Εντός του 2023 θα αλλάξει ο τρόπος αμοιβής των γιατρών
20 Δεκεμβρίου 2022, 10:06
Αλλαγές αναμένεται να θέσει εντός του 2023 ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στον τρόπο αμοιβής των προσωπικών ιατρών, καθώς ένα σταθερό ποσοστό 10% των γιατρών φαίνεται να μην λαμβάνει τα χρήματα που θα έπαιρνε κάθε μήνα πριν την αλλαγή του τρόπου αμοιβής τον Ιούνιο του 2022.
Η διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμμίτση, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι οι προσωπικοί γιατροί με την αλλαγή των συμβολαίων τους και της αμοιβής από τον Ιούνιο του 2022 πληρώνονται με δύο τρόπους, την κατά κεφαλήν αμοιβή (80%) και τα χρήματα που πιάνουν αν πετύχουν κάποιους δείκτες απόδοσης (20%) ή αν παρέχουν κάποιες υπηρεσίες όπως κατ’ οίκων επισκέψεις σε δικαιούχους του ΓεΣΥ και άλλες νέες υπηρεσίες που προστέθηκαν.
Ερωτηθείσα για το αν οι γιατροί έχουν πιάσει τους στόχους που θα έπρεπε και εάν σε κάποιους από αυτούς υπήρξε μείωση των αμοιβών τους, σχολίασε ότι «ένα 10% των γιατρών δεν λαμβάνει αυτή την αμοιβή του προϋπολογισμού από τους δείκτες γιατί δεν συμπεριφέρονται μέσα στα πλαίσια. Οπότε ένα 10% κάθε μήνα δεν παίρνει τα χρήματα που έπαιρνε πριν να γίνει αυτή η διαφοροποίηση και αυτό το ποσοστό είναι σταθερό».
Όσον αφορά τους δείκτες απόδοσης έχουν να κάνουν και με την συμπεριφορά των γιατρών ως προς την έκδοση παραπεμπτικών. Καθώς αυτοί οι δείκτες λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο, κάποιοι γιατροί αμείβονται ανάλογα για αυτούς τους δείκτες, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.
«Αυτοί οι γιατροί που δεν συμπεριφέρονται σε αυτά τα πλαίσια και δεν αμείβονται, τα λεφτά που δεν πιάνουν κατανέμονται στους υπόλοιπους γιατρούς που πετυχαίνουν τους στόχους. Οπότε δεν μένουν λεφτά πίσω και κατανέμεται ο προϋπολογισμός. Έτσι, αυξάνεται το ποσό της αμοιβής των άλλων γιατρών», διευκρίνισε η κ. Καμμίτση.
Συμπλήρωσε ότι οι γιατροί που πετυχαίνουν αυτούς τους δείκτες, βασικά συμπληρώνουν το εισόδημα που έπιαναν και πριν και κάποιοι άλλοι πιάνουν λιγότερα.
Για το γεγονός αυτό ο ΟΑΥ θα συναντηθεί με τους γιατρούς για να συζητήσουν για τα ποσοστά και τους δείκτες, ώστε να προστεθούν άλλα πιο ποιοτικά κριτήρια μέσα σε αυτό το σχήμα αμοιβής, το οποίο θα διαφοροποιηθεί από τον επόμενο χρόνο.
Η κ. Καμμίτση εξήγησε ότι «επειδή δεν ήμασταν έτοιμοι τότε και μόλις είχαμε αρχίσει τη συζήτηση με τους γιατρούς για το ποια είναι τα ποιοτικά κριτήρια, πώς μπορούν να υποστηρίζουν το σύστημα πληροφορικής μας κλπ., βάλαμε μόνο μερικά πράγματα και κατά κύριο λόγο εφαρμόσαμε τους δείκτες απόδοσης μέχρι τώρα».
«Όμως έχουμε και εμπειρογνώμονες που μας έκαναν μελέτη για το ποια είναι τα ποιοτικά κριτήρια, πώς να τα εισαγάγουμε σταδιακά», είπε, «οπότε μέσα στο 2023 θα δούμε να αλλάζει αυτό και να προσφέρονται άλλα ποιοτικά κριτήρια, μπορεί να παραμείνουν οι δείκτες απόδοσης αλλά να έχουν μικρότερη βαρύτητα», συμπλήρωσε.
Όπως ανέφερε, θα προστεθούν άλλα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία και οι ίδιοι οι γιατροί θεωρούν πιο ουσιαστικά όπως η διαχείριση χρόνιων ασθενών, κάποιοι στόχοι για εμβολιασμούς κ.ά. τα οποία θα ενταχθούν το 2023.
«Για το συγκεκριμένο θέμα είχαμε συμφωνήσει με τις επιστημονικές εταιρείες των προσωπικών γιατρών ότι θα το συζητήσουμε μετά την εφαρμογή όταν θα το αξιολογήσουμε, να καλέσουμε τις εταιρείες και θα δούμε τι αλλαγές θα γίνουν», σημείωσε.
Δεν υπάρχει πληθώρα παραπόνων από γιατρούς
Κληθείσα να απαντήσει εάν ο ΟΑΥ λαμβάνει παράπονα, η κ. Καμμίτση σχολίασε ότι είτε δικαιούχοι είτε παροχείς υπηρεσιών υγείας υποβάλλουν παρατηρήσεις, θέματα και παράπονα.
Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε πληθώρα παραπόνων από τους γιατρούς, είπε.
Όσον αφορά τους ασθενείς, σχολίασε ότι αυτό που ζητούν είναι να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και δεν τους αφορά το θέμα αμοιβής των γιατρών.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Παραπόνων των ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), τα περισσότερα παράπονα για τον μήνα Νοέμβριο του 2022 αφορούσαν τον ΟΑΥ και την πρόσβαση και προμήθεια στα φάρμακα και τις θεραπείες.
Σχετικά με αυτό, η κ. Καμμίτση ανέφερε ότι το παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ λαμβάνει τα δικά του παράπονα και ότι υπάρχει συνεργασία με την ΟΣΑΚ και το θέμα των φαρμάκων συζητιέται έντονα το τελευταίο διάστημα με την ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ.
«Ανταλλάζουμε και απόψεις και στοιχεία με την ΟΣΑΚ και μας λένε συχνά τις παρατηρήσεις των ασθενών και από άλλα μέσα και τα λαμβάνουμε υπόψη στις πολιτικές που διαμορφώνουμε και τις αναπροσαρμογές που κάνουμε», είπε.
Πρόσθεσε ότι η ΟΣΑΚ συμμετέχει στην επιτροπή που ασχολείται με την πρωτοβάθμια φροντίδα και καταθέτουν και εκεί που συμμετέχουν και οι γιατροί τις απόψεις τους. «Υπάρχει παρόμοια συνεργασία και για άλλα θέματα όπως αυτό των φαρμάκων», δήλωσε.
Για τα παράπονα που αφορούν τα παραπεμπτικά, η κ. Καμμίτση σημείωσε ότι «εμείς θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να κάνει χρήση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, να επισκέπτεται τον προσωπικό ιατρό και να μην αποφασίζει από μόνος του πού θέλει να παραπεμφθεί. Ο γιατρός γνωρίζει πού να τον παραπέμψει».
«Είναι ένα θέμα καλλιέργειας κουλτούρας στον κόσμο και το άλλο θέμα είναι να δούμε μαζί με τους ίδιους τους γιατρούς τι θέματα θεωρούν ότι είναι τα πιο σημαντικά, πώς μπορούμε να προσαρμόζουμε αυτά που έχουμε εντάξει με τα καινούργια που θα βάλουμε, για να έχουμε πιο καλά αποτελέσματα», κατέληξε.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: ΓΕΣΥ, γιατροί, ΟΑΥ, ΟΣΑΚ, σχέση γιατρού ασθενή