Αύξηση θυμάτων κορωνοϊού σε Λατινική Αμερική
29 Απριλίου 2020, 06:54
Αρνητικά και τραγικά τα νέα που αφορούν το μέτωπο κατά του κορωνοϊού σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, ενώ το Τσαντ ανακοίνωσε τους πρώτους θανάτους από τον COVID-19. Σε μια άλλη εξέλιξη, ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα μόλυνσης, έναντι των 6 που αναφέρθηκαν μία ημέρα νωρίτερα.
Ξεπέρασαν τους 5.000 οι θάνατοι στη Βραζιλία
Το όριο των 5.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ξεπεράστηκε χθες Τρίτη στη Βραζιλία, όπου το προηγούμενο εικοσιτετράωρο υπέκυψαν άλλοι 474 ασθενείς, αριθμός που σηματοδότησε νέο θλιβερό ρεκόρ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.
Με 5.017 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, ή με άλλα λόγια τον πιο βαρύ απολογισμό στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία έχει προ πολλού ξεπεράσει τον αριθμό των θυμάτων που καταγράφεται επισήμως στην Κίνα, τη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019.
Συνολικά, οι βραζιλιάνικες υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 71.886 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης στη χώρα των 210 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων. Αλλά τα επίσημα δεδομένα θεωρείται σίγουρο ότι υποτιμούν πολύ την πραγματική κατάσταση, καθώς η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες όπου δεν γίνονται διαγνωστικές εξετάσεις παρά μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ενδέχεται να είναι ακόμη και δεκαπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται επισήμως. Στον απολογισμό του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζεται ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι ακόμη πιο υψηλός, αφού 1.156 θάνατοι που ενδέχεται να οφείλονταν στην COVID-19 ακόμη τελούν υπό εξέταση.
Η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πλουσιότερη και πολυπληθέστερη της χώρας, εξακολουθεί να είναι αυτή που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα, με σχεδόν το 40% των θανάτων (2.049). Η Συνέλευση των Αυτοχθόνων Λαών της Βραζιλίας (APIB) κρούει εξάλλου τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της πανδημίας στις φυλές των αυτοχθόνων. Δεκαπέντε Βραζιλιανοί αμερινδιάνοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την COVID-19, οι πέντε μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Ο ακροδεξιός Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίχ Μπολσονάρου δεν έχει πάψει να υποβαθμίζει την πανδημία, χαρακτηρίζοντας μόνιμα την COVID-19 "γριπούλα" και προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν σε τοπικό επίπεδο, από τους κυβερνήτες των περισσότερων πολιτειών. Πριν από δύο εβδομάδες, καθαίρεσε τον δημοφιλή Υπουργό Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα, γιατρό ο οποίος εξέφραζε διαμετρικά αντίθετες απόψεις από τον αρχηγό του κράτους για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο νέος υπουργός Νέλσον Τάιχ έχει υποσχεθεί να καταρτίσει σχέδιο για τη διεύρυνση των διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε η κυβέρνηση να διαμορφώσει πιο σαφή εικόνα για τον τρόπο που εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στη Βραζιλία.
Πρώτοι θάνατοι στο Τσαντ
Η κυβέρνηση του Τσαντ ανακοίνωσε χθες Τρίτη τους δύο πρώτους θανάτους ασθενών οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Σε δελτίο Τύπου από αυτά που δίνει τακτικά στη δημοσιότητα για να ενημερώνει για την πορεία της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για δύο θανάτους εξαιτίας της COVID-19, χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις, καθώς και συνολικά 52 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 από τη 19η Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα στη χώρα της Αφρικής.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 19 από αυτούς τους 52 ασθενείς ιάθηκαν.
Οι αρχές στο Τσαντ δεν έχουν επιβάλει κανένα μέτρο περιορισμού μέχρι σήμερα. Το Υπουργείο Υγείας συστήνει στους πολίτες να φορούν μάσκες και γάντια σε δημόσιους χώρους, κάτι όμως που δεν είναι υποχρεωτικό στη χώρα των περίπου 14 εκατομμυρίων κατοίκων.
Εννιά νεκροί, σχεδόν 70 τραυματίες στη φυλακή του Περού
Εννέα κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που ξέσπασε σε φυλακή της Λίμας όπου έγκλειστοι υπέκυψαν στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 67 άνθρωποι, τρόφιμοι, φύλακες και στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης, κατά νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες οι περουβιανές αρχές.
"Η εξέγερση είχε αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι να σκοτωθούν μεταξύ των κρατουμένων και 67 άνθρωποι να τραυματιστούν στις τάξεις των αστυνομικών, των τροφίμων και του σωφρονιστικού προσωπικού", ανέφερε η υπηρεσία φυλακών (INPE) σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς, ενώ ο αρχικός για τρεις. Τραυματίστηκαν 60 φύλακες, πέντε αστυνομικοί και δύο έγκλειστοι, σύμφωνα με την INPE.
Η εξέγερση στη φυλακή Μιγκέλ Κάστρο Κάστρο, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας του Περού, ξέσπασε προχθές Δευτέρα, μετά τον θάνατο, την προηγουμένη, δύο εγκλείστων που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Φυλακισμένοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της άρνησης της διεύθυνσης της φυλακής να αφεθούν ελεύθεροι οι πιο ευάλωτοι κρατούμενοι στο ετοιμόρροπο σωφρονιστικό κατάστημα, με πλεονάζοντα αριθμό εγκλείστων, όπου είναι αδύνατο να τους προσφερθεί σωστή φροντίδα. Ο διευθυντής της INPE, ο Γκέρσον Μπιγιάρ, επιβεβαίωσε ότι δύο φυλακισμένοι στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα πέθαναν από επιπλοκές της COVID-19 την Κυριακή ενώ υποστήριξε πως οι κρατούμενοι ζητούσαν να απονεμηθούν χάρες λόγω της πανδημίας.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα είχε υποσχεθεί την περασμένη εβδομάδα ότι θα απονεμηθεί χάρη σε περίπου 3.000 ευάλωτους φυλακισμένους. "Τα προβλήματα του συστήματος υγείας των φυλακών δεν ενέσκηψαν σήμερα, όμως επιδεινώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού", αναγνώρισε ο Μπιγιάρ. Στη φυλακή Μιγκέλ Κάστρο συνωστίζονται 5.500 κρατούμενοι, ενώ η ονομαστική χωρητικότητά της είναι 1.140 θέσεις.
Άλλη φυλακή, όπου είναι έγκλειστοι 2.100 άνθρωποι ενώ θεωρητικά η χωρητικότητά της δεν υπερβαίνει τις 680 θέσεις, στην Ουανκάγιο (κεντρικό Περού), μετατράπηκε επίσης σε θέατρο εξέγερσης κρατουμένων τη Δευτέρα. Χθες Τρίτη κρατούμενοι στη φυλακή Λουριγκάντσο, όπου καταμετράται ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλείστων από οποιαδήποτε άλλη στη χώρα, στο βόρειο τμήμα της Λίμας, οργάνωσαν διαμαρτυρία και ζήτησαν μέτρα προστασίας τους από τον κορωνοϊό. Επέστρεψαν στα κελιά τους έπειτα από μερικές ώρες.
Σύμφωνα με τις περουβιανές αρχές, από τον SARS-CoV-2 έχουν μολυνθεί πάνω από 500 φυλακισμένοι, εκ των οποίων οι 15 έχουν υποκύψει στην COVID-19. Εξάλλου, 169 φρουροί φυλακών έχει διαγνωστεί πως μολύνθηκαν και οι επτά έχουν υποκύψει.
Στη χώρα των 32 εκατομμυρίων κατοίκων ξεπεράστηκε χθες το φράγμα των τριάντα χιλιάδων κρουσμάτων: ανέρχονται πλέον σε 31.190. Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 854. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική, που διπλασιάστηκε σε μέγεθος μέσα σε εννιά ημέρες.
135 νέοι θάνατοι, 1.223 νέα κρούσματα στο Μεξικό
Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι άλλοι 135 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, ενώ εντοπίστηκαν 1.223 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αυξήθηκε έτσι σε 1.569, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 16.752.
Ωστόσο, ο Μεξικανός Υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ επιμένει το τελευταίο διάστημα ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό ανέρχεται πιθανότατα σε πολλές δεκάδες χιλιάδες. Οι μεξικανικές υγειονομικές αρχές αναμένουν πως η πανδημία θα φθάσει στην κορύφωσή της στη χώρα περί τη 10η Μαΐου.
Σε 149 αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Μιανμάρ
Τα 149 έφθασαν τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Μιανμάρ μετά τον εντοπισμό τριών νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της ασιατικής χώρας αργά το βράδυ χθες Τρίτη.
Τα τρία νέα κρούσματα είναι άνθρωποι που είχαν έρθει σε στενή επαφή με ήδη επιβεβαιωμένα, εντοπίστηκαν όλα στη Γιανγκόν κι έχουν τεθεί σε καραντίνα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 16 ασθενείς έχουν ιαθεί. Πέντε ασθενείς είχαν υποκύψει στην COVID-19 στη Μιανμάρ ως χθες από την 23η Μαρτίου, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2 στην επικράτειά της.
22 νέα κρούσματα στην Κίνα, τα 21 "εισαγόμενα"
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, έναντι των 6 που της αναφέρθηκαν μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί στη χώρα από τον SARS-CoV-2 να ανέρχεται έτσι σε 82.858.
Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος, με το σύνολο των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 στη χώρα να μένει αμετάβλητος στους 4.633, πάντα σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το Υπουργείο) Υγείας της Κίνας. 21 από τα 22 νέα κρούσματα ήταν "εισαγόμενα", κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί. Το ένα κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκε στην Γκουανγκντόνγκ. Οι νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν μειώθηκαν σε 26, από 40 την προηγουμένη. Ενώ 23 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να ανέρχεται πλέον σε 77.578.