ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκσυγχρονισμός και νομοθετική μεταρρύθμιση για αξιολόγηση γιατρών

15 Φεβρουαρίου 2022, 12:49

images

Στον εκσυγχρονισμό,  τη μεταρρύθμιση νομοθετικού σχεδίου και στη διαβούλευση για συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για αναβάθμιση και εφαρμογή τρόπου αξιολόγησης των γιατρών στοχεύει η Ομάδα Πρωτοβουλίας «Ιατρική Ασπίδα».

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε σήμερα με θέμα την παρουσίαση της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Ιατρικής Ασπίδας», παρουσιάστηκαν οι στόχοι της και αναφέρθηκαν οι περιπτώσεις των δύο υποτιθέμενων γιατρών που ασκούσαν το επάγγελμα, στους οποίους αφαιρέθηκε ο τίτλος ειδικότητας.

Η Συντονίστρια Ομάδας Πρωτοβουλίας, Ελεονώρα Μαυρομμάτη, αναφέρθηκε στις δράσεις και τους στόχους της ομάδας που αφορούν τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα που να αποτελείται από αρμόδιους φορείς, την αναβάθμιση του τρόπου εφαρμογής του πτυχίου των γιατρών, τη διαβούλευση για συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, τη συνεργασία των πολιτών για ενδυνάμωση της φωνής της ομάδας, τη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για την θεσμοθέτηση νομοσχεδίου.

Είπε ότι ο αρμόδιος φορέας του κράτους που έχει την ευθύνη να εγγράφει ιατρούς στο μητρώο ιατρών, για σειρά ετών δεν τηρούσε την διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία για ιατρούς που είναι κάτοχοι πτυχίων τρίτων χωρών.

Ανέφερε, επίσης, ότι η «Ιατρική Ασπίδα» έχει ως ρόλο την τήρηση της νομιμότητας, της ηθικής και της δεοντολογίας καθώς και τη διεξαγωγή έρευνας.

Η ζωή πολιτών έχει τεθεί σε κίνδυνο και αυτό δεν δείχνει την ιδανική εικόνα για τους γιατρούς στην Κύπρο, πρόσθεσε.

«Έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας να διεξαχθούν έρευνες για το πόσοι γιατροί με πτυχίο από τρίτες χώρες έχουν έγκυρο πιστοποιητικό», είπε.

«Με την αλλαγή της νομοθεσίας όλα τα κενά θα σταματήσουν να παρουσιάζονται. Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ειδικότητα οι γιατροί που δεν έχουν τα προσόντα», σημείωσε.

Ανέφερε ότι η ομάδα έχει καταγγείλει στην αστυνομία και άλλους γιατρούς, οι οποίοι σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν ενδεχομένως να χρησιμοποιούν ψευδείς ειδικότητες κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους.
 
Η μία καταγγελία, αφορά ιατρό η οποία δεν έχει ειδικότητα και όμως εδώ και αρκετά χρόνια ασκεί την ιατρική με υποτιθέμενη ειδίκευση στον καρκίνο του μαστού. Άλλη καταγγελία αφορά και πάλι ιατρό χωρίς ειδικότητα. Η συγκεκριμένη ιατρός φέρεται να ασκεί την παιδιατρική, τη στιγμή, που σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν δεν κατέχει τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Και για τις δύο περιπτώσεις, είναι ενήμερος ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, ξεκαθάρισε ότι στόχος της προσπάθειας αυτής, «δεν είναι  ούτε η αμφισβήτηση των χιλιάδων Κυπρίων γιατρών οι οποίοι καθημερινά προσφέρουν αξιόλογες υπηρεσίες στους ασθενείς μας, ούτε η εμπλοκή στην οποιαδήποτε ενέργεια, καταδίωξης των γιατρών μας».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε, ούτε να κλείνουμε τα μάτια, αλλά ούτε και να αφήνουμε να περνούν απαρατήρητες, κάποιες, λίγες έστω ή ελάχιστες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι είτε είναι γιατροί και χρησιμοποιούν ψευδείς ειδικότητες, είτε ακόμα δεν είναι γιατροί και ασκούν κατά παράβαση κάθε νόμου και κάθε ηθικής την ιατρική».

Για αυτό, εξήγησε, «στόχος μας, είναι μια νομοθεσία η οποία θα είναι σωστά δομημένη, θα καλύπτει όλα τα κενά που σήμερα εντοπίζονται και θα ρυθμίζει την εγγραφή, εκπαίδευση και αξιολόγηση των γιατρών μας, θα διευκολύνει και να καλύπτει άλλωστε, τόσο τον ίδιο τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο στο έργο που επιτελεί ως ο θεσμός που εκπροσωπεί τους γιατρούς της Κύπρου, όσο και το ΙΣΚ αφού οι αποφάσεις και ενέργειες τους θα είναι πολύ πιο δύσκολο να τεθούν υπό αμφισβήτηση».

Ο τέως πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από το 2020 μέχρι και σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα, παρουσιάζοντας και επιστολή που έλαβε τον Ιούλιο του 2020 από τον τότε Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου αναφορικά με τον τρόπο ελέγχου τίτλων σπουδών και εγγραφής ιατρών στο Μητρώο ιατρών Κύπρου, αλλά ειδικότερα για την περίπτωση των δύο γιατρών για τις οποίες εκδόθηκε δικαστική απόφαση την περασμένη εβδομάδα από την υπόθεση των οποίων, όπως είπε, μεταξύ άλλων, «προκύπτει θέμα ευθύς εξαρχής με τις διαδικασίες τις οποίες το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου ακολουθεί στη διαδικασία της αναγνώρισης των πτυχίων των γιατρών».

«Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Ιωάννου (ημερ. 21/7/2020), το ΙΣΚ στην περίπτωση που το πτυχίο προέρχεται από τρίτες χώρες απευθύνεται στο ΚΥΣΑΤΣ και ζητά αναγνώριση βασικού πτυχίου ιατρικής ισοτιμίας και αντιστοιχίας. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται από τις 27/6/2017. Πριν από αυτή την ημερομηνία -σύμφωνα με την επιστολή του τότε Υπουργού, υπήρχαν περιπτώσεις που το ΙΣΚ δεν απευθύνθηκε στο ΚΥΣΑΤΣ, παραβιάζοντας την σχετική νομοθεσία». Μία τέτοια περίπτωση,  ανέφερε ο κ. Περδίκης,  «είναι και η περίπτωση των δύο συγκεκριμένων γιατρών».

«Ένα άλλο θέμα που προέκυψε από την συγκεκριμένη υπόθεση είναι το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διερεύνησης των καταγγελιών και της πειθαρχικής διαδικασίας από τον ΙΣΚ γιατροί συνέχισαν να ασκούν την ιατρική με βάση την ψευδοειδικότητα».

Είναι αναγκαίο, τόνισε ο κ. Περδίκης,  «να ρυθμιστεί αυτό το κενό κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν που ισχύει για τους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία όπου οι  υπό διερεύνηση ιατροί τίθενται σε διαθεσιμότητα για όσο διάστημα διεξάγεται η διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών».

Τέλος, ο Βουλευτής Μαρίνος Μουσιούτας, στη δική του τοποθέτηση υπενθύμισε συζήτηση που έγινε στη Βουλή το 2020 με αφορμή τις καταγγελίες που είχαν γίνει τότε για τις δύο συγκεκριμένες γιατρούς και ανέφερε ότι «κατά την τότε συνεδρίαση στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στην Κύπρο, τόσο με τον τρόπο εγγραφής στο μητρώο ιατρών Κύπρου, όσο και στο ό,τι κάποιοι γιατροί αναρτούν πινακίδες αναγράφοντας ειδικότητες τις οποίες στην ουσία δεν απέκτησαν ποτέ».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα