Αργή η έξοδος από το lockdown στη Βρετανία
23 Φεβρουαρίου 2021, 12:06
Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέλεξε μια σταδιακή άρση των περιορισμών του lockdown με ορίζοντα τεσσάρων μηνών κατόπιν προειδοποιήσεων από τους επιστημονικούς του συμβούλους για πολλές δεκάδες χιλιάδες θανάτους σε περίπτωση πιο γρήγορης χαλάρωσης.
Αυτό είναι το συμπέρασμα των περισσότερων σχολιαστών στη Βρετανία μετά από τη δημοσιοποίηση των προγνωστικών μοντέλων του Imperial College στα οποία σε μεγάλο βαθμό βασίζονται οι συστάσεις προς την κυβέρνηση από την επιστημονική επιτροπή SAGE.
Συγκεκριμένα, η επιστημονική πρόβλεψη μιλούσε για 91.000 περισσότερους θανάτους αν οι περιορισμοί στην εστίαση και σε άλλους τομείς αίρονταν την περίοδο του καθολικού Πάσχα, στις αρχές Απριλίου.
Στο πιο αισιόδοξο σενάριο σε μια τέτοια περίπτωση οι θάνατοι θα αυξάνονταν κατά τουλάχιστον 30.000.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα μπορούσαν να φτάσουν τους 60.000, πολύ περισσότερους από την κορύφωση των 39.000 τον Ιανουάριο.
Τελικά ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε πως οι παμπ και εστιατόρια θα ανοίξουν τους εξωτερικούς τους χώρους στις 12 Απριλίου και τους εσωτερικούς χώρους στις 17 Μαΐου.
Αιτιολογώντας την αργή άρση του lockdown, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς σημείωσε ότι ακόμα και με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών παραμένει απροστάτευτος».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν και φιλοδοξία του οδικού χάρτη είναι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στα τέλη Ιουνίου, μέτρα όπως η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένες περιστάσεις, η απομόνωση σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων και η λειτουργία ενός αποτελεσματικού προγράμματος ιχνηλάτησης επαφών φορέων ίσως να χρειαστεί να επανέρχονται κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι συμπλήρωσε ότι αναμένει η COVID-19 τα επόμενα χρόνια να συμπεριφέρεται και να αντιμετωπίζεται όπως η εποχική γρίπη.
Ο οδικός χάρτης εξόδου από το lockdown που δημοσίευσε η κυβέρνηση αναφέρεται, εξάλλου, σε πιθανότητα επιβολής απαγορευτικών κατά τόπους σε περίπτωση έξαρσης του κορωνοϊού ή εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων στο μέλλον.
Βασικό εργαλείο στην αντιμετώπιση και πρόληψη της νόσου θα είναι τα μαζικά διαγνωστικά τεστ σε σχολεία, επιχειρήσεις και ευρύτερα στην κοινότητα.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι οι ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν για κάθε στάδιο της χαλάρωσης των περιορισμών θα ισχύσουν μόνο εφόσον επιτρέπεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Είναι κρίσιμο ο καθένας να παίξει το ρόλο του, ώστε να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτές τις ημερομηνίες και να βγούμε από όλο αυτό το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Χάνκοκ.