήτησε σε δεύτερη συνεδρία της, την Πέμπτη το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την Ίδρυση, Λειτουργία και τον Έλεγχο των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης και βάσει ενημέρωσης του ΚΥΠΕ από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κώστα Κωσταντίνου το ζητούμενο είναι να θεσπιστούν υψηλά κριτήρια στα κέντρα που θα ιδρυθούν μετά την ψήφιση του νόμου και να παρασχεθεί η δυνατότητα στα υφιστάμενα κέντρα να βελτιώσουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους για να παρέχουν ψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας είπε ότι κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος, η οποία διεξήχθη τον Ιούλιο, η Επιτροπή έδωσε οδηγίες στην Εκπρόσωπο του Υπουργείο να προβεί στη δέουσα διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς ώστε να υπάρξει σχετική κατάληξη για τις πρόνοιες του υπό συζήτηση νόμου για να μπορέσει η Επιτροπή να προχωρήσει στην κατ΄άρθρον συζήτηση του.
Πρόσθεσε πως διεξήχθη κάποια διαβούλευση, αλλά διατυπώθηκαν και κάποια παράπονα από κάποιους ότι δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση και ανέφερε ότι το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι επειδή δεν υπάρχει νομοθεσία, η οποία να ρυθμίζει τη σύσταση και λειτουργία αυτού του είδους κέντρων και επειδή ήδη λειτουργούν τέτοια κέντρα και παρέχουν υπηρεσίες, μάλιστα με κάποια από αυτά συνεργάζεται το κράτος μέσα από συμφωνίες του Υπουργείου Υγείας, τα κέντρα αυτά είναι αναγνωρίσιμα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας είπε στη συνέχεια πως εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι να παρέχεται υψηλού επιπέδου φροντίδα αποκατάστασης, να ρυθμιστούν τα ελάχιστα πλαίσια και επίπεδα ασφάλειας που θα συνιστούν βασικό κριτήριο, αλλά την ίδια στιγμή μέσα από τη νομοθεσία να παραγράφονται τα οποία κεκτημένα δικαιώματα αποκτήθηκαν μέσα από κτηριακές εγκαταστάσεις και υποδομές, που θα πρέπει όμως να βελτιωθούν στον μέγιστο βαθμό για να πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια προς την παροχή ψηλού επιπέδου υπηρεσιών.
Τόνισε επίσης ότι η νομοθεσία πρέπει να περιέχει αυστηρούς κανόνες, να θέτει κριτήρια και προϋποθέσεις απόλυτα ψηλών προδιαγραφών που θα αποβαίνουν προς όφελος του στόχου της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς όσους έχουν ανάγκη.
Κληθείς να διευκρινίσει πώς ρυθμίζεται ο ρόλος του ΓεΣΥ στην παροχή αυτών των υπηρεσιών, ο κ. Κωσταντίνου είπε πως αυτός ρυθμίζεται όπως και για όλα τα θέματα, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει μια συμμετοχή μέσα από το γενικότερο πλαίσιο που ρυθμίζει το σύστημα υγείας.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο με την ένταξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων τα οποία συμβλήθηκαν με το ΓεΣΥ ως υπάρχουσες υποδομές που προβαίνουν σε βελτιώσεις, δηλαδή να δοθεί το δικαίωμα εκεί που οι υποδομές χρήζουν αλλαγής, αυτή να γίνει και από τώρα και στο εξής να τεθούν προδιαγραφές ώστε οι νέες δομές να είναι απόλυτα σύμφωνες και εναρμονισμένες με ευρωπαϊκά πρότυπα που επικρατούν σε ανεπτυγμένες χώρες.
Ερωτηθείς αν το γεγονός πως το κόστος παροχής φροντίδας αποκατάστασης στα κέντρα αυτά ήταν απαγορευτικό σε μη εύπορους ασθενείς προβληματίζει και θα αλλάξει, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η Επιτροπή Υγείας περιορίστηκε στη συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο δεν ρυθμίζει αυτό το θέμα, το οποίο όμως θα συζητηθεί από την Επιτροπή με σχετική ημερήσια διάταξη.