Ενίσχυση μέτρων και μερικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο
23 Οκτωβρίου 2020, 06:51
Ενίσχυση των μέτρων κατά της διασποράς της νόσου Covid-19, αλλά και μερικό Lockdown στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, αποφάσισαν οι κυπριακές αρχές, καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου στην Κύπρο πλέον ξεπερνά το 1,5, που καταδεικνύει αυξητική τάση των περιστατικών.
Σε δηλώσεις χθες μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, με τη χρήση της μάσκας να επεκτείνεται πλέον και σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους.
Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, ο κ. Ιωάννου κάλεσε όλους να αναλογιστούν «την κρισιμότητα των στιγμών» και να τηρούν τα μέτρα και τα πρωτόκολλα, ειδικά σε χώρους εργασίας και συνάθροισης, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη ροή θετικών περιστατικών.
Τα νέα μέτρα είναι:
Χρήση μάσκας και σε ανοικτούς δημόσιους χώρους πλην των προσώπων που αθλούνται.
Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων εξαιρουμένων των χώρων εστίασης με μέγιστο αριθμό συναθροισμένων τα 10 άτομα.
Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης ορίζεται στα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς, ενώ ισχύουν οι ρυθμίσεις για 3 τετραγωνικά σε εσωτερικούς και 2 τετ. μέτρα σε εξωτερικούς χώρους.
Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά κράτηση σε τραπέζι σε χώρο εστίασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι άτομα.
Ο εκκλησιασμός σε εκκλησίες και σε θρησκευτικές τελετές τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.
Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα το 50% της χωρητικότητας.
Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις και επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 350 άτομα.
Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, ποτών και τροφίμων καθώς και τα φαρμακεία μέχρι τις 9:00 το πρωί εξυπηρετούν άτομα άνω των 60 και άτομα με αναπηρίες.
Μερικό Lokcdown σε Λεμεσό και Πάφου
Πιο αυστηρά μέτρα ανακοινώθηκαν για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου ανακοινώθηκαν, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στις δύο επαρχίες. Ενδεικτικά ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η αθροιστική επίπτωση τις τελευταίες 14 μέρες ανήλθε σε πέραν των 180 ατόμων ανά 100.000 στη Λεμεσό, ενώ στην Πάφο υπερέβη τα 80 άτομα ανά 100.000 με ανοδική τάση, ενώ το όριο που χρησιμοποιεί το ECDC για να τοποθετήσει μια περιοχή στη κόκκινη ζώνη ανέρχεται σε 150 ανά 100.000.
Έτσι για τις δύο επαρχίες αποφασίστηκε όπως:
Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες πιτσαρίες σνακ μπαρ κ.λπ.) μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Επιτρέπονται όμως οι υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης μετά τις 10:30.
Απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών μετά τις 11:00 το βράδυ και μέχρι τις 5:00 το πρωί εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους, όπως μετακίνηση από και προς φαρμακείο ή νοσηλευτήριο η για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.
Αναστέλλονται όλες οι απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών, όπως ποδόσφαιρο, χορός, μαθήματα κολύμβησης, πολεμικές τέχνες, θέατρο κ.λπ.
Αναστέλλονται επίσης οι αγώνες πρωταθλημάτων αθλητών όλων των αθλημάτων κάτω των 18 ετών των ομάδων οι έδρες των οποίων βρίσκονται στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Αυτό σημαίνει ότι αγώνες που δίνουν ομάδες με έδρες στις επαρχίες με ομάδες των άλλων επαρχιών αναβάλλονται μέχρι τη λήξη των μέτρων.
Σε ερώτηση για την τάση των περιστατικών, ο κ. Ιωάννου είπε πως υπάρχει μια ανοδική τάση, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί τις προηγούμενες εβδομάδες χρειάζονται χρόνο για να έχουν αποτελέσματα.
Πρόσθεσε όμως ότι «δυστυχώς δεν έχουμε την ευχέρεια του χρόνου και ενεργούμε προληπτικά, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών».
Οπότε ενεργώντας και προληπτικά πήραμε τα συγκεκριμένα μέτρα σήμερα, ακριβώς για να αποτρέψουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ιωάννου απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων. «Χωρίς στη στήριξη του κόσμου και στη πειθαρχία των μέτρων δεν θα έχουμε αναμενόμενα αποτελέσματα», είπε.
«Ας αναλογιστούμε όλοι την κρισιμότητα των καταστάσεων, ας μην προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να ξεγελάσουμε, διότι αυτό συμβαίνει όλο αυτόν τον καιρό, τα μέτρα και το σύστημα και ας αντιληφθούμε την κρισιμότητα και ας πειθαρχήσουμε», είπε.
Λέγοντας ότι η Κύπρος έχει το πλεονέκτημα να ακολουθεί χρονικά την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου αυξάνονται τα κρούσματα, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και εντατικές, αλλά και οι θάνατοι που παρατηρούνται, ο κ. Ιωάννου πρόσθεσε πως «αν θέλουμε να τα αποφύγουμε ο μόνος τρόπος, δυστυχώς, είναι η πιστή τήρηση των μέτρων».
Σε ερώτηση, αν η χρήση μάσκας θα ισχύσει και στα διαλείμματα στα σχολεία, ο κ. Ιωάννου είπε πως ο ίδιος θεωρεί και οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκες και στα διαλείμματα αν είναι δυνατόν. «Αφ΄ ης στιγμής η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους πρέπει να φορούν και στο σχολείο, αυτό ισχύει για όλους», είπε.
Λέγοντας ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα αυτά συνεπάγονται ταλαιπωρία, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως δυστυχώς δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Απαντώντας σε ερώτηση για σκέψεις ενίσχυσης του Νοσοκομείου Αναφοράς (ΓΝ Αμμοχώστου), ο κ. Ιωάννου είπε πως το νοσοκομείο αναφοράς είναι πλήρως στελεχωμένο. Σημείωσε πως ό,τι πλάνα και να κάνουμε υπάρχουν κάποια όρια, που αφορούν είτε το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά κυρίως τις υποδομές.
Είπε πως όσον αφορά τα περιστατικά που δεν χρειάζονται εντατική νοσηλεία και εφόσον γεμίσει το Νοσοκομείο Αναφοράς, γίνονται ενέργειες και έχει δώσει οδηγίες για κάποιες συμφωνίες με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προσθέτοντας ότι υπάρχει εναλλακτική στο πλάνο του ΟΚυΠΥ, όπως συνδράμουν και όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία.
Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε πως εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας, όπου, ενώ υπάρχουν αναπνευστήρες, υπάρχει όριο γιατρών διότι χρειάζεται συγκεκριμένη εξειδίκευση. Για αυτό είχαμε πει ευθύς εξαρχής ο σχεδιασμός αφορά μέχρι 120 άτομα με δυνατότητα κάποιας αύξησης, είπε, προσθέτοντας πως ότι αυτό ισχύει και σε όλες τις χώρες.
«Γι’ αυτό καλούμε τον κόσμο να είναι προσεκτικός, μηδενικά κρούσματα δεν μπορούμε να έχουμε. Το λέγαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι ουτοπία να έχουμε μηδενικά κρούσματα, ο στόχος είναι να έχουμε ένα χαμηλό αριθμό που να είναι διαχειρίσιμος, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες», τόνισε.
Για το σχολείο της Πόλης Χρυσοχούς, όπου έχει παρατηρηθεί ροή κρουσμάτων, ο κ. Ιωάννου είπε πως δεν έγινε σκέψη να ανασταλεί η λειτουργία του, προσθέτοντας πως το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης των πρωτοκόλλων, ο κ. Ιωάννου είπε πως η διασπορά της νόσου παρατηρείται στους χώρους εργασίας, στις δραστηριότητες των παιδιών τα απογεύματα και στις συναθροίσεις.
«Αυτοί είναι οι τρεις τομείς υψηλού κινδύνου», τόνισε και συμπλήρωσε: Αν τηρούνται τα πρωτόκολλα, μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος επιμόλυνσης, άρα το σημαντικό δεν είναι να κλείνουμε κάτι αλλά να τηρούμε τα πρωτόκολλα», είπε, προσθέτοντας ότι ο στόχος δεν είναι το κλείσιμο δραστηριοτήτων.
«Θερμοπαρακαλώ τον κόσμο να τηρούμε τα πρωτόκολλα, να κρατούμε τις αποστάσεις να μειώσουμε τις επαφές μας,» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο Δείκτης αναπαραγωγής βρίσκεται πάνω από 1,5. «Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ υψηλός αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε όλοι πάρα πολλές επαφές. Προκύπτουν πέραν των 25 με 30 κατά μέσο όρο επαφές για κάθε θετικό κρούσμα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ την ιχνηλάτηση που δεν μπορεί να λειτουργήσει στον βέλτιστο χρόνο ανταπόκρισης», συμπλήρωσε.
«Όποιος έχει 25 με 30 επαφές υπάρχει επιμόλυνση, Αν έχουμε 5 επαφές όπως έγινε με το Lockdown, τότε περιορίζεται η πιθανότητα να επιμολύνουμε κάποιον, είπε, τονίζοντας ότι πρέπει και η κοινωνία να αντιληφθεί αυτά τα μέτρα και να βοηθήσει τις αρχές στο έργο τους», είπε.
Εξάλλου, ο κ. Ιωάννου είπε πως το Υπουργείο επεξεργάζεται την αναθεώρηση των οριζόντιων μέτρων (δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, όπως 50 άτομα για συναθροίσεις, μέτρα για γάμους, πληρότητες εστιατορίων) που ισχύουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου ενόψει και του Χειμώνα.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλα τα μέτρα θα ισχύουν και θα έχουμε μέτρα τους επόμενους μήνες, είπε και συνέχισε: «Το πρόβλημα αυτό θα υπάρχει μέχρι να εξευρεθεί ένα εμβόλιο, υπάρχει κόπωση, όλοι είμαστε κουρασμένοι, δεν υπάρχει επιλογή».
Προειδοποίησε ότι «δυστυχώς τις επόμενες μέρες αναμένουμε να έχουμε αυξημένα περιστατικά και με την εφαρμογή αυτών των μέτρων διότι τώρα τα περιστατικά αυτά είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς σαν κοινωνία τις προηγούμενες εβδομάδες».
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει αυξημένη αστυνόμευση, ο κ. Ιωάννου γίνεται επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων και από την Αστυνομία, από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και από τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες όπως όλοι οι λειτουργοί να αναβάλλουν άλλα καθήκοντα για να επικεντρωθούν στον έλεγχο των μέτρων.
«Απλώς δεν μπορεί ούτε η Αστυνομία ούτε οι υγειονομικοί λειτουργοί να είναι παντού», είπε, προσθέτοντας ότι οι οδηγίες δεν είναι να εκδίδονται πρόστιμα αλλά να γίνονται νουθεσίες και παρατηρήσεις.
Ανέφερε, τέλος, ότι ότι έχουν εμπλακεί και οι υγειονομικοί λειτουργοί των Δημαρχείων, ενώ ζήτησε χθες όπως στο έργο αυτό εμπλακεί και η Πολιτική Άμυνα, υπενθυμίζοντας τις συναντήσεις με τις φοιτητικές οργανώσεις και τις εργοδοτικές οργανώσεις για να εμπλακούν στην ενημέρωση των μελών τους για τήρηση των μέτρων στους χώρους εργασίας.