«Έκοψε το βήχα» για πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ
06 Οκτωβρίου 2021, 07:48
Την ανάγκη να μην κλονιστεί η βιωσιμότητα του Γενικού Σχεδίου Υγείας, τόνισε χθες βράδυ από το βήμα του Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΣΕΚ, ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος έδραξε της ευκαιρίας να «κόψει το βήχα» οργανωμένων ομάδων που επαναφέρουν στο προσκήνιο την ιδέα του πολυασφαλιστικού συστήματος υγείας.
«Η φιλοσοφία της εφαρμογής του ΓεΣΥ έχει αποφασιστεί (από την εκτελεστική εξουσία), έχει ψηφιστεί (από τη βουλή) και υλοποιείται» σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, απαντώντας εμμέσως, πλην σαφώς, σε αυτούς που επικρίνουν το μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας και επιθυμούν τη μετατροπή του σε πολυασφαλιστικό.
Οι αναφορές του ΥΠΟΙΚ έγιναν μεν εκ του προχείρου, στόχευαν ωστόσο, στο να σταλθούν μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.
Η έκκληση του να προστατευτεί από όλους η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, δεν είναι τυχαία καθώς, όπως αποκάλυψε η StockWatch, το κλιμάκιο της τρόικας στην πρόσφατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας των δημόσιων οικονομικών και του τραπεζικού συστήματος, θεωρεί το ΓεΣΥ ως τον υπό αριθμό ένα κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά, εξαιτίας των ελλειμμάτων που καταγράφει στους προϋπολογισμούς του ο ΟΚΥΠΥ.
Ο ΥΠΟΙΚ υπέδειξε ότι τα οποιαδήποτε κενά εντοπίζονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΓεΣΥ, θα πρέπει να διορθώνονται.
Επεσήμανε ότι με κανένα τρόπο «δεν θα πρέπει να διακινδυνέψουμε τη βιωσιμότητα του σχεδίου υγείας και είναι εδώ που θα πρέπει όλοι μας να επικεντρωθούμε», σημείωσε.
Την εκ του προχείρου αναφορά του ΥΠΟΙΚ για το ΓεΣΥ, ήρθε λίγο αργότερα να στηρίξει από το ίδιο βήμα ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ο οποίος στην εισηγητική του ομιλία τόνισε ότι το ΓεΣΥ αποτελεί τη μέγιστη κοινωνική κατάκτηση, «η οποία ήρθε και θα μείνει».
Κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να απομονώσουν όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ή να μειώσουν το σύστημα.
Σημειώνεται ότι η τρόικα, με αφορμή τα μεγάλα ελλείμματα του ΟΚΥΠΥ, εισηγείται στις αρμόδιες υπηρεσίες να θεσπίσουν πιο αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου διότι τυχόν εκτροχιασμός των δαπανών για το ΓεΣΥ, θα έχει, όπως είπαν, αρνητικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι κρατικές δαπάνες στον τομέα της υγείας για το 2021 αναμένεται να ανέλθουν στο €1,8 δισ. σε σχέση με €1.32 δισ. το 2020.
Ανθεκτικό το οικονομικό μοντέλο
Αναφερόμενος στο οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί η Κύπρος, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την άποψη ότι αν η κυπριακή οικονομία ήταν μία μονοδιάστατη οικονομία, τότε η ύφεση στον πρώτο χρόνο της πανδημίας, το 2020, δεν θα περιοριζόταν στο 5,1%.
Ανέφερε ότι οι πλείστες των χωρών της Ευρώπης σημείωσαν την ίδια χρονική περίοδο, διψήφια ποσοστά οικονομικής ύφεσης.
Τόνισε ότι η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η καινοτομία είναι τομείς που αναβαθμίζουν το οικονομικό περιβάλλον της χώρας και στάθηκε ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
«Είναι ο τομέας ο οποίος τα τελευταία χρόνια διαφοροποιεί το μοντέλο της οικονομίας και επιτρέπει να γίνει πιο ανθεκτική» παρατήρησε ο ΥΠΟΙΚ, ο οποίος φρόντισε να διευκρινίσει ότι στο επίκεντρο της προόδου είναι πάντα το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι ο πολυτιμότερος, όπως είπε, συντελεστής για την ανάπτυξη της χώρας.
Μεταρρυθμίσεις και σχέδιο ανάκαμψης
Σε ότι αφορά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας(ΕΣΑΑ) ο κ. Πετρίδης υπέδειξε ότι η προσοχή δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο στις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που θα διοχετευτούν στην αγορά μέσω του σχεδίου.
«Οι πόροι αυτοί», είπε, «είναι μεν σημαντικοί και ειδικότερα οι θετικές επιπτώσεις που θα προκύψουν για όλο το φάσμα της οικονομίας από την εφαρμογή του ΕΣΑΑ, ωστόσο για να εξαντλήσουμε τα κονδύλια αυτά από την ΕΕ θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις».
«Δεν πρέπει να κολλάμε» πρόσθεσε, «σε λεπτομέρειες και να μη εκσυγχρονίζονται οι τομείς της δικαιοσύνης, του δημόσιου τομέα και η τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαι όμως σίγουρος ότι συναινετικά θα βρούμε τον τρόπο να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις».
Του Λεύκου Χρίστου
Tags: ΓΕΣΥ