Εγχειρίδιο για διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
18 Απριλίου 2024, 10:07
Εγχειρίδιο εκπαιδευτικού για αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Όπως αναφέρει η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η προστασία των παιδιών από το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Τονίζει ότι με σημείο αναφοράς την επικύρωση της Σύμβασης Λανζαρότε από το κράτος και την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας το 2014, το Υπουργείο έχει εργαστεί με ζήλο και αφοσίωση, για την πρόληψη και την εξάλειψη κάθε μορφής βίας ενάντια στα παιδιά.
Στο επίκεντρο σχεδιασμού η προστασία παιδιών
Η προτεραιότητα προστασίας των παιδιών από την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας, βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, με δράσεις που προωθούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία και την ενδυνάμωση όλων των παιδιών.
Συγκεκριμένα, η κατεύθυνση υλοποίησης ενεργειών όπως καταγράφεται στους πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥΠΑΝ, συμβαδίζει με τις δράσεις που προβλέπονται για το Υπουργείο, στην Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας.
Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο 2016 δημοσιοποιήθηκε η πρώτη Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας (2016-2019) και το 2021-2023, η δεύτερη, με πρώτιστο στόχο, να δοθεί στα παιδιά η ευκαιρία να αναπτυχθούν σε συνθήκες ασφαλείας, χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής βίας.
Τον συντονισμό της όλης προσπάθειας του Υπουργείου, για διαμόρφωση και υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, με στόχο την προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής, ανέλαβε η Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας η οποία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 και βρίσκεται κάτω από την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου.
Η Επιτροπή είναι διατμηματική και σε αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις τρεις Διευθύνσεις (Δημοτική Εκπαίδευση, Μέση Γενική Εκπαίδευση, Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση) καθώς και από την Ιδιωτική Εκπαίδευση, οι εξειδικευμένες Υπηρεσίες του Υπουργείου, η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) και η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ,) και εκπρόσωποι από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Η Επιτροπή έχει τροχοδρομήσει μια σειρά από πολυεπίπεδες ενέργειες και δράσεις, μεταξύ των οποίων και η συγγραφή (2017) και η αναθεώρηση του παρόντος εγχειριδίου (2023), το οποίο αναμένεται ότι θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και στην ορθή προσέγγιση των θεμάτων που σχετίζονται με την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από όλους τους εμπλεκομένους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Τί περιλαμβάνει το εγχειρίδιο
Το εγχειρίδιο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες που αφορούν, τόσο στην αναγνώριση, όσο και στην διαχείριση αποκάλυψης παιδιού, για πιθανή σεξουαλική κακοποίηση ή/και εκμετάλλευση του.
Στο πρώτο κεφάλαιο του εγχειριδίου, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον ορισμό της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, όπως ορίζεται στην αρμόδια νομοθεσία του κράτους καθώς επίσης και στα συμπτώματα αναγνώρισης της άσκησης σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά, από την συμπεριφορά των ίδιων των παιδιών.
Εξίσου σημαντικό για τον σκοπό της έγκαιρης αναγνώρισης των περιστατικών, είναι η επεξήγηση και η καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, που δίνεται στα επόμενα δύο κεφάλαια, για το τι είναι αναμενόμενο και τι όχι, σε ότι αφορά στην σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών, όλων των ηλικιών.
Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο, αναγράφονται οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθεί ο κάθε εκπαιδευτικός, σε περίπτωση που θα πρέπει να αναφέρει ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης στις αρμόδιες αρχές του κράτους για περαιτέρω χειρισμό. Το ίδιο το περιεχόμενο του εγχειριδίου, αναδεικνύει την σημαντικότητα του ρόλου κάθε εκπαιδευτικού, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο παιδί, πέραν από παιδαγωγός και προστάτης των συμφερόντων όλων των παιδιών.
Έχοντας υπόψη ότι, ένα μεγάλο ποσοστό βίας του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης λαμβάνει χώρα μέσα στο ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού, το σχολείο και οι μηχανισμοί προστασίας μέσω των διαδικασιών αναφοράς, όπως περιγράφονται στο εγχειρίδιο, αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο βοήθειας για αρκετά παιδιά που βρίσκονται παγιδευμένα στην κακοποίηση τους.
Το γεγονός ότι τα παιδιά εμπιστεύονται τους εκπαιδευτικούς για τα πιο σοβαρά μυστικά τους, ενισχύεται και από τα στατιστικά που δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο από το Σπίτι του Παιδιού, τον κατεξοχήν υπεύθυνο φορέα για την διαχείριση όλων των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, τα οποία αναφέρουν ότι, σχεδόν το ένα τρίτο των αναφορών των περιστατικών γίνονται από τους εκπαιδευτικούς.
Τέλος, η αναθεώρηση του παρόντος εγχειριδίου, αποτελεί ένα μέρος του γενικότερου πλάνου δράσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, στην ίδια γραμμή πολιτικής με την εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους σε θέματα πρόληψης, όπως π.χ, διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού, εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και εξάλειψη κάθε μορφής βίας στα σχολεία.
Γ.Χ.
Επισυνάπτεται το εγχειρίδιο
Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού - ανανγώριση και διαχέιριση περιστατικών σεξ. κακ. παιδιών.pdf
Tags: σεξουαλική κακοποίηση