Αύξηση στους θανάτους στην Ισπανία, άνοιξαν σχολεία στη Φινλανδία, διατηρούνται τα μέτρα στο Τόκιο
14 Μαΐου 2020, 17:11
![images](https://www.ygeiawatch.com.cy/storage/app/uploads/public/500/baf/aba/thumb__800_0_0_0_auto.jpeg)
Αυξήθηκαν οι θάνατοι στην Ισπανία, άνοιξαν τα σχολεία στη Φινλανδία, ενώ η Ιαπωνία ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μεγάλα τμήματα της χώρα αλλά όχι στο Τόκιο.
Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από την covid-19 στην Ισπανία αυξήθηκε σήμερα ξεπερνώντας τους 200 για πρώτη φορά μετά τις 8 Μαΐου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την νόσο αυξήθηκε από τις 27.104 στις 27.321 καθώς 217 άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το υπουργείο.
Ταυτόχρονα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σήμερα σε 229.540.
Οι μαθητές πήραν ξανά σήμερα τον δρόμο για τα σχολεία τους στη Φινλανδία έπειτα από οκτώ εβδομάδες που παρέμειναν κλειστά, αλλά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ίσως χρειαστεί να επιστρέψουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία περίπου δυόμιση εβδομάδες πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, στις αρχές Ιουνίου, με αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης.
Τα διαλείμματα θα γίνονται σπαστά ώστε να μην βρίσκονται πολλά παιδιά ταυτόχρονα στην αυλή, ενώ σε αίθουσες διδασκαλίας θα μετατραπούν χώροι που δεν χρησιμοποιούνται στα σχολεία ώστε να μοιραστούν οι μαθητές, είχε δηλώσει η υπουργός Παιδείας Λι Αντερσον στις 29 Απριλίου όταν ανακοίνωσε την επανέναρξη των μαθημάτων.
Σήμερα η Αντερσον επεσήμανε ότι καταρτίζεται νομοσχέδιο ώστε να επιτρέπεται στα σχολεία να επιλέγουν ανάλογα με τις συνθήκες μεταξύ της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της φυσικής παρουσίας των μαθητών από τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά στα μέσα Αυγούστου.
Στη Φινλανδία υπάρχουν περίπου 550.000 μαθητές. Στη χώρα έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 284 θάνατοι από την covid-19 και περισσότερα από 1.000 κρούσματα, ποσοστά μικρότερα σε σχέση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, γεγονός που ώθησε τους επιδημιολόγους να προειδοποιήσουν ότι νέα κύματα της επιδημίας ενδέχεται να είναι πιο σοβαρά.
Το συνδικάτο καθηγητών της Φινλανδίας επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να επαναληφθεί η εκπαίδευση με φυσική παρουσία, εκτιμώντας σε ανακοίνωσή του ότι "δεν έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των μαθητών". Παράλληλα προειδοποίησε ότι τα σχολεία ενδέχεται "να μην είναι σε θέση να διασφαλίσουν την ασφάλεια των μαθητών και του προσωπικού".
Ο βασικός επιδημιολόγος της χώρας, ο Μίκα Σάλμινεν, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης στις 29 Απριλίου, εκτιμώντας ότι "το ποσοστό των παιδιών που προσβάλλονται από την ασθένεια είναι μικρό".
Σύμφωνα με τον ίδιο, "δεν είναι ρεαλιστικός ο φόβος ένα παιδί να μολύνει έναν ενήλικα. Το άνοιγμα των σχολείων δεν ενέχει κινδύνους". Από την πλευρά της η κοινή γνώμη είναι διχασμένη αναφορικά με το θέμα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες Τετάρτη.
Η Φινλανδία εφάρμοσε στα μέσα Μαρτίου περιοριστικά μέτρα, ανάμεσα στα οποία και το κλείσιμο των σχολείων για τα παιδιά άνω των 10 ετών, με την εντολή και τα πιο μικρά παιδιά να μείνουν σπίτι, εκτός κι αν οι γονείς τους εργάζονται σε βασικούς τομείς. Πλέον όλα τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία τους εκτός κι αν διαθέτουν ιατρική γνωμάτευση που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως μάθηση. Νωρίτερα τον Μάιο η κυβέρνηση της Φινλανδίας είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη σταδιακή επανέναρξη της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων.
Εστιατόρια, μπαρ και πολιτιστικοί χώροι όπως τα θέατρα, θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και την απαγόρευση συνάθροισης περισσότερων από 50 ατόμων. Η απαγόρευση συνάθροισης περισσότερων από 500 ατόμων αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ ως τα τέλη Ιουλίου.
Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ήρε σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μεγάλα τμήματα της χώρα αλλά είπε ότι θα συνεχίσει να ισχύει στο Τόκιο έως ότου περιοριστεί ο νέος κορωνοϊός.
Ο Αμπε προχώρησε σε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε 39 από τις 47 περιφέρειες της Ιαπωνίας αλλά την άφησε σε ισχύ στην πρωτεύουσα και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Οσάκα, καθώς προσπαθεί να αμβλύνει τον οικονομικό αντίκτυπο περιορίζοντας παράλληλα τον ιό.
Ο Αμπε δήλωσε ότι θα ξεκινήσει να εργάζεται επί ενός δεύτερου πρόσθετου προϋπολογισμού και στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα κάνει περισσότερα βήματα για να αμβλύνει τις δυσκολίες χρηματοδότησης, εάν χρειαστεί.
"Ελέγχοντας παράλληλα όσο είναι δυνατόν την εξάπλωσης του ιού με την υπόθεση ότι ο ιός είναι γύρω μας, θα αποκαταστήσουμε τις συνηθισμένες εργασίες και την καθημερινή ζωή", δήλωσε ο Αμπε σε συνέντευξη Τύπου. "Εάν είναι δυνατόν, θα θέλαμε να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν από τις 31 Μαΐου και στις άλλες περιοχές", πρόσθεσε ο ίδιος.
Χθες, καταγράφηκαν 55 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 στο Τόκιο. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κήρυξε πανεθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν από ένα μήνα, καλώντας τους πολίτες να μειώσουν τις διαπροσωπικές επαφές κατά 80% για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού και να περιορίσουν τις πιέσεις στις υγειονομικές υπηρεσίες.
Οικονομολόγοι λένε ότι η εξομάλυνση θα είναι σταδιακή καθώς η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική απέναντι στην πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων, όπως έχει συμβεί σε χώρες σαν τη Νότια Κορέα και την Κίνα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει τη δυνατότητα στους κυβερνήτες των περιφερειών να ζητήσουν από τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια τους καθώς και να κλείσουν τα σχολεία και τις επιχειρήσεις, αλλά δεν προβλέπονται κυρώσεις ή πρόστιμα για μη συμμόρφωση. Κάποιες μη απαραίτητες υπηρεσίες, ακόμα και σε περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά από τον κορονοϊό, έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν, ακόμα και πριν τη σημερινή ανακοίνωση και το εύρος των περιορισμών ποικίλει από περιοχή σε περιοχή.
Ο κυβερνήτης της Οσάκα ανακοίνωσε κριτήρια για τη σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών στις επιχειρήσεις, όπως τα εστιατόρια και τα μπαρ. Οι 39 περιφέρειες στις οποίες ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αντιστοιχούν στο 54% του πληθυσμού της Ιαπωνίας αλλά η ευρύτερη περιοχή του Τόκιο αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της οικονομίας.