ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχητικά τα ευρήματα για ασφάλεια και υγεία στην εργασία

11 Φεβρουαρίου 2025, 15:11

images

Ως ανησυχητικά χαρακτηρίζονται τα ευρήματα της έρευνας για την ασφάλεια υγεία στον χώρο εργασίας της ΣΕΚ που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου την Τρίτη.

Η έρευνα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο του 2024 από τον Οργανισμό IMR/University of Nicosia για λογαριασμό της ΣΕΚ. 

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την ΣΕΚ, αναδεικνύουν κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Ειδικότερα, μέσα από την έρευνα διαφαίνεται η έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης και κατάρτισης όπως επίσης και κουλτούρας εργασιακής ασφάλειας στην κυπριακή κοινωνία, ενώ η ανάλυση των στοιχείων ανέδειξε τις άμεσες επιπτώσεις της ασφάλειας και υγείας στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων.

Σημαντική πτυχή της έρευνας ήταν και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι, που περιλαμβάνουν το εργασιακό άγχος, την ψυχική εξουθένωση και τις διαπροσωπικές συγκρούσεις – παράγοντες που έχουν σοβαρό αντίκτυπο τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο δωδεκάμηνο 62,400 εργαζόμενοι από το σύνολο των 480,000, συμπεριλαμβανομένων των αυτοεργοδοτούμενων, απουσίασαν μέχρι και πέραν των 11 ημερών ετησίως από την εργασία τους λόγω ψυχολογικής πίεσης. 

Στα €173 εκατ. το κόστος εργατικών ατυχημάτων

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα ευρήματα σε σχέση με το οικονομικό κόστος της απουσίας εργαζομένων λόγω εργατικών ατυχημάτων, τονίζεται, αφού περίπου 33,600 εργαζόμενοι στην Κύπρο ή αλλιώς το 7% του συνολικού εργατικού δυναμικού, είχε εμπλακεί σε εργατικό ατύχημα τους τελευταίους 36 μήνες.

Ως αποτέλεσμα, κάθε τριετία χάνονται 12,364,800 εργατοώρες, ενώ το υπολογιζόμενο κόστος για την οικονομία ανέρχεται στα €173,107,200 ανά τριετία.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι στην Κύπρο γενικά αισθάνονται πολύ ασφαλείς στην εργασία τους (64% πολύ ασφαλείς, 31% κάπως ασφαλείς) και πιστεύουν ότι οι εργοδότες τους συμμορφώνονται με τις σχετικές νομοθεσίες.

Το 75% των νέων εργαζομένων, ηλικίας 18 με 24 ετών αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς στην εργασία τους σε σύγκριση με τους εργαζόμενους ηλικίας 25 με 44 ετών (68%) και 45 με 64 (57%).

Σε σχέση με την εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας και υγείας, μόνο το 27% των εργαζομένων δήλωσε ότι έτυχε εκπαίδευσης τη τρέχουσα χρονιά που διεξάχθηκε η έρευνα. Το 30% δήλωσε ότι δεν θυμάται αν έτυχε εκπαίδευσης και το 7% δεν έτυχε ποτέ καμίας εκπαίδευσης. 

Απουσία επιτροπής ασφάλειας και υγείας

Ερωτηθέντες οι εργαζόμενοι εάν υπάρχει επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας τους, ένας στους δύο εργαζόμενους απάντησε αρνητικά, παρά το γεγονός ότι στη βάση της νομοθεσίας, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει Επιτροπή Ασφάλειας σε όλες τις επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, σχετικά με την έκθεση σε εργασιακούς κινδύνους, το 4% των εργαζομένων απάντησε ότι έχει εμπλακεί σε εργατικό ατύχημα ενώ στις μικρότερες ηλικίες το ποσοστό είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικίες. 

Ο μέσος όρος εργάσιμων ημερών που χάθηκαν λόγω απουσίας των εργαζόμενων από την εργασίας τους, τους τελευταίους 36 μήνες, λόγω τραυματισμού ή άλλου λόγου που σχετίζεται µε την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, ανήλθε σε 41 μέρες.

Στην ίδια ερώτηση, οι εργοδότες έδωσαν διαφορετική απάντηση -46 ημέρες. 

Αναφορικά με τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, το 77% των εργαζομένων δεν γνωρίζουν αν οι εργοδότες τους διαθέτουν διαδικασίες ή πολιτικές διαχείρισης του εργασιακού άγχους στους χώρους εργασίας.

Το 50% των εργοδοτών απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα αν έχουν διαδικασίες ή πολιτικές διαχείρισης του εργασιακού άγχους. 

Σημειώνεται ότι οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν το εργασιακό άγχος, τη ψυχική εξουθένωση και τις διαπροσωπικές συγκρούσεις, έχουν αντίκτυπο στη ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων.

Σχετικά Άρθρα