ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διευρύνονται οι υπηρεσίες ιδρυματικής αποκατάστασης στο ΓεΣΥ

04 Ιουνίου 2024, 15:50

images

Τη διεύρυνση των υπηρεσιών ιατρικής (ιδρυματικής) αποκατάστασης με την προσθήκη μίας ακόμα κατάστασης υγείας η οποία δύναται λάβει υπηρεσίες ιδρυματικής αποκατάστασης στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Σύμφωνα με ενημέρωση του οργανισμού, η εν λόγω προσθήκη αφορά σε υπηρεσίες αποκατάστασης για αναπνευστικές παθήσεις . Στην κατηγορία εντάσσονται αιτήματα τα οποία αφορούν παθήσεις του αναπνευστικού, με μέγιστο χρόνο αποκατάστασης τις τρεις εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, αφορούν πνευμονία που σχετίζεται με αναπνευστήρα για ασθενείς μετά από παραμονή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς και χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για ασθενείς στους οποίους έχει προηγηθεί διασωλήνωση ή μακροχρόνια παραμονή στο νοσηλευτήριο ως αποτέλεσμα της νόσου τους. Καταστάσεις όπως η ανάγκη χορήγησης οξυγόνου, υποσιτισμός ή νοσογόνος παχυσαρκία θα θεωρούνται επιβαρυντικοί παράγοντες της νόσου και ως εκ τούτου θα αξιολογούνται κατά προτεραιότητα.

Ο ΟΑΥ υπενθυμίζει ότι οι πιο κάτω καταστάσεις υγείας ήδη δύναται να λάβουν υπηρεσίες ιατρικής (ιδρυματικής) αποκατάστασης εντός ΓεΣΥ:

• Αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων: η οποία περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλική αιμορραγία, εγκεφαλικό επεισόδιο, βαριές νευροεκφυλιστικές νόσους, όγκους νευρικού συστήματος και βαριές νευροπάθειες.

• Μετατραυματική αποκατάσταση: η οποία περιλαμβάνει ασθενείς με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη με βαριά τετραπάρεση, παραπάρεση ή τετραπληγία, ακρωτηριασμούς, καθώς και πολυτραυματίες οι οποίοι νοσηλεύονται σε κέντρο τραύματος ή χειρουργικά τμήματα με ταυτόχρονη παρακολούθηση από άλλες ειδικότητες στη βάση της κλινικής τους εικόνας

• Αποκατάσταση μετά από Καρδιοθωρακοχειρουργικές Επεμβάσεις: η οποία αφορά σε αποκατάσταση μετά από επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, βαλβιδοπλαστικής ή αντικατάστασης βαλβίδων, ανεύρυσμα αορτής και επεμβάσεις αποκατάστασης συγγενών καρδιοπαθειών σε ασθενείς: A) >70 ετών B)

Η διαδικασία παραπομπής σε υπηρεσίες ιατρικής (ιδρυματικής) αποκατάστασης παραμένει η ίδια και έχει ως ακολούθως:

· Ο θεράπων ιατρός του εκάστοτε δικαιούχου, ο οποίος χρήζει υπηρεσιών ιδρυματικής αποκατάστασης, υποβάλλει εγκαίρως μέσω του συστήματος πληροφορικής αίτημα προέγκρισης χρησιμοποιώντας τον κωδικό δραστηριότητας ZF-074, ο οποίος απαιτεί τη χρήση ειδικό εντύπου (διαθέσιμο στο σύστημα πληροφορικής και στο Παράρτημα Ι) το οποίο και διαφοροποιείται ένεκα και της πιο πάνω προσθήκης.

· Το εν λόγω έντυπο πρέπει να συμπληρώνεται επαρκώς (κατάσταση πάθησης στη οποία εμπίπτει το περιστατικό, βαθμολόγηση του περιστατικού κατά την Κλίμακα του Rankin και ιατρική έκθεση που να τεκμηριώνεται η ανάγκη λήψης υπηρεσιών ιατρικής αποκατάστασης εντός ΓεΣΥ). Σε αντίθετη περίπτωση το αίτημα δεν θα τυγχάνει αξιολόγησης και θα απορρίπτεται.

· Ο θεράπων ιατρός λαμβάνει ενημέρωση για την έκβαση του αιτήματός του μέσω του συστήματος πληροφορικής και ακολούθως ενημερώνει αναλόγως τον δικαιούχο.

· Σε περίπτωση έγκρισης του αιτήματος, ο θεράπων ιατρός προβαίνει σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες (συμπεριλαμβανομένου και της έκδοσης παραπεμπτικού ενδονοσοκομειακής για υπηρεσίες Αποκατάστασης), ούτως ώστε ο δικαιούχος να διακομιστεί σε ένα από τα νοσηλευτήρια που έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό για σκοπούς παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης μετά την απαραίτητη συνεννόηση με τα εν λόγω νοσηλευτήρια.

Τα πιο πάνω τέθηκαν σε ισχύ στις 31 Μαΐου 2024.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα