ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άρχισε το 10ο Διεθνές Βίο-Ιατρικό Συνέδριο

03 Νοεμβρίου 2022, 14:18

images

Με ομιλία από τον  Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρο Καραγιάννη για την εξέλιξη της COVID-19, άρχισε στη Λευκωσία το τριήμερο 10ο Διεθνές Βίο-Ιατρικό Συνέδριο, «Ιατρική/Βίο-Ιατρική Επιστημονική Κύπρος», με γενικό τίτλο: «Ιατρική Σχολή: Μέσον Επιστήμης και Πολιτισμού». Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με συν-διοργανωτή τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

Το τριήμερο συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Κυπριακής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, και άλλων συνδέσμων, εταιρειών και συλλόγων.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν 75 ομιλητές διεθνούς εμβέλειας από παγκοσμίου φήμης ιδρύματα του εξωτερικού. Κύριοι ομιλητές στις εργασίες του Συνέδριου  θα είναι οι γνωστοί καθηγητές βραβευμένοι με Νόμπελ Ιατρικής και Χημείας, Δρ Gregg Leonard Semenza (Nobel Ιατρικής 2019), παιδίατρος και καθηγητής γενετικής στο Johns Hopkins School of Medicine, o Δρ. Sir Gregory Winter (Nobel Ιατρικής 2018), Medical Research Council (MRC) Laboratory Μοριακής Βιολογίας στο Cambridge και o Δρ Sir Martin J. Evans (Nobel Ιατρικής 2007), Καθηγητής στο Cardiff University.

Επίσης ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι οι καθηγητές Δρ Κύπρος Νικολαΐδης, «Πατέρας της Εμβρυικής Ιατρικής», Δρ. Nikolai Korpan (κρυοχειρουργική), Επικεφαλής του International Institute of Cryosurgery στο Rudolfinerhaus Hospital στη Βιέννη, και Προέδρος της Παγκόσμιας Kίνησης ενάντια του Kαρκίνου και ο Δρ. Στυλιανός Αντωναράκης (Ιατρική Γενετική) από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Το συνέδριο, ανάμεσα σε άλλα, συμπεριλαμβάνει 5 διαδραστικές παρουσιάσεις για καρδιολογία με πραγματικά περιστατικά, καθώς και ανοιχτή συζήτηση με εξιδεικευμένους καθηγητές Ιατρικής, την Πέμπτη και το Σάββατο.

Το ερώτημα είναι πόσο προβληματικές θα είναι οι παραλλαγές που πηγάζουν από την Όμικρον

Στην ομιλία του, ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι όσον αφορά την COVID-19,  οι νέες παραλλαγές πηγάζουν από την Όμικρον και το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο προβληματικές θα είναι. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η επικράτηση αυτών των παραλλαγών διαφέρει από χώρα σε χώρα, ενώ βρέθηκε μια περίπτωση στην Ελλάδα πριν από τρεις μέρες. Αργά ή γρήγορα, είπε, αυτή η παραλλαγή θα έρθει και στην Κύπρο.

Αναλύοντας την κατάσταση στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια, είπε ότι στις αρχές του Μάρτιου 2020, υπήρχαν γύρω στις 600 περιπτώσεις αλλά όσον προχωρούσε ο καιρός και οι διάφορες παραλλαγές, τα περιστατικά COVID-19 αυξάνονταν με το μεγαλύτερο αριθμό να σημειώνεται με την έλευση της παραλλαγής Όμικρον.

Είπε ότι η πιο θανατηφόρα παραλλαγή ήταν η Δέλτα στην Κύπρο που επεκτάθηκε στις αρχές του πέμπτου κύματος. Στην Κύπρο επικρατούν τώρα οι παραλλαγές του καλοκαιριού BA4 και BA5 ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει.

Εξήγησε την κατάσταση παγκοσμίως, αναφέροντας ότι σημειώθηκαν 630 εκατομμύρια κρούσματα COVID, αλλά αυτά είναι αυτά που κοινοποιήθηκαν στις υγειονομικές αρχές κάθε χώρας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα για τα οποία δεν γνωρίζουμε. Είπε επίσης ότι υπάρχουν πάνω από 6,5 εκατομμύρια θάνατοι, ορισμένες εκτιμήσεις τοποθετούν τους θανάτους σε τριπλάσιο επίπεδο, μεταξύ 18-20 εκατομμύρια.

Στην Κύπρο, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σήμερα σε περίπου 600 χιλιάδες, δηλαδή τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν εκτεθεί στον ιό και μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι θάνατοι που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας ήταν 1.194, ένα από τα καλύτερα ποσοστά θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο, είπε ο Δρ Καραγιάννης.

Εξήγησε ότι οι θάνατοι ανά μήνα, συμπίπτουν με τα διάφορα κύματα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων να καταγράφεται όταν επικρατούσε η παραλλαγή Δέλτα, φθάνοντας τους 104. Στη συνέχεια, και παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξανόταν, ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε σταθερός ανά μήνα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παραλλαγής της Όμικρον που φτάσαμε τα 6.500 κρούσματα την ημέρα. «Αν αυτό ήταν στην αρχή της πανδημίας, τότε ο αριθμός των θανάτων θα ήταν πολύ υψηλότερος», είπε ο Δρ Καραγιάννης.

Ανέφερε ότι στα τέλη του 2020 άρχισε η εκστρατεία εμβολιασμού στην Κύπρο και μέχρι τα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους, είχαμε κάλυψη περίπου 69%. «Αισθάνομαι λοιπόν ότι αν και σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαμε περίπου 2,5 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, ο αριθμός των θανάτων ήταν χαμηλός και νομίζω ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα του αντίκτυπου του εμβολιασμού», είπε.

Όσον αφορά το σενάριο για τον χειμώνα, ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι η προσοχή επικεντρώνεται στις παραλλαγές XBB που είναι υποπαραλλαγή της Ομικρον 2 και τις νέες παραλλαγές BQ1 και BQ1.1 (BA5 υποπαραλλαγές). Αυτές οι παραλλαγές έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι μεταδίδονται πολύ εύκολα, είπε.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ακόμη μια ανησυχία είναι η συνύπαρξη της COVID-19 και του ιού της γρίπης λόγω της άρσης όλων των περιορισμών σε πολλές χώρες παγκόσμια. Υπάρχει επίσης η ανησυχία για ιούς που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και ότι αυτοί θα επανέλθουν αυτόν τον χειμώνα.

Ελπίζουμε, είπε, ότι λόγω του εμβολιασμού και λόγω της μόλυνσης, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού θα έχει αναπτύξει ανοσία και ελπίζουμε ότι δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει μολυνθεί από τις παραλλαγές Όμικρον, θα υπάρξει κάποια προστασία ακόμη και με τις νέες παραλλαγές. Αυτό μένει να το δούμε, συμπλήρωσε.

Βασιζόμαστε επίσης και ελπίζουμε ότι θα έχουμε τα εισπνεόμενα εμβόλια (βλεννογόνου) που θα τεθούν σε εφαρμογή, τα οποία ελπίζουμε ότι θα είναι πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της λοίμωξης στο σημείο εισόδου του ιού στο σώμα μας, πρόσθεσε.

Είπε ότι οι νέες παραλλαγές προέρχονται από την Όμικρον και το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο προβληματικές θα είναι. Προς το παρόν, είπε, η κυριαρχία αυτών των παραλλαγών ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Όσον αφορά την Κύπρο, είπε, δεν έχουμε καμία από αυτές, αλλά μόλις πριν από τρεις ημέρες ανακοινώθηκε ότι στην Ελλάδα εντοπίστηκε η παραλλαγή BQ. “Έτσι αργά ή γρήγορα θα έρθουν και σε εμάς”, συμπλήρωσε.

Ακολούθησαν ομιλίες για θέματα Νευρολογίας,  Νευροανοσολογία, Νευροφαρμακολογία για Χρόνιες Παθήσεις, Καρδιολογικές Απεικονιστικές & Νέας Γενιάς Αντιθρομβωτικές Θεραπείες και εξελίξεις στην Καρδιολογία / Καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Σχετικά Άρθρα