«Δεν απέδωσαν» τα τοπικά lockdowns
27 Νοεμβρίου 2020, 08:57
Αγωνία για τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση για περιορισμό της πανδημίας επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, ιδίως στην Πάφο και στη Λεμεσό, που βρίσκονται σε αμφιβόλου αποδοτικότητας τοπικό αποκλεισμό από τις 12 Νοεμβρίου.
Καθοριστικό των διεργασιών και ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη τις προηγούμενες ημέρες θα είναι το νέο τετ-α-τετ που θα έχουν σήμερα το πρωί οι επιδημιολόγοι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο θα αναλύσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών και θα αναπτύξουν τις τελικές τους απόψεις για τα νέα μέτρα που εισηγούνται.
Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου, δήλωσε ότι «η επιδημιολογική ομάδα θα μεταβεί στο προεδρικό έχοντας μια πιο επικαιροποιημένη ανασκόπηση των δεδομένων η οποία θα περιλαμβάνει τα δεδομένα και των δύο τελευταίων ημερών έτσι ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να βασίζονται στα πιο πρόσφατα στοιχεία».
Ακολούθως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε έκτακτη συνεδρία του υπουργικού συμβούλιου κατά την οποία θα επικυρωθούν τα μέτρα.
Στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός υγείας θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα διασκέψεων του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακοινώσει τα νέα έκτακτα μέτρα.
Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν κλειδώσει είναι η άρση του τοπικού lockdown στην Πάφο λόγω της σημαντικής βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της, αλλά και του γεωγραφικού αποκλεισμού των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.
Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας Γιώργος Νικολόπουλος, σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε την άποψη ότι το συγκεκριμένο μέτρο λόγω των μικρών αποστάσεων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα λέγοντας ότι, «εκ των πραγμάτων λόγω των συχνών μετακινήσεων των πολιτών για επαγγελματικούς και άλλους λόγους δημιουργήθηκαν προβλήματα».
Ο κ. Νικολόπουλος αναφερόμενος στον προβληματισμό που επικρατεί για τη Λεμεσό λόγω της επιβεβαρυμμένης επιδημιολογικής εικόνας της, είπε ότι «υπάρχουν σενάρια για το πώς θα μπορούσε να συνεχίσει μια στρατηγική παρέμβαση στη Λεμεσό, χωρίς πλήρη χαλάρωση αλλά και χωρίς τους αυστηρούς όρους που ισχύουν τώρα με τον πλήρη αποκλεισμό».
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να παραμείνουν κλειστοί για ακόμη μια εβδομάδα οι χώροι εστίασης.
Στο μεταξύ, μετά από παρέμβαση της ΟΕΒ, στο μεσοδιάστημα μέχρι τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου πέραν των 500 τ.μ. στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εφόσον περιορίσουν τον ωφέλιμο χώρο τους στα επιτρεπόμενα τετραγωνικά.
Αναμένεται επίσης πως το υπουργικό συμβούλιο θα ανάψει το πράσινο για χαλάρωση της βραδινής ώρας απαγόρευσης της κυκλοφορίας αλλά και της χρονικής παράτασης των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ σε παγκύπρια βάση καθώς η επιδημιολογική εικόνα όλων των επαρχιών πλην της Πάφου παρουσιάζει επιβάρυνση.
Στο τραπέζι υπάρχει και η εισήγηση για κλείσιμο μια εβδομάδα νωρίτερα των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων ενώ για τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων υπάρχει εισήγηση όπως μετά τις 23 Δεκεμβρίου υπάρξει χαλάρωση στον αριθμό των συναθροιζομένων ανά οικία και παράταση της ώρας της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Πάντως σύμφωνα με την επιστημονική επιδημιολογική ομάδα κλειδί για τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα αποτελέσει ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ο οποίος ξαφνικά μπορεί να ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Στα δημόσια νοσηλευτήρια νοσηλεύονται μέχρι χθες 109 άτομα, εκ των οποίων οι 21 σε μονάδες εντατικής ή αυξημένης θεραπείας.
Της Ηρώς Ευθυμίου