Απώλεια σε οικονομικούς τομείς λόγω Covid-19
12 September 2022, 10:07
Απώλεια της τάξης του 1,4-1,6% έως το 2025, ενδέχεται να υποστούν διάφοροι οικονομικοί τομείς εξαιτίας της κρίσης του Covid-19, με πιθανούς κινδύνους για μόνιμες απώλειες.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση Σεπτεμβρίου του 2022 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι τομείς που αναμένεται να επηρεαστούν αφορούν το εμπόριο, τις μεταφορές και διαμονή, λοιπές υπηρεσίες και τη βιομηχανία.
Μάλιστα, η συνολική δυνητική παραγωγή το 2025 θα μπορούσε να είναι περίπου 0,8% χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν χωρίς την κρίση και κυρίως, χωρίς τη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU), σηματοδοτώντας μεγαλύτερες απώλειες από τις προβλέψεις του φθινοπώρου του 2021.
Όπως αναφέρεται, τομείς που απαιτούν προσωπική επαφή και κρίνονται μη ουσιώδεις, επηρεάστηκαν σοβαρά. Αυτό, ως εκ τούτου, σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη για μια πιο θεμελιώδη τομεακή ανακατανομή των πόρων και μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες ζημιές.
Σημειώνεται, ότι μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να είναι χρήσιμη για την αξιολόγηση των κινδύνων, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των αναγκών ανακατανομής παραγόντων.
Άλλοι τομείς που επηρεάστηκαν
Η εν λόγω έκθεση διαπιστώνει ότι, ακόμη και πριν από την πανδημία, η αύξηση της τάσης παραγωγής ήταν πολύ ετερογενής σε όλους τους τομείς της ζώνης του ευρώ.
Ειδικότερα, η τάση αύξησης το 2019 κυμάνθηκε κάτω από 0,5% σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες ή άλλες υπηρεσίες έως περίπου 4% στον τομέα της πληροφόρησης και της επικοινωνίας.
Το 2020 και το 2021, η αστάθεια της προσφοράς έπαιξε μεγάλο ρόλο για υπηρεσίες που περιλαμβάνουν δραστηριότητες αναψυχής, επισκευές, προσωπικές υπηρεσίες όπως κομμωτήριο κ.λπ., αλλά ήταν επίσης σημαντική στο εμπόριο, τις μεταφορές και τη διαμονή και τις επαγγελματικές και διοικητικές υπηρεσίες, δεδομένου του μεγέθους του αντίκτυπου του Covid-19.
Τα στοιχεία αναδεικνύουν ακόμη ότι η πληροφόρηση και η επικοινωνία, καθώς και η βιομηχανία, μπορεί να ήταν πιο ανθεκτικά στον αντίκτυπο του covid-19, ενώ το εμπόριο, οι μεταφορές και η στέγαση, καθώς και άλλοι τομείς υπηρεσιών ήταν πολύ πιο εκτεθειμένοι στις αρνητικές επιπτώσεις του.
Επίσης, για το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εκτίμησε 1,0% δυνητική αύξηση της παραγωγής και η τομεακή προσέγγιση δείχνει επιβράδυνση στο 0,7%. Το 2021, αυτό το χάσμα παραμένει με εκτιμώμενη δυνητική ανάπτυξη 1,1% με βάση την προσέγγιση σε επίπεδο τομέα, έναντι 1,3% της ΕΕ.
«Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, οι συνολικές απώλειες στο επίπεδο της δυνητικής παραγωγής θα ανέρχονται σε πάνω από 0,8% έως το 2025. Ωστόσο, το βασικό μας σενάριο δεν λαμβάνει υπόψη τη στήριξη που παρέχεται από το Ταμείο Επόμενης Γενιάς (NGEU) τα έτη 2022- 2025», αναφέρει η έκθεση.
«Επομένως, οι απώλειες στο βασικό μας σενάριο είναι μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (καμία απώλεια στο δυνητικό επίπεδο παραγωγής), οι οποίες όντως λαμβάνουν υπόψη την NGEU», προστίθεται, καθώς η μεγαλύτερη συμβολή σε αυτή την απώλεια προέρχεται από τον τομέα του εμπορίου, των μεταφορών και της στέγασης, ο οποίος επλήγη σοβαρά και έχει μεγάλο μερίδιο στην οικονομία.
Της Ουρανίας Στυλιανού