ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Τσιούτης: Θα συνεχίσουμε με τριψήφιους αριθμούς, η έξαρση χρειάζεται χρόνο να ελεγχθεί

22 Οκτωβρίου 2020, 14:16

images

Την εκτίμηση ότι θα συνεχίσουμε με τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων διατύπωσε σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος, με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης, σημειώνοντας ότι η παρούσα έξαρση χρειάζεται εβδομάδες για να ελεγχθεί και αναμένεται ότι θα υπάρξει αυξημένος αριθμός εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς και καταγραφή θανάτων.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή γιατί υπάρχει τεκμηριωμένα πλέον μετάδοση στην κοινότητα. Βλέπουμε πολλαπλές αλυσίδες μετάδοσης σε πάρα πολλούς χώρους και σε πολλές γεωγραφικές περιοχές. Έχουμε την επαρχία Λεμεσού, που βρίσκεται σε επίπεδο κόκκινου και την επαρχία Πάφου, που έχει ανοδική τάση», είπε.

Ακόμη, σημείωσε, υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός επαφών όλων των συμπολιτών μας, ενώ πολύς κόσμος εκτίθεται καθημερινά σε θετικά άτομα και είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ατόμων, τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό λόγω της έκθεσης.

Επίσης, συνέχισε, έχουν αρχίσει να αυξάνονται και οι νοσηλείες και οι νοσηλείες στην Εντατική, οπότε την πλήρη έκταση των κλινικών επιπτώσεων της έξαρσης των τελευταίων δέκα ημερών δεν την έχουμε δει.

«Βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο σημείο για να ξεκαθαρίσουμε την έκταση αυτής της έξαρσης και είναι ακόμα και λίγο ενωρίς για να δούμε αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αποτέλεσμα. Πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας δεν θα δούμε μείωση. Ευελπιστούμε όμως, ότι από εκεί και πέρα θα δούμε κάποια μείωση αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εφαρμόζονται», πρόσθεσε.

Ουσιαστικά αυτή η απότομη αύξηση των κρουσμάτων είναι εδώ και δέκα ημέρες, είπε. «Τώρα αρχίζουμε και βλέπουμε πόσα άτομα χρειάζονται νοσηλεία γιατί έχουν σοβαρή νόσο, αλλά για να καθοριστεί η έκταση και για να μπορεί να ελέγχεται θα πάρει αρκετές εβδομάδες. Γι αυτό θεωρώ ότι είμαστε σε σχετικά πρώιμο χρονικό σημείο», σημείωσε.

Θα συνεχίσουμε με τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων

Ο Καθηγητής Τσιούτης είπε πως είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες ημέρες να συνεχίσουμε να έχουμε τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων. «Ευελπιστούμε ότι τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχουμε κάποια αποτελέσματα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κι ίσως αρχίσουν να μειώνονται από το Σαββατοκύριακο και μετά δεδομένου ότι εφαρμόστηκαν και τηρούνται όπως ανακοινώθηκαν», ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε πάνω από 900 περιστατικά, που είναι περισσότερο από το 1/3 του συνόλου των περιστατικών, που έχουν καταγραφεί στην Κύπρο από την έναρξη της πανδημίας. «Όλα αυτά θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες μέχρι να μειωθούν, δηλαδή δεν αναμένουμε ότι την άλλη εβδομάδα ξαφνικά θα πέσουν αισθητά τα κρούσματα. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μια σταδιακή μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης. Αυτή τη στιγμή όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι είμαστε σε ανοδική τάση και ελπίζουμε από την επόμενη εβδομάδα να βλέπουμε κάποιους από αυτούς τους δείκτες να μειώνονται, που να δείχνει λίγο ότι αρχίζει και ελέγχεται η σοβαρή αυτή επιδημία», επεσήμανε.

Οι κλινικές επιπτώσεις της έξαρσης, τόνισε, τώρα θα αρχίσουν να φαίνονται. «Οι νοσηλείες στις Εντατικές δεν έχουν ακόμα φανεί, άνθρωποι θα χρειαστούν νοσοκομείο, άνθρωποι θα βρίσκονται σε απομόνωση και αυτοπεριορισμό. Εμείς κάνουμε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις είτε είναι χώροι εργασίας, εστίασης, διασκέδασης, σπίτια, άτομα, να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και τα Πρωτόκολλα», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει αύξηση θανάτων, ο Δρ Τσιούτης απάντησε ότι «απλά στατιστικά μιλώντας, η απάντηση είναι ναι. Από τα περιστατικά που εντοπίζονται 1-2% πεθαίνουν. Ακόμη κι έτσι να το πάμε, καταλαβαίνετε πόσους θανάτους θα έχουμε από αυτά τα 900 κρούσματα που εντοπίστηκαν».

Θα ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού

Ο Δρ Τσιούτης ανέφερε ότι θα ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα με σκοπό τον περιορισμό του κορωνοϊού. «Έρχεται κι ο Χειμώνας που δυσκολεύει την κατάσταση και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε όσο προσεκτικοί γίνεται πλέον. Το καλό είναι ότι ο Χειμώνας στην Κύπρο θα έρθει τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου, οπότε μέχρι τότε ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ελέγξει αυτή την κατάσταση. Πρέπει όμως να τηρούνται τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ανακοινωθούν. Αν δεν τηρηθούν δεν θα δούμε βελτίωση», είπε.

Τα μέτρα που ξεκινούν και ανακοινώνονται, συνέχισε, είναι αρκετά αυστηρά και χωρίς να διαταράσσουν την οικονομία ή την ψυχολογία του κόσμου εάν εφαρμοστούν θα έχουν αποτέλεσμα και δεν θα χρειαστεί να περάσουμε σε lockdown.

«Αυτό είναι που θέλουμε να αποτρέψουμε. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος στην Κύπρο με τα χαρακτηριστικά που έχει και με τις επιτυχίες που έχει ήδη σημειώσει σε δύο εξάρσεις, δεν υπάρχει λόγος να περάσουμε σε lockdown και ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται και τα καινούργια που θα ανακοινωθούν θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Το σενάριο της τηλεκπαίδευσης να τεθεί υπόψη σε περίπτωση που χρειαστεί

Αυτή τη στιγμή και με τα δεδομένα που υπάρχουν, είπε ο Καθηγητής Τσιούτης η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι το ιδανικό, που θα μπορούσε να γίνει, όμως σε επίπεδο Μέσης και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γνωρίζουμε τις κοινωνικές και οικογενειακές δυσκολίες που πιθανό να προκαλέσει αυτό. Αντίθετα, σημείωσε, στα Πανεπιστήμια έχει ήδη ξεκινήσει και βλέπουμε ότι λειτουργεί αρκετά καλά.

«Είναι ένα σενάριο που θα πρέπει να τεθεί υπόψη και να υπάρχει μια ετοιμότητα εάν παρατηρηθεί ανησυχητική τάση και ενδοσχολική μετάδοση», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα