Δρ. Καραγιάννης: Στο Υπουργικό την ερχόμενη Πέμπτη κατηγοροποίηση δραστηριοτήτων
22 Φεβρουαρίου 2022, 12:43
Στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη προς έγκριση οδεύει η κατηγοριοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, και το τι θα ζητείται σε αυτούς τους χώρους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι το πότε θα ισχύσει, θα αποφασιστεί από το Υπουργικό.
Έχοντας δύο μεγάλες χαλαρώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να δώσουμε κάποιο χρόνο να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ Καραγιάννης, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Σε ερώτηση για το επόμενο βήμα σχετικά με χαλαρώσεις και πότε αναμένεται να αξιολογηθούν οι χαλαρώσεις που μπήκαν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι από χθες μπήκαν σε εφαρμογή οι χαλαρώσεις, που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και χθες τελειοποιήθηκε και το πρωτόκολλο που θα ισχύσει για τις επόμενες δέκα μέρες σε χώρους όπου θα επιτρέπεται και ο χορός.
«Από την ερχόμενη Δευτέρα και τα αεροδρόμια μας πλέον θα λειτουργούν υπό διαφορετικές συνθήκες όσον αφορά αφίξεις επιβατών, δηλαδή δε θα απαιτείται πλέον PCR με την άφιξη τους εάν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Επομένως, έχοντας δύο έτσι μεγάλες χαλαρώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να δώσουμε κάποιο χρόνο να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα. Για αυτό και η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας λέει ότι ισχύοντα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι την 15η Μαρτίου και στο ενδιάμεσο θα αρχίσουμε να συζητάμε για άλλες πιθανές χαλαρώσεις εάν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέψει», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς ποιες άλλες πιθανές χαλαρώσεις αναμένεται να δούμε, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι «δεν θα έλεγα χαλαρώσεις».
«Θα έλεγα είναι η κατηγοριοποίηση των διαφόρων δραστηριοτήτων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους και το τι θα ζητείται σε αυτούς τους χώρους . Γίνεται μια προσπάθεια όλα αυτά να απλοποιηθούν και να μπουν σε ένα πίνακα, ο οποίος να αποτελεί και σημείο αναφοράς και για τους πολίτες και για τους εργοδότες και οποιονδήποτε άλλων. Αυτό μάλλον θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη προς έγκριση. Πότε θα ισχύσει, από πότε θα ισχύσει όμως, θα αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο», σημείωσε.
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο Δρ Καραγιάννης, έχουμε ακόμα αρκετά υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων επί καθημερινής βάσης.
«Ευτυχώς, οι σκληροί δείκτες που κοιτάζουμε, που είναι οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις, έχουν πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι είχαν πριν τρεις, τέσσερις εβδομάδες. Θεωρώ ότι εάν συνεχίσουμε να έχουμε την Όμικρον στην κοινότητα, η οποία φαίνεται ότι έχει επικρατήσει πλέον σε μεγάλο βαθμό, εκείνοι που θα χρειαστούν νοσηλεία θα είναι σχετικά περιορισμένου αριθμού», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να επιστρέψουμε σε μέτρα, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως θεωρεί ότι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη, «εκτός και αν φυσικά με τη δική μας συμπεριφορά την επιδεινώσουμε αισθητά».
«Υπάρχει περιθώριο, δεν βλέπω πισωγύρισμα τρόπον τινά όσον αφορά τα μέτρα. Επομένως, πρέπει να βοηθήσουμε και εμείς την κατάσταση εφαρμόζοντας τα μέτρα αυτοπροστασίας, κάτι που έχει αφαιρεθεί από άλλες χώρες και αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουν εξάρσεις. Αν συμπεριφερθούμε υπεύθυνα το επόμενο διάστημα, δηλαδή τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες τότε θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις και θα είμαστε πιο ξέγνοιαστοι προς το τέλος του Μάρτη», κατέληξε.
Tags: Covid-19, long covid, Sars-Cov-2, κοροναϊός, κορονοϊός, Κορωνοϊός