Απαιτούν επαρκή στήριξη κρατικών νοσηλευτηρίων
04 Ιουλίου 2024, 09:48
Τα δημόσια νοσοκομεία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή βασικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην κοινωνία και είναι σημαντικό να λαμβάνουν επαρκή υποστήριξη για τη διασφάλιση της συνεχούς και εύρυθμης λειτουργίας τους, αναφέρει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Χρύσανθος Σαββίδης.
Όπως σημειώνει σε άρθρό του, η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και προϋποθέτει τη λειτουργία και διατήρηση ενός ισχυρού και αυτονομημένου συστήματος που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.
Τονίζει ότι ένα νοσοκομείο πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποιότητα, ισότητα, αποδοτικότητα, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
«Αναμφίβολα, οι βασικοί παράγοντες για σωστή και αποτελεσματική παροχή φροντίδας υγείας σε ένα νοσοκομείο, είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο αποτελείται από το ιατρικό, νοσηλευτικό, επιστημονικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Ένας άλλος εξίσου σημαντικός συντελεστής επιτυχίας ενός νοσοκομείου, είναι η δομημένη και οργανωτική διοίκηση», υποστηρίζει.
Ζωτικής σημασίας η αναβάθμιση νοσοκομείων
Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, η αναβάθμιση των νοσοκομείων είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλειας των ασθενών.
Για παράδειγμα, εξηγεί, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και της τεχνολογίας, μπορεί να βελτιώσει τις διαγνωστικές δυνατότητες και τα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Επιπλέον, αναφέρει, η επέκταση της υποδομής μπορεί να καλύψει τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης ενός αυξανόμενου πληθυσμού και να βελτιώσει τη συνολική αποτελεσματικότητα στην παροχή ιατρικής περίθαλψης.
«Οι αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις συμβάλλουν επίσης στην προσέλκυση και διατήρηση ειδικευμένων ιατρικών επαγγελματιών, ωφελώντας τελικά την ευημερία της κοινότητας. Η επένδυση στην αναβάθμιση των νοσοκομείων, είναι μια επένδυση στη δημόσια υγεία και διασφαλίζει ότι τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης , μπορούν να ανταποκριθούν στα εξελισσόμενα πρότυπα υγειονομικής», τονίζει.
Αναγκαία η αυτονόμηση
Επιπρόσθετα, θεωρείται αναγκαίο, να γίνει διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Με συγκεκριμένη πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε ο κ. Σαββίδης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, τροποποιείται ο περί ίδρυσης οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας νόμος του 2017 (73(ι) / 2017).
Η πρόταση νόμου αφορά στον καθορισμό των διευθύνσεων του ΟΚΥΠΥ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η βέλτιστη παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες αλλά και οι ανάγκες της κάθε επαρχίας αναφορικά με τον καθορισμό των διευθύνσεων των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
«Η ύπαρξη ενός αφοσιωμένου εκτελεστικού διευθυντή για κάθε δημόσιο νοσοκομείο, αναμφίβολα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα που συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση ενός νοσοκομείου», προσθέτει.
Μερικά από τα οφέλη είναι: η επικεντρωμένη ηγεσία δηλαδή, κάθε νοσοκομείο πρέπει να έχει έναν «ηγέτη» που είναι επικεντρωμένος στις ανάγκες, προκλήσεις και στόχους, οδηγώντας σε πιο στοχευμένες στρατηγικές αλλά και αποφάσεις. Επικοινωνία: σίγουρα η επικοινωνία εντός του νοσοκομείου θα είναι πιο άμεση και θα διευκολύνει την ταχύτερη λήψη αποφάσεων αλλά και επίλυση προβλημάτων. Επιπλέον, διασφαλίζει σαφή υπευθυνότητα για την απόδοση, τα οικονομικά, αλλά και όλες τις συνολικές λειτουργίες ενός νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, έχοντας, τον δικό του εκτελεστικό διευθυντή, κάθε δημόσιο νοσηλευτήριο στην Κύπρο, μπορεί να επωφεληθεί από την εξατομικευμένη ηγεσία, τη βελτιωμένη αποτελεσματικότητα, την λήψη στρατηγικών αποφάσεων οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα υγειονομικής περίθαλψης για τους ασθενείς και τα ενδιαφερόμενη μέρη.
Επιπρόσθετα, υποστηρίζει ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, όπως φυσικές καταστροφές ή πανδημίες, με τρανταχτό παράδειγμα την περίοδο του COVID-19, όπου τα δημόσια νοσοκομεία διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες λαμβάνουν έγκαιρη και ποιοτική περίθαλψη.
«Κατά καιρούς, διαπιστώνεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία μας, παρόλο που έχουν ένα άρτια καταρτισμένο προσωπικό, υστερούν σε πολλούς τομείς και πρέπει να αναβαθμιστούν ώστε να παραμείνουν ζωντανά. Συνολικά, η ισχυρή υποστήριξη των δημόσιων νοσοκομείων έχει ως στόχο την δημιουργία μιας υγιέστερης και πιο δίκαιης κοινωνίας», καταλήγει
Γ.Χ.
Tags: ΓΕΣΥ, Νοσοκομεία