Απολογισμός Κ. Ιωάννου στο Υπουργείο Υγείας
28 Ιουνίου 2021, 10:30
Σε απολογισμό της θητείας του προβαίνει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου λίγο πριν δώσει την σκυτάλη στον διάδοχο του.
Σε συνέντευξή του στη Cyprus Times, ο κ. Ιωάννου μιλά για το ΓεΣΥ και το βάρος ευθύνης της πανδημίας.
Ερωτηθείς για το βάρος ευθύνης ενός υπουργού σε συνθήκες πανδημίας αναφέρει ότι σε προσωπικό επίπεδο η έκδοση διατάγματος για περιοριστικά μέτρα ήταν μια ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία.
Συγκεκριμένα επισημαίνει τα εξής: «Είμαι φύσει φιλελεύθερος άνθρωπος και αντιλαμβάνεστε ότι δεν ήταν το πιο ευχάριστο πράγμα να εκδίδω διατάγματα για lockdown και περιορισμούς σε ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όμως, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει, όπως επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα. Στην Κύπρο είχαμε τους λιγότερους θανάτους, πολύ πιο κάτω και από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και τη μικρότερη περίοδο σε lockdown. Είχα καταντήσει φορτικός να επαναλαμβάνω και το τονίζω ξανά, ότι χρειάζεται προσοχή, ότι τίποτα δεν είχε τελειώσει. Η αύξηση των κρουσμάτων το επιβεβαιώνει. Καλώ ξανά τον κόσμο να σπεύσει να εμβολιαστεί, ιδιαίτερα τους νέους. Να διαφυλάξουν την υγεία τους».
Μεταξύ άλλων ο Κ. Ιωάννου σημειώνει πως από την θητεία του θυμάται έντονα τα εμπόδια μέχρι οι επαγγελματίες υγείας να συμβληθούν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. «Χαρακτηριστικά δεν μπορώ να ξεχάσω περιστατικά με αρκετούς ιατρούς που ζητούσαν να με συναντήσουν κρυφά γιατί δέχονταν έντονες πιέσεις να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ», αναφέρει.
Προσθέτει πως χρειάστηκε να γίνουν συναντήσεις και ότι υπήρξαν αμέτρητες ώρες συνεχούς προσπάθειας, γιατί χωρίς ιατρούς δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει το ΓεΣΥ. «Η αρχή έγινε με τους παιδίατρους και ακολούθησαν οι ιατροί άλλων ειδικοτήτων. Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά γιατί πλέον όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Αυτές οι στιγμές είναι αλησμόνητες».
«Η μεγαλύτερη ικανοποίηση που αισθάνομαι είναι που με συναντούν ιατροί αλλά και ασθενείς και μου λένε ότι πολλοί συμπολίτες μας πηγαίνουν πλέον για εξέταση ή για επέμβαση χωρίς να ανησυχούν για το οικονομικό. Αυτή είναι η αξία του ΓεΣΥ. Να είναι ένα καθολικό και ισότιμο σύστημα που να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», δηλώνει.
Καταληκτικά, η συμβουλή που θα έδινε στον διάδοχό του είναι η εξής: «Να μάθει να ζει με τις ανατροπές, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Να προσπερνά τις μικρότητες και να εστιάζει στο αποτέλεσμα».
Tags: ΓΕΣΥ