ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρετανία: Έτοιμα προς ευρεία χρήση δύο γρήγορα τεστ για τον κορωνοϊό

03 Αυγούστου 2020, 11:06

images

Δύο νέα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό που επιστρέφουν αποτέλεσμα σε περίπου μιάμιση ώρα θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ευρέως στα βρετανικά νοσοκομεία το προσεχές διάστημα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τα νέα τεστ έχουν επίσης τη δυνατότητα να διακρίνουν μεταξύ του κορωνοϊού και της κοινής γρίπης, κάτι που τα καθιστά σημαντικά εργαλείο στον έλεγχο της πανδημίας κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Το ένα τεστ έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Dna Nudge που έχει ιδρύσει ο Βρετανοκύπριος διακεκριμένος ερευνητής της βιοϊατρικής και Βασιλικός Καθηγητής Μηχανολογίας του Imperial College Κρίστοφερ Τουμάζου.

Το τεστ του κ. Τουμάζου χρησιμοποιείται εδώ και μήνες σε οκτώ νοσοκομεία του Λονδίνου. Όπως ανακοινώθηκε, ωστόσο, πλέον το Υπουργείο Υγείας έχει αγοράσει και θα διαθέσει σε περισσότερα νοσοκομεία από το Σεπτέμβριο περίπου 5.000 από τις συσκευές στις οποίες πραγματοποιείται το τεστ με ταχεία ανάλυση ρινικού δείγματος DNA.

Συνολικά το Υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι με τις συσκευές αυτές θα καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση 5,8 εκατομμυρίων γρήγορων διαγνωστικών τεστ τους επόμενους μήνες.

Μιλώντας προ εβδομάδων σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο καθηγητής Τουμάζου είχε εξηγήσει ότι το τεστ διεξάγεται σε μια μικρή συσκευή μέσα στην οποία βρίσκεται μια μικρή πλακέτα με μικροτσίπ τα οποία λειτουργούν ως «βιοδείκτες».

Στην περίπτωση της Covid-19 οι βιοδείκτες αυτοί αναγνωρίζουν και επισημαίνουν την παρουσία του γενετικού κώδικα του κορωνοϊού στο γενετικό δείγμα που απλώνεται πάνω σε αυτά, δηλαδή στο ρινικό επίχρισμα. «Είναι σαν δολώματα ψαρέματος στα οποία τσιμπάνε τα ψάρια, δηλαδή το RNA του ιού», είχε εξηγήσει ο κ. Τουμάζου., τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα επιστρέφει σε περίπου 75 με 80 λεπτά.

Παράλληλα με όλα αυτά, το τεστ ελέγχει και την επάρκεια της ποσότητας του δείγματος. «Αυτό είναι το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα, διότι από τα τεστ που γίνονται στα νοσοκομεία πιθανώς το 20% επιστρέφουν ψευδώς αρνητικά, γιατί το δείγμα δεν έχει ληφθεί σωστά», είχε σημειώσει ο Βρετανοκύπριος καθηγητής.

Το δεύτερο τεστ με την ονομασία LamPORE έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Oxford Nanopore, η οποία έχει συσταθεί από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Περίπου μισό εκατομμύριο από αυτά τα διαγνωστικά τεστ θα είναι διαθέσιμα από την ερχόμενη εβδομάδα σε δομές υγειονομικής περίθαλψης και εργαστήρια. Αργότερα μέσα στο έτος θα διανεμηθούν εκατομμύρια περισσότερα τεστ στα νοσοκομεία της χώρας.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι αυτά τα διαγνωστικά τεστ θα επιτρέψουν «να σπάσουν γρήγορα οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού». Επισήμανε παράλληλα τη σημασία της δυνατότητας διαχωρισμού μεταξύ της Covid-19 και της κοινής γρίπης.

Οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο έγιναν ενώ η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να διαψεύσει δημοσιεύματα ότι εγκατέλειψε τη δέσμευση να διεξάγει τακτικούς διαγνωστικούς ελέγχους σε οίκους ευγηρίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται για αυτή την κατηγορία υπόμνημα της κυβερνητικής αξιωματούχου αρμόδιας για τους ελέγχους αυτούς, καθηγήτριας Τζέιν Κάμινγκς, που διέρρευσε στους Sunday Times.

Η έναρξη των μαζικών τακτικών ελέγχων φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας έχει μετατεθεί από τις 6 Ιουλίου στις 7 Σεπτεμβρίου. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι το πρόβλημα έγκειται στην επανεξέταση φορέων χωρίς συμπτώματα.

Σχετικά Άρθρα