Από στερεά απόβλητα το 14% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
27 Απριλίου 2023, 14:02
Στην Κύπρο, εκτιμάται ότι τα στερεά απόβλητα συμβάλλουν περίπου στο 14% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) του νησιού δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Πέτρος Ξενοφώντος, στη διαδικτυακή δημοσιογραφική διάσκεψη «Life FoodPrint - Τέρμα στη σπατάλη τροφίμων».
Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων, αποτελεί προτεραιότητα και μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και στο πλαίσιο αυτό υιοθετήθηκε η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», που αποσκοπεί σε ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης τροφίμων.
Στόχος της είναι η μείωση στο 50% της σπατάλης τροφίμων έως το 2030, ανά άτομο, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας, «η ορθολογική διαχείριση των οργανικών αποβλήτων προωθείται μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο και τις πολιτικές της Κυβέρνησης, μια από τις οποίες αποτελεί το Σχέδιο Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων, το οποίο εκπονήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Πρόσθεσε ότι σημαντικό μέτρο είναι η εγκαθίδρυση συστήματος διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων, περιλαμβανομένων και των οργανικών, καθώς και η εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ», ως κίνητρο στους πολίτες για μείωση και κατάλληλη διαλογή των αποβλήτων τους προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.
Επίσης, συνέχισε ο Υπουργός, «μέσα από τους Κανονισμούς (ΚΔΠ 292/2022) που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Ιούλιο του 2022, προκύπτει ότι, οι Τοπικές Αρχές, θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2023, να καταρτίσουν εξαετές τοπικό σχέδιο για την πρόληψη της δημιουργίας και διαχείρισης αστικών απορριμμάτων στα διοικητικά τους όρια, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2024 θα πρέπει να εφαρμόσουν συστήματα διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών τους αποβλήτων, περιλαμβανομένων των οργανικών, και του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ».
Όπως είπε ο κ. Ξενοφώντος «ένα μεγάλο ποσοστό των τροφίμων που απορρίπτονται, συνήθως είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο, αλλά δυστυχώς καταλήγουν στα σκουπίδια ενώ τρόφιμα απορρίπτονται, ως αποτέλεσμα των προτύπων συμπεριφοράς μας, της έλλειψης επίγνωσης, των αγοραστικών συνηθειών και διαφόρων άλλων παραγόντων».
Πρόσθεσε ότι «περίπου το ένα τέταρτο των τροφίμων που αγοράζουμε για δική μας κατανάλωση, συνήθως το πετάμε για αυτό και με λίγη επίγνωση, ευαισθητοποίηση και σύνεση, η σπατάλη τροφίμων μπορεί να μειωθεί σημαντικά».
Για το έργο Life Foodprint, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, και στο οποίο συμμετείχε και το Τμήμα Περιβάλλοντος ως εταίρος, ο Υπουργός είπε ότι «είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου σίτισης και φιλοξενίας, καθώς και των καταναλωτών και του ευρύτερου κοινού, σε σχέση με τη σπατάλη τροφίμων».
Ταυτόχρονα, συνέχισε, «αναπτύχθηκαν διάφορα χρήσιμα εργαλεία, εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα, εγχειρίδια καλών πρακτικών για επιχειρήσεις αλλά και για νοικοκυριά, καθώς και τα βραβεία FoodPrint για ανάδειξη των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν καλές πρακτικές μείωσης των αποβλήτων τροφίμων και ως κίνητρο για εφαρμογή των καλών πρακτικών και από άλλες επιχειρήσεις».
Κλείνοντας ο Υπουργός είπε ότι «μπορεί το έργο να έφτασε στο τέλος του, όμως τα παραδοτέα και η επίδραση του θα συνεχίσουν και μετά τη λήξη του» διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς, ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος, θα συνεχίσουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας την προώθηση της πρωτοβουλίας αυτής».