ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βελτιωμένη διάγνωση καρκίνου μαστού με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

10 Ιουνίου 2024, 10:30

images

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) από ακτινολόγους μαστού στη Δανία, έχει βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του ελέγχου για καρκίνο του μαστού, μειώνοντας παράλληλα το ποσοστό ψευδών θετικών ευρημάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Radiology.

Όπως αναφέρεται, η μαστογραφία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, επισημαίνεται, συνοδεύεται από τον κίνδυνο ψευδών θετικών ευρημάτων, που μπορεί να προκαλέσουν άσκοπες αγωνίες και επιπλέον διαγνωστικές διαδικασίες για τις γυναίκες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τη χρήση συστημάτων AI στον έλεγχο και υποστήριξη αποφάσεων.

Μείωση ποσοστού ανάκλησης και  φόρτου εργασίας ακτινολόγων

Ο επικεφαλής ερευνητής, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Νοσοκομείο Gentofte, Andreas D. Lauritzen, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τον φόρτο εργασίας των ακτινολόγων και να βελτιώσει την ακρίβεια του ελέγχου.

Η αναδρομική μελέτη συνέκρινε δύο ομάδες γυναικών ηλικίας 50 έως 69 ετών που υποβλήθηκαν σε διετή έλεγχο μαστογραφίας στην πρωτεύουσας της Δανίας. Η πρώτη ομάδα, που υποβλήθηκε σε έλεγχο από Οκτώβριο 2020 έως το Νοέμβριο 2021, αξιολογήθηκε χωρίς τη χρήση AI.

Στη δεύτερη ομάδα, οι μαστογραφίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Οκτωβρίου 2022 αναλύθηκαν αρχικά από AI.

Συνολικά, 60.751 γυναίκες ελέγχθηκαν χωρίς τη χρήση AI, ενώ 58.246 γυναίκες ελέγχθηκαν με τη χρήση συστήματος τεχνητής νοημοσύνης. Στην ομάδα εφαρμογής AI, το 66,9% των ελέγχων ήταν μονο-ανάγνωση, ενώ το 33,1% ήταν διπλή ανάγνωση με υποβοήθηση AI.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είχε ως αποτέλεσμα την ανίχνευση περισσότερων καρκίνων του μαστού (0,82% έναντι 0,70%) και τη μείωση των ψευδών θετικών ευρημάτων (1,63% έναντι 2,39%).

Η μελέτη κατέδειξε επίσης ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό των διηθητικών καρκίνων που ανιχνεύθηκαν στην ομάδα AI, ήταν 1 εκατοστό ή λιγότερο σε μέγεθος (44,93% έναντι 36,60%).

Η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώσει την απόδοση του ελέγχου για καρκίνο του μαστού, μειώνοντας παράλληλα τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα και τον φόρτο εργασίας των ακτινολόγων.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και να διασφαλιστεί ότι δεν αυξάνεται η υπερδιάγνωση.

«Οι ακτινολόγοι συνήθως έχουν πρόσβαση στις προηγούμενες μαστογραφίες των γυναικών, αλλά το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει», επεσήμανε ο Δρ. Lauritzen προσθέτοντας ότι «αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να δουλέψουμε στο μέλλον».

Τέλος, όπως τονίζουν οι ερευνητές τα πρωτόκολλα ελέγχου για καρκίνο του μαστού, διαφέρουν μεταξύ των χωρών, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στον έλεγχο του καρκίνου του μαστού.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα