ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διεθνής δήλωση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής

27 September 2024, 16:23

images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την χθεσινή πολιτική δήλωση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της καταπολέμησης της μικροβιακής αντοχής. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, και η ΕΕ δεσμεύτηκαν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής σε όλους τους τομείς, στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία», η οποία αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Η διακήρυξη στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα παγκόσμιας συναίνεσης σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της σοβαρής παγκόσμιας υγειονομικής απειλής, η οποία ήταν άμεσα υπεύθυνη για σχεδόν 1,2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2021, ενώ άλλοι 4,7 εκατομμύρια θάνατοι την ίδια χρονιά οφείλονται εν μέρει σ’ αυτή την αιτία. Οι πολιτικοί ηγέτες δεσμεύτηκαν να λάβουν μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, μεταξύ άλλων μέσω της βελτίωσης της πρόληψης, της επιτήρησης, της παρακολούθησης, της χρηματοδότησης, της πρόσβασης, της καινοτομίας και της ενημέρωσης του κοινού.

Η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις μεγαλύτερες υγειονομικές απειλές της εποχής μας και ασκεί σημαντική πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Στην Ευρώπη, η 1 στις 5 βακτηριακές λοιμώξεις είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά, ενώ σε ορισμένα κράτη μέλη το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40%. Επιπλέον, η μικροβιακή αντοχή έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Στην Ευρώπη, το τρέχον κόστος της μικροβιακής αντοχής εκτιμάται σε €11,7 δισ.  ετησίως σε απώλεια παραγωγικότητας και δαπάνες για την υγεία.

Σε επίπεδο ΕΕ, η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες δημόσιας υγείας, η οποία αντικατοπτρίζεται στα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της σε όλα τα επίπεδα του οικοσυστήματος της υγείας. Τα βασικά μέτρα της ΕΕ για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής περιλαμβάνουν στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών από τον άνθρωποκανόνες για τον περιορισμό των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και ενισχυμένη περιβαλλοντική παρακολούθηση για την πρόληψη της μόλυνσης του εδάφους και του νερού από τα κατάλοιπα αντιβιοτικών.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή πολιτική δήλωση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα παγκόσμιας δέσμευσης για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, μιας σημαντικής και μεταβαλλόμενης απειλής για την υγεία κάθε ατόμου, κοινότητας και χώρας. Η δήλωση αναδεικνύει το ζήτημα της μικροβιακής αντοχής, πράγμα που είναι απολύτως αναγκαίο. Τώρα πρέπει να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις αυτές σε απτές δράσεις και να εντείνουμε την παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής που θα μπορούσε να καθορίσει την υγεία και την ευημερία των μελλοντικών γενεών. Η “Ομάδα Ευρώπη”, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, είναι έτοιμη να συμβάλει καθοριστικά σ’ αυτή την παγκόσμια προσπάθεια».

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα