ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενδεχομένως πολιτικά τοξική η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

14 Ιανουαρίου 2021, 14:14

images

Η πρόταση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη για την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, που κατά τον ίδιο θα διευκολύνει τις τουριστικές μετακινήσεις, σε συνέχεια επιστολής προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, ωστόσο μέχρι στιγμής δε συγκεντρώνει τη συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.

"Είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα χρόνου, καλύτερα να υιοθετήσουμε όταν όλοι θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν. Η συμφωνία για ένα κοινό πιστοποιητικό θα είναι το εύκολο μέρος της συζήτησης. Τα προνόμια που σχετίζονται με αυτό και οι πιθανές διακρίσεις που ενδέχεται να συνεπάγεται μπορεί να αποδειχθούν πολιτικά τοξικά θέματα", σχολίασε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πολλά είναι τα κράτη μέλη που θεωρούν την πρόταση, πρόωρη για τη δημόσια συζήτηση και λάθος τη χρονική στιγμή της υποβολής της, καθώς θεωρούν ότι δημιουργεί διακρίσεις έναντι όσων δεν έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να εμβολιαστούν (λόγω διαθεσιμότητας εμβολίων). Η πρόταση σύμφωνα με ορισμένα κράτη μέλη μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα στο δημόσιο διάλογο και θα είναι ενδεχομένως λιγότερο τοξική στο μέλλον όταν όλοι θα έχουν εμβολιαστεί, ή θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Επιπλέον είναι αρκετά προβληματικό το τι δικαιώματα θα επιφέρει το πιστοποιητικό, αλλά το κυριότερο πρόβλημα έχει να κάνει με τη σκοπιμότητά του καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή όχι.

Τη Δευτέρα οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - ΣΓΥ, GAC) θα προετοιμάσουν τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών σχετικά με το συντονισμό COVID-19 που θα πραγματοποιηθεί 21 Ιανουαρίου. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στη διάθεση του εμβολίου, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού.

Η Κομισιόν έχει συνάψει συμβάσεις προμήθειας εμβολίων με έξι εταιρείες εμβολίων για συνολικά έως 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις. Μέχρι σήμερα, δύο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του COVID-19 έχουν εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ μετά από θετικές επιστημονικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων: BioNTech-Pfizer (21 Δεκεμβρίου 2020) και Moderna (6 Ιανουαρίου). Μετά από αυτό, έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού σε όλα τα κράτη μέλη, με το πρώτο στάδιο να απευθύνεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας καθώς και σε κατοίκους και προσωπικό σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης. Τον Δεκέμβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές ανακοινώσεις σχετικά με την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά του COVID-19 και τη σύναψη συμφωνιών εκ των προτέρων αγοράς από την Κομισιόν. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η άφιξη εμβολίων δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει ανησυχητική. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες συντονισμού, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των εμβολίων.

Σχετικά Άρθρα