ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απογοητευμένες οι συντεχνίες γιατρών από ΟΚΥπΥ – Αποφασίζουν για απεργιακές κινητοποιήσεις

26 Ιουνίου 2024, 06:07

images

Δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους γιατρούς του δημοσίου, η πρόταση που απέστειλε χθες στις συντεχνίες που τους εκπροσωπούν ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) αναφορικά με το θέμα των οικονομικών κινήτρων.

Επόμενο βήμα, είναι oι συντεχνίες αφού μελετήσουν ενδελεχώς την πρόταση που έχουν στα χέρια τους και προχωρήσουν σε μεταξύ τους διαβούλευση, να αποφασίσουν για το αν θα προχωρήσουν ή όχι σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 2 και 3 Ιουλίου, όπως είχαν αρχικά εξαγγείλει.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των συντεχνιών είχαν δώσει πίστωση χρόνου στον ΟΚΥπΥ, προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις που έθεσαν στο πλαίσιο της συνάντησης μεταξύ των δύο μερών την περασμένη εβδομάδα, που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της 24ωρης απεργίας που είχαν εξαγγείλει για τις 25 Ιουνίου.

Ωστόσο, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ είχαν προειδοποιήσει τον οργανισμό ότι σε περίπτωση που οι απαντήσεις που θα τους δοθούν δεν τους ικανοποιούν, τότε θα προχωρήσουν στην 48ωρη απεργία που εξήγγειλαν εξαρχής (2 και 3 Ιουλίου).

Υπενθυμίζεται ότι, βασικό θέμα της διαφωνίας είναι τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρει ο ΟΚΥπΥ στους γιατρούς πέρα από τον βασικό τους μισθό, τα οποία καθορίζονται βάσει των εσόδων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για τις υπηρεσίες που παρέχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια μέσω του ΓεΣΥ.

Σημειώνεται ότι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023, ο ΟΚΥπΥ αποζημιωνόταν από τον ΟΑΥ βάσει καθορισμένης τιμής μονάδας η οποία χρησιμοποιείτο και για τον υπολογισμό των οικονομικών κινήτρων των γιατρών. Με την αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ, η τιμή μονάδας για τον ΟΚΥπΥ μειώθηκε, με αποτέλεσμα την αναπροσαρμογή των οικονομικών κινήτρων των γιατρών για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023.

Η αναπροσαρμογή προκάλεσε τις αντιδράσεις των συντεχνιών, οι οποίες διαφωνούν και απαιτούν την καταβολή των κινήτρων βάσει της προηγούμενης τιμής μονάδας. Η οικονομική διαφορά εκτιμάται σε περίπου €1,5 εκατ., επηρεάζοντας περίπου 650 ειδικούς γιατρούς του δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και από τις απαντήσεις που έδωσε ο ΟΚΥπΥ, η οικονομική διαφορά μειώνεται κατά €800 χιλ..

Ωστόσο, ο οργανισμός, φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει στις συντεχνίες ότι δεν προτίθεται να προσμετρήσει στη συμφωνία για τα κίνητρα, ιατρικές πράξεις που εκτελούνται κατά τις απογευματινές ώρες, καθώς η λειτουργία των νοσοκομείων αυτές τις ώρες, διέπετε από διαφορετική συμφωνία.

Παράλληλα, στην πρόταση που έλαβαν οι συντεχνίες, ο ΟΚΥπΥ ξακαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να εντάξει στα κίνητρα τις παραπομπές ασθενών για εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες επιφέρουν έσοδα στον οργανισμό, καθώς οι εξετάσεις γίνονται από τα χημεία των νοσοκομείων.

Κούμας: Θέμα απαξίωσης των γιατρών 

Κληθείς από το YgeiaWatch να αναφερθεί στην πρόταση που τους έστειλε ο ΟΚΥπΥ, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, τόνισε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της πρότασης, καθώς αυτή τελεί υπό αξιολόγηση από το ΔΣ της συντεχνίας, ωστόσο όπως σημείωσε, «τα μέτρα είναι εκεί όπως έχουν ανακοινωθεί και αυτό που παραμένει είναι το κατά πόσον θα προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση της απόφασης μας».

Γενικότερα σχολίασε ότι, «το κείμενο απαντήσεων που λάβαμε δεν μας ικανοποιεί καθόλου. Εκ πρώτης, δεν έχουμε αναγνώσει καμία διαφοροποίηση από αυτά που μας είχαν πει προφορικά. Η μόνη διαφορά, είναι ότι τώρα σε γραπτή μορφή καταγράφεται αξιώτική αντιμετώπιση προς τους γιατρούς».

Το θέμα, ξεκαθάρισε, δεν είναι οικονομικό πλέον, προσθέτοντας ότι «για μας είναι θέμα αρχής. Η συμπεριφορά του ΟΚΥπΥ απέναντι στις παραγωγικές μονάδες, τους ιατρούς».

«Νομίζω γίνεται αντιληπτό από όλους μας ότι σε τυχόν εφαρμογή της 48ωρης απεργίας οι επιπτώσεις για το σύστημα υγείας. Θα πρέπει επιτέλους το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει τον εποπτικό του ρόλο. Δεν είναι εκτός της εξίσωσης. Τα δημόσια νοσηλευτήρια ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας και τυγχάνουν διαχείρισης από τον ΟΚΥπΥ», τόνισε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα