Ανησυχητική η σχέση κινητών και υγείας των παιδιών
07 Δεκεμβρίου 2024, 06:00
Ειδικοί της παγκόσμιας εταιρίας λογισμικού ασφαλείας ESET προειδοποιούν πως η συνεχής ενασχόληση των παιδιών με την ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί αυξανόμενη πηγή ανησυχίας με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.
Ο όρος «εθισμός στο κινητό τηλέφωνο» μπορεί να ακούγεται ακραίος, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το σύγχρονο φαινόμενο υφαίνει τον ιστό του γύρω από τα παιδιά, διαταράσσοντας τη σωματική και ψυχική τους υγεία, καθώς και τη συνολική πορεία ανάπτυξής τους.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής και στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) στις ΗΠΑ καταδεικνύει την ανησυχητική σχέση μεταξύ του εθισμού στις κινητές συσκευές και των αρνητικών επιπτώσεων που έχει στην υγεία των παιδιών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα, ο οποίος ορίζεται ως υπερβολική ή ανεπαρκώς ελεγχόμενη συμπεριφορά, σκέψη ή παρόρμηση στο τηλέφωνο, έχει ως αποτέλεσμα τη δυσφορία και τη λειτουργική έκπτωση σε διάφορους τομείς της ζωής.
Το κύριο θύμα αυτού του εθισμού είναι η σωματική υγεία, με τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα να σημειώνεται ως σημαντική συνέπεια. Εν ολίγοις, όσο πιο εθισμένα είναι τα παιδιά στα τηλέφωνά τους, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να ασχοληθούν με σωματικές δραστηριότητες.
Είναι ευρέως αποδεκτό πως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και σε προβλήματα ψυχικής υγείας δεδομένης της σύνδεσης που υπάρχει μεταξύ του αυξημένου χρόνου χρήσης της οθόνης και της αύξησης των συμπτωμάτων κατάθλιψης ή/και καταστάσεων που σχετίζονται με αυτοκτονίες. Ο εθισμός στο κινητό ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχή στον ύπνο, να επηρεάσει τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, εμποδίζοντας έτσι τη συνολική τους ανάπτυξη.
Αναγνώριση και αντιμετώπιση του προβλήματος
Η Alžbeta Kovaľová, συνεργάτιδα στην πλατφόρμα ευαισθητοποίησης των γονιών και παιδιών σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας SaferKidsOnline της ESET, αναφέρει πως για να βοηθήσουμε τα παιδιά πρέπει πρωτίστως να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα. Η εκπόνηση αποτελεσματικών στρατηγικών για αντιμετώπιση του προβλήματος του εθισμού στις οθόνες, απαιτεί κατανόηση των αρνητικών επιπτώσεων του στην ψυχοσωματική υγεία των παιδιών.
Σύμφωνα με την Kovaľová, τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να αντιληφθούν τους κινδύνους που ελλοχεύει η υπερβολική χρήση των κινητών και να αναζητήσουν υγιεινούς εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας, όπως το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, το διάβασμα ή κάποιο χόμπι.
Προτρέπει επίσης τους γονείς να καθορίσουν όρια εφαρμόζοντας ζώνες και ώρες χωρίς τηλέφωνο, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ενθάρρυνσης γευμάτων χωρίς τη χρήση συσκευών.
Τονίζει, ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι επίσης σημαντικός, καθώς καλούνται να ενσωματώσουν τις σωματικές δραστηριότητες στο σχολικό πρόγραμμα προωθώντας έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Συνοψίζοντας, οι πέντε συμβουλές της ESET είναι σε πρώτο βαθμό ο καθορισμός ωρών και ζωνών χρήσης της οθόνης με ταυτόχρονο έλεγχο του περιεχομένου, η ενθάρρυνση ενός υγιεινού προτύπου που συμπεριλαμβάνει τη σωματική άσκηση, η με μέτρο χρήση των συσκευών από τους γονείς, η μη χρήση των οθονών κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς και μια ώρα πριν τον ύπνο.