ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανεξέλεγκτα τα διαγνωστικά κέντρα

17 Μαρτίου 2022, 13:51

images

Αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των διαγωνστικών κέντρων ζητούν εμπλεκόμενοι φορείς και παράγοντες, καταγγέλλοντας αθέμιτο ανταγωνισμό, διεξαγωγή αχρείαστων εξετάσεων και ελλιπείς ελέγχους ποιότητας.

Οι καταγγελίες διατυπώθηκαν ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας κατά την σημερινή αυτεπάγγελτη εξέταση θέματος που αφορά τη λειτουργία διαγνωστικών κέντρων, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΓΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ Πρόδρομος Καπλάνης κατήγγειλε ότι επικρατεί αθέμιτος ανταγωνισμός και διεξάγονται αχρείαστες εξετάσεις σε ασθενείς, με σκοπό το οικονομικό όφελος εις βάρος της υγείας τους.

Όπως είπε, σε κάθε 200 ολόσωμες αξονικές ακτινογραφίες, ένας ασθενής πεθαίνει από καρκίνο, ενώ αρκετοί άλλοι νοσούν, καθώς δεν υπάρχουν καθορισμένες προδιαγραφές για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται, αλλά και για τους χειριστές τους.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Άγιου Θέρισσου Θύρσος Ποσπορής, κατήγγειλε επίσης ότι διενεργούνται ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις με πεπαλαιωμένα μηχανήματα, με αμφίβολα αποτελέσματα, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Επίσης, ανέφερε ότι γιατροί μέτοχοι σε διαγνωστικά κέντρα παραπέμπουν τους ασθενείς για διενέργεια αχρείαστων εξετάσεων, με σκοπό το οικονομικό όφελος εις βάρος της υγείας τους.

Η εκπρόσωπος της Ακτινολογικής Εταιρείας Κύπρου «ΑΕΚ» Δρ. Χρύσα Τζιακούρη Σιακαλλή δήλωσε ότι πολλά από τα διαγνωστικά κέντρα λειτουργούν ανεξέλεγκτα καθώς δεν διέπονται από νομικό πλαίσιο και ελέγχους ποιότητας.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Υγείας η Δρ. Τζιακούρη Σιακαλλή  τόνισε ότι χρήζει άμεσης αναθεώρησης η νομοθεσία που διέπει την λειτουργία των διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σωστό και αδιάβλητο νομοθετικό πλαίσιο που θα θέσει τέλος στο οποιοδήποτε αθέμιτο κέρδος, θα ευνοήσει την ορθή εκτέλεση των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων προς όφελος του ασθενή και θα εμποδίσει τις καταχρήσεις και τις αδόκιμες διαδικασίες εντός του ΓΕΣΥ.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας δήλωσε ότι τρομάζουν οι καταγγελίες για αμφιβόλου αποτελέσματος διαγνώσεις, ενώ ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ασθενών Δημήτρης Λαμπριανίδης είπε ότι οι καταγγελίες φτάνουν στα όρια του σκανδάλου και κάλεσε τον ΟΑΥ να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας των διαγνωστικών κέντρων.

Εκ μέρους του Σωματείου Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού η Βάσω Κρητικού ανάφερε ότι στην Κύπρο εισάγονται μεταχειρισμένα μηχανήματα τα οποία είναι πεπαλαιωμένα και πιθανόν εκτός γραμμής παραγωγής από τους κατασκευαστικούς οίκους. Πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά και σε πιθανή βλάβη, η επιδιόρθωση γίνεται από μη εγκεκριμένα και επικίνδυνα υλικά.

Δήλωσε επίσης, ότι ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός δεν είναι καταγραμμένος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι ασφαλείας. Σημείωσε ότι αυτό αφορά κυρίως εξοπλισμό για αναλύσεις και ακτινοδιαγνώσεις.

Η κ. Κρητικού ανέφερε ακόμα ότι σε μεγάλο αριθμό κλινικών και διαγνωστικών κέντρων του ιδιωτικού τομέα που άνοιξαν μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ δεν γίνεται κανένας έλεγχος.

Ο διευθυντής του γραφείου Προώθησης Ποιότητας, ο οποίος είναι ο κυπριακός φορέας διαπίστευσης, Αντώνης Ιωάννου, ανέφερε ότι μόνο 20-30 κλινικά εργαστήρια παγκύπρια έχουν διαπίστευση, παρότι ο αριθμός των συμβεβλημένων με το ΓΕΣΥ είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ανάφερε επίσης ότι μόλις τρία κέντρα παγκύπρια είναι διαπιστευμένα για εξετάσεις κορονοϊού.

Η λειτουργός των Ιατρικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας Άντρη Στυλιανού ανάφερε ότι για να τεθεί σε λειτουργία ένα διαγνωστικό κέντρο πρέπει να πληροί την νομοθεσία, προσθέτοντας ότι υφίσταται ευρωπαϊκός κανονισμός που ρυθμίζει την λειτουργία και χρήση των μηχανημάτων.

Ανάφερε ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης της ισχύουσας νομοθεσίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πρόσφατη απαντητική επιστολή του υπουργού Υγείας στον εισηγητή του θέματος πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου αναφέρεται ότι από 1η Ιουνίου 2019 μέχρι 24 Αυγούστου 2021 διεξάχθηκαν 187.785 εξετάσεις μαγνητικών τομογραφιών (MRI) μέσω του ΓΕΣΥ, από τα 20 ακτινοδιαγνωστικά κέντρα που είναι εγγεγραμμένα στο σχέδιο Υγείας.

Προκάλεσαν ανησυχίες οι καταγγελίες

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία η προεδρεύουσα της Επιτροπής Υγείας Σάββια Ορφανίδου, ανέφερε ότι σήμερα ακούστηκαν πράγματα και θαύματα τα οποία προκαλούν μεγάλη ανησυχία, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νομοσχέδιο για την λειτουργία των ακτινολογικών κέντρων.

Η βουλευτής τους ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου ανέφερε ότι σήμερα ακούστηκαν απίστευτες καταγγελίες αναφέροντας ότι γιατροί λαμβάνουν λανθασμένα αποτελέσματα, από προβληματικά ή πεπαλαιωμένα μηχανήματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης κατήγγειλε, ότι ο καθένας μπορεί χωρίς προδιαγραφές και έλεγχο να ανοίγει διαγνωστικό κέντρο με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα